Οι φωτιές του καλοκαιριού θα «αποφασίσουν» τον χρόνο των εκλογών

οι-φωτιές-του-καλοκαιριού-θα-αποφασί-979566

Ο στόχος για ένα καλοκαίρι που θα διατηρήσει όλες τις εκλογικές επιλογές ανοικτές για τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη έχει ήδη θολώσει από τους καπνούς των πρώτων πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού στην Αττική.

Την προηγούμενη μόλις Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έσπευσε να αναδείξει την προετοιμασία της κυβέρνησης για τη δασοπυρόσβεση, με νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, διπλασιασμό των εθελοντών πυροσβεστών της Πυροσβεστικής και αύξηση των εναερίων μέσων.

Πλην αλέκτωρ φωνείσαι, ωστόσο, τα παράπονα και οι καταγγελίες για καθυστερημένη αντίδραση κα έδωσαν μία πρόγευση του μεγέθους των προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος κατήγγειλε ότι ο χρόνος ανταπόκρισης των εναέριων μέσων δεν ήταν αυτός που έπρεπε με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει στο Πανόραμα Βούλας, ενώ ο γαλάζιος Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Παπανικολάου κατήγγειλε ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό της ΔΕΔΗΕ, ισχυρισμό τον οποίον η εταιρεία διαψεύδει.

O αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Στυλιανίδης, ωστόσο, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την κινητοποίηση των δυνάμεων, παρά τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και τις κατεστραμμένες περιουσίες, ενώ θέλησε να προετοιμάσει τους πολίτες για ένα σκληρό καλοκαίρι, «γιατί όλες οι προγνώσεις αναφέρουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα».

Το ενδεχόμενο επανάληψης των περσινών εκτεταμένων καταστροφικών πυρκαγιών αποτελεί τον μεγαλύτερο ίσως εφιάλτη της κυβέρνησης για το φετινό καλοκαίρι, διότι όλα δείχνουν ότι οι καιρικές συνθήκες συνθήκες θα είναι δύσκολες έως ακραίες, ενώ στο κάδρο μπαίνει και η πρόσφατη διαρροή από το υπουργείο Άμυνας για κίνδυνο υβριδικών επιθέσεων από την Τουρκία και σε αυτό το πεδίο.

Και ακριβώς γιατί είναι ένα πεδίο στο οποίο η όποια πρόβλεψη είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, η τελική απόφαση για τον χρόνο των εκλογών δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το διάστημα μέχρι τότε, άλλωστε, είναι κρίσιμο και για τα ελληνοτουρκικά, με την επιθετικότητα Ερντογάν να χτυπάει «κόκκινο» και την Αθήνα να προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο.

Αν στα δύο αυτά πεδία, οι εξελίξεις είναι λιγότερο επώδυνες του αναμενόμενου, τότε πιθανότατα ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να προκηρύξει εκλογές για τις 25 Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου, καθώς η κυβέρνηση θα έχει συμπληρώσει τριετία και δεν θα έχει κανέναν λόγο να ρισκάρει έναν δύσκολο χειμώνα, με πληθωρισμό και ακρίβεια παντού.

Αν όχι, που αρχίζει και γίνεται αρκετά πιθανό, τότε οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Αυτή είναι και η βαθύτερη βούληση του πρωθυπουργού, ο οποίος εκτιμά ότι έως τότε, θα έχει λάβει τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία και θα έχει επέλθει μία σχετική κανονικότητα, τόσο οικονομική όσο και κοινωνική.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook