Οι Ιάπωνες βγάζουν τις μάσκες και κάνουν μαθήματα για να θυμηθούν πώς να χαμογελούν

οι-ιάπωνες-βγάζουν-τις-μάσκες-και-κάνο-1693546

Σεμινάρια «εκμάθησης χαμόγελου» έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ιαπωνία και φαίνεται πως προσελκύουν αρκετούς μαθητές, καθώς οι Ιάπωνες αποχωρίζονται τις μάσκες τους μετά τα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε η χρήση της μάσκας να γίνεται πλέον κατά βούληση και πριν από λίγο καιρό τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Τόκιο πραγματοποίησε ένα εργαστήριο για να βοηθήσει τους φιλοξενούμενους του να χαμογελούν ξανά.

Όπως αποδεικνύεται, δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη ιδέα, αλλά για ένα ακόμη παράξενο φαινόμενο από αυτά που καταγράφονται συχνά στην ιδιόρρυθμη ιαπωνική κοινωνία. Μάλιστα προϋπήρχε της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι Ιάπωνες έχουν στην κουλτούρα τους τη χρήση μάσκας.

Μια από τις ιαπωνικές εταιρείες που διοργανώνουν τέτοια σεμινάρια σε όλη τη χώρα είναι η Egaoiku που στα ιαπωνικά σημαίνει «Χαμογέλα».  Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent μια 79χρονη, που παρακολούθησε ένα από αυτά τα σεμινάρια, δήλωσε πως «κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είχε την ευκαιρία να δει ανθρώπους να χαμογελούν και η ίδια δεν έδειξε για χρόνια το χαμόγελό της». «Μου θύμισαν πόσο σημαντικά είναι τα χαμόγελα», πρόσθεσε.

Η Egaoiku διοργάνωνε αυτά τα σεμινάρια διαδικτυακά, πριν από την ανακοίνωση για άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, ωστόσο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του 2023, ο αριθμός των συμμετεχόντων «αυξήθηκε 4,5 φορές» σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022.

Η Κέικο Καβάνο, διευθύντρια της εταιρείας, έχει εκπαιδεύσει τουλάχιστον 4.000 άτομα πώς να χαμογελούν μέχρι στιγμής. Μάλιστα τοπικά μέσα αναφέρουν πως εκπαίδευσε πάνω από 700 άτομα ώστε να γίνουν πιστοποιημένοι «ειδικοί στο χαμόγελο». «Περισσότερο χαμόγελο, περισσότερη ευτυχία», είναι το σύνθημά της, όπως αναφέρουν οι New York Times

Η Καβάνο ξεκίνησε να «διδάσκει» χαμόγελα σε οίκους ευγηρίας και εταιρικά γραφεία, καθώς και σε άτομα που ελπίζουν ότι ένα καλύτερο χαμόγελο θα μπορούσε να τους βοηθήσει στις προσωπικές τους σχέσεις, αλλά και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Οι συμμετέχοντες στα μαθήματα χαμόγελου χρησιμοποιούν καθρεφτάκια για να ελέγχουν την πρόοδό τους, με μερικούς να αλλάζουν και να προσαρμόζουν τις εκφράσεις τους έως ότου ικανοποιηθούν από το χαμόγελό τους, σημειώνεται στον Guardian.

Ενδεικτικό της απήχησης των σεμιναρίων χαμόγελου είναι πως ένας από τους πρώτους πελάτες της Egaoiku ήταν η IBM Japan, όπου πραγματοποίησε μια συνεδρία εκπαίδευσης με χαμόγελα για τους υπαλλήλους της εταιρείας και τις οικογένειές τους. Στη συνέχεια χτύπησε η πανδημία, γεγονός που έβλαψε την επιχείρησή της κρύβοντας τα χαμόγελα όλων πίσω από τις μάσκες προσώπου. Όμως μετά μετά την άρση της επίσημης σύστασης χρήσης της τα μαθήματα φαίνεται παίρνουν ξανά τα πάνω τους.

«Νομίζω ότι υπάρχει κάποιος φόβος και αμηχανία στον κόσμο να βγάλει τις μάσκες», ανέφερε μια 74χρονη γυναίκα που παρακολούθησε ένα από τα σεμινάριο της Καβάνο τον Μάρτιο και πρόσθεσε: «Επιπλέον οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες για τόσο καιρό που μπορεί ακόμη και να έχουν ξεχάσει πως ήταν τα πρόσωπα των φίλων τους και μερικές φορές όταν κάποιος βγάζει τη μάσκα, το πρόσωπο που αποκαλύπτεται είναι απροσδόκητο».

Η Κέικο Καβάνο, μιλώντας για την επιχειρηματική της δραστηριότητα, ανέφερε πως «όταν ξεκίνησε η πανδημία, ένιωσα σαν να μειώνεται το χαμόγελο. Υπήρχε απλώς αυτό το αίσθημα απογοήτευσης».

«Είμαστε εξαιρετικά απασχολημένοι αυτή την περίοδο γιατί οι άνθρωποι θέλουν να δείξουν ξανά το χαμόγελό τους», δήλωσε στην Telegraph η Μίχο Κιτάνο, ιδιοκτήτρια μιας άλλης εταιρείας που διοργανώνει σεμινάρια χαμόγελου, της «Egao Hyojokin Kyokai». «Οι Ιάπωνες φορούν μάσκες για περισσότερα από τρία χρόνια τώρα και κάποιοι λένε ότι έχουν σχεδόν ξεχάσει πώς να χαμογελούν», πρόσθεσε.

Η Κιτάνο ξεκίνησε την εταιρεία της πριν από πέντε χρόνια, αλλά είδε μεγάλη αύξηση αιτήσεων για συμμετοχή στα σεμινάρια χαμόγελου από τότε που η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χαλάρωση της χρήσης μάσκας. «Ένα χαμόγελο πρέπει να είναι φυσικό για να περάσει στο άλλο άτομο, αλλά για όποιον δεν χαμογελάει πολύ, ο εγκέφαλος ξεχνά πώς να χρησιμοποιεί τους μύες του προσώπου», υποστήριξε.

Την ίδια στιγμή, πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως παρά την άρση της επίσημης σύστασης για χρήση μάσκας, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών στην Ιαπωνία δεν πρόκειται να την αποχωριστούν εύκολα. Σε πρόσφατη έρευνα ένας στους τέσσερις δήλωνε πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη μάσκα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

«Η χρήση μάσκας ήταν μέρος της κουλτούρας μας ακόμη και πριν από τον Covid-19», σημειώνει ο Χιτόσι Οσιτάνι, καθηγητής του Πανεπιστημίου Τοχόκου, εκ των αρχιτεκτόνων της στρατηγικής κατά του κορονοϊού που εφάρμοσε η Ιαπωνία. «Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες ακόμα και μετά τη χαλάρωση των κανόνων», αναφέρει.

Εξάλλου στο ιαπωνικό κοινωνικό πλαίσιο, το χαμόγελο είναι λιγότερο σημαντικό από την υπόκλιση, ενώ πολλοί συνηθίζουν να καλύπτουν το στόμα τους όταν τρώνε ή γελούν.

Πάντως αυτό δεν φαίνεται να σταματά την «έκρηξη» στα μαθήματα χαμόγελου. Η Κιτάνο δήλωσε στην «Japan Times»: «Πρέπει να χρησιμοποιούμε και να εκπαιδεύουμε τους μύες του προσώπου για να είμαστε καλοί στο να χαμογελάμε». «Η άσκηση των μυών που διαμορφώνουν την έκφραση είναι τόσο σημαντική όσο η άσκηση για τους μυς των χεριών μας», πρόσθεσε.

newsbeast.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook