Οι ημερομηνίες σταθμοί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τι θα κρίνουν σε οικονομία και κοινωνία

οι-ημερομηνίες-σταθμοί-για-την-αντιμε-1011469

Τα τέλη Απριλίου, τα τέλη Μαΐου και το ενδεχόμενο επαναφοράς του ιού από το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι έως τότε θα έχει εφευρεθεί και θα έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας το εμβόλιο. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ιταλία, αλλά μην γίνει ούτε Γαλλία.

Το τέλος του εφιάλτη επιδιώκουν να προβλέψουν οι ειδικοί, καθώς από τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού, από το χρόνο οπισθοχώρησής του και από το χρόνο εξεύρεσης και κυκλοφορίας του εμβολίου, εξαρτάται η κοινωνία και οι προοπτικές της.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πως τουλάχιστον έως τα τέλη Απριλίου η μάχη με τον ιό και τις επιπτώσεις του θα είναι σε πλήρη εξέλιξη, ελπίζοντας ότι τα μέτρα προστασίας με κύριο την απομόνωση στο σπίτι, θα περιορίσουν τη διάδοσή του και θα δώσουν χρόνο στο –εγκαταλειμμένο σε όλες τις χώρες- δημόσιο σύστημα υγείας να ανασυνταχθεί και να μειώσει τα θανατηφόρα αποτελέσματα.

Ωστόσο, με σιγουριά δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ακόμα πως θα υπάρξει υποχώρηση του ιού στα τέλη Απριλίου. Πολλοί επιστήμονες θέτουν ως πιθανότερο τέτοιοι χρονικό όριο τα μέσα προς τα τέλη Μαΐου, με την άνοδο των θερμοκρασιών, αλλά και με τα αποτελεσματικότερα όπλα που θα έχει έως τότε στα χέρια της η επιστήμη, με τη συγκέντρωση στοιχείων από τη δράση -δυστυχώς- του ιού.

Ο χρόνος περιορισμού της πανδημίας, όπως είναι φυσικό, είναι καθοριστικός για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών και τις αντοχές του συστήματος υγείας, της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας και των νεύρων των ανθρώπων.

Συνέχιση της κρίσης έως και τον Μάιο αποτελεί ήδη, πάντως, ένα εφιαλτικό σενάριο για την οικονομία, με απροσδιόριστες συνέπειες για όλο τον κόσμο, αλλά και για τη χώρα μας. Τα «Παιχνίδια Εξουσίας», από το πρωί της Δευτέρας, χαρακτήρισαν υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για μηδενική ανάπτυξη και επικαλέστηκαν οικονομολόγους που έκαναν ήδη λόγο για ύφεση από 2 έως 5%! Η παράταση της μάχης με τον ιό έως τα τέλη Μαΐου, ασφαλώς θα χειροτερέψουν τις προβλέψεις -διεθνείς οίκοι μιλούν ήδη για ύφεση 5,8%- ενώ διάψευση των ελπίδων ότι θα έχει οπισθοχώρηση έως τον Ιούνιο θα συνιστά καταστροφή και τα σενάρια θα είναι σενάρια Αποκάλυψης! Κανένας, άλλωστε, δεν θέλει να σκεφτεί κάτι τέτοιο!

Ούτως ή άλλως, η οπισθοχώρηση του ιού το καλοκαίρι, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ενδέχεται να είναι προσωρινή και η πανδημία να επανέλθει έστω και με μικρότερη δυναμική, μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, κυρίως από τον Οκτώβρη.

Μέχρι τότε, πάντως, εκτιμάται ότι θα έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο (κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι τον Αύγουστο θα αρχίσει να διατίθεται στις ηνωμένες Πολιτείες, εάν τα αποτελέσματα των ερευνών αποδειχτούν επιτυχή), το οποίο, σε μια τέτοια περίπτωση, από τα τέλη Σεπτεμβρίου-μέσα Οκτωβρίου θα διατίθεται και στην Ελλάδα.

Μακάρι, βεβαίως, να επικρατήσουν οι αισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων, έστω και αν και αυτές θα επιφέρουν μόνο «αίμα και δάκρυα» την επόμενη ημέρα.

Έως τότε, στοίχημα θα αποτελεί ο περιορισμός της διάδοσης του ιού και η στελέχωση του δημοσίου συστήματος υγείας, ώστε να αντέξει στις συνθήκες που είναι μπροστά μας και που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Κοινή πεποίθηση των επιστημόνων, ιδίως των ειδικών περί τη νόσο, με τους οποίους συνομίλησαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» είναι πως η Ελλάδα δεν θα γίνει Ιταλία, αλλά το στοίχημα πρέπει να είναι να μην γίνει και Γαλλία! Στοίχημα που είναι και ατομικό, αλλα΄με ατ μέτρα που επιβλήθηκαν και τις ποινές και προβλέπονται και συλλογικό, στοίχημα δηλαδή και ευθύνη της αρμόδιας πολιτείας…

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook