Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες για τη «δικαστική μεταρρύθμιση» παρά την αναβολή της από τον Νετανιάχου

οι-ισραηλινοί-συνεχίζουν-τις-διαμαρτ-1662863

Παρά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για αναβολή, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν εδώ και εβδομάδες τις διαμαρτυρίες τους κατά της αμφιλεγόμενης δικαστικής ρύθμισης της κυβέρνησης.

Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι οργανώνουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κάθε Σάββατο βράδυ κατά της δικαστικής ρύθμισης της ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, βγήκαν και πάλι στις πλατείες.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε πόλεις όπως το Τελ Αβίβ, τη Δυτική Ιερουσαλήμ, τη Χάιφα, τη Ραανάνα και τη Νετάνια.

Το «Κίνημα Ομπρέλα», μία από τις ομάδες που διοργάνωσαν τις διαδηλώσεις, ανακοίνωσε σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι «230.000 άνθρωποι στο Τελ Αβίβ και περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα βγήκαν στους δρόμους στη 13η εβδομάδα διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ισραήλ για την υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Στην ανακοίνωση, το «Κίνημα Ομπρέλα» αναφέρει ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να «κοιμίσει τους διαδηλωτές» αποφασίζοντας να αναβάλει τη δικαστική ρύθμιση «απέτυχε» και προσθέτει ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε στους δρόμους μέχρι να εγγυηθούμε ότι το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος». Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κυβερνητικό συγκρότημα στην οδό Κάπλαν στο Τελ Αβίβ, το οποίο φιλοξένησε την πιο μεγάλη διαδήλωση όπως κάθε εβδομάδα.

Στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις, γιγαντιαία πανό που έγραφαν στα αγγλικά «Crime Minister» («Υπουργός Εγκλήματος») ήταν αναρτημένα κατά της πρωθυπουργίας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μάλιστα, στη σκηνή που είχε στηθεί στην πλατεία, προσωπικότητες από διάφορα τμήματα του πολιτικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου του Ισραήλ έβγαλαν λόγους υπέρ της δημοκρατίας. Οι διαδηλωτές παρακολουθούσαν τους ομιλητές από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί στους κεντρικούς δρόμους της γειτονιάς και τους υποστήριζαν με συνθήματα.

Οι διαδηλωτές, που συχνά φώναζαν «δημοκρατία» με ισραηλινές σημαίες στα χέρια τους, κρατούσαν πανό που επέκριναν τους ακροδεξιούς πολιτικούς της κυβέρνησης συνασπισμού.

Η παρουσία αμερικανικών σημαιών στις διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας τράβηξε, επίσης, την προσοχή. Το γεγονός ότι πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν την ισραηλινή σημαία και τη σημαία των ΗΠΑ τράβηξε την προσοχή μετά τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η κυβέρνηση «ανησυχεί πολύ» για τη δικαστική ρύθμιση και ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο.

Μια ομάδα διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ απέκλεισε την Εθνική Οδό Αγιαλόν στο κέντρο της πόλης, ενώ η ισραηλινή Αστυνομία χρησιμοποίησε έφιππους στρατιώτες και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Αστυνομία επενέβη στους διαδηλωτές και συνέλαβε 19 άτομα.

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Δυτική Ιερουσαλήμ διαμαρτυρήθηκαν, επίσης, για τη δικαστική ρύθμιση συγκεντρώνοντας μπροστά από την προεδρική κατοικία. Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Future Var» και πρώην πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, επανέλαβε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Γιαΐρ Λαπίντ μοιράστηκε φωτογραφίες από τη διαδήλωση στην οποία συμμετείχε και έγραψε ότι «είμαστε ακόμα σε επιφυλακή, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη». Η «δικαστική μεταρρύθμιση» που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, Γιάριβ Λεβίν, στις 5 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει αλλαγές όπως ο περιορισμός των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου και η παροχή λόγου στην κυβέρνηση στους διορισμούς δικαστών.

Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε στις 27 Μαρτίου ότι ανέβαλε τη δικαστική μεταρρύθμιση, γεγονός που προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες σε όλη τη χώρα.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook