Οι έξι λόγοι που έφεραν την πρόταση μομφής Τσίπρα

οι-έξι-λόγοι-που-έφεραν-την-πρόταση-μομ-1366511
AΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται στην πιο δύσκολη, ίσως, στιγμή της κυβερνητικής θητείας, εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί την πολιτική συγκυρία του επιτελικού φιάσκου και της κοινωνικής οργής για την κακοκαιρία, και αποτελεί κίνηση τακτικής με πολλαπλή στόχευση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

«Εάν όχι τώρα, πότε;» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα στην Βουλή, και το μήνυμα αυτό αποτυπώνει και το σκεπτικό με το οποίο αποφασίστηκε η πρόταση μομφής, παρ’ ότι στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι είναι μια κίνηση που πρακτικά δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Πρόκειται όμως για μια κίνηση που ασκεί διπλή πολιτική πίεση, τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη και στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε για έξι λόγους:

► Στοχεύει απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό: του χρεώνει την πλήρη και προσωπική ευθύνη για τις εκατόμβες της πανδημίας, το κύμα της ακρίβειας και την διαχείριση-ναυάγιο της κακοκαιρίας.

► Eπιχειρεί να κόψει την οδό διαφυγής στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να σπάσει το damage control του Μαξίμου, μετά το επιτελικό ναυάγιο του χιονιά. Αναγκάζει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να εμφανιστούν, επί τρεις μέρες, απολογούμενοι στην Βουλή και μεταφέρει την αναμέτρηση σε προσωπικό επίπεδο, όπου θεωρεί ότι έχει πολιτικό πλεονέκτημα.

► Επαναφέρει και ενισχύει το αίτημά του για εκλογές και επιχειρεί να διαμορφώσει κοινωνικό αίτημα: «Απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη», όπως είπε.

► Ενισχύει το αρχηγικό του προφίλ και προσπαθεί να ηγηθεί αντικυβερνητικού κοινοβουλευτικού μετώπου. Εδώ, έχει σημασία και το γεγονός ότι από το «κάδρο» αυτής της αναμέτρησης θα είναι «απών» ο Νίκος Ανδρουλάκης – παράμετρος με ειδικό βάρος, υπό το φως και της συνεχούς ανόδου του ΚΙΝΑΛ που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις.

► Θέτει ευθέως τον Νίκο Ανδρουλάκη ενώπιον της πρώτης, σοβαρής πολιτικής του δοκιμασίας. Το ποια θέση θα πάρει το ΚΙΝΑΛ είναι ένα από τα κύρια πολιτικά ερωτήματα του επόμενου τριημέρου στην Βουλή. Και το δίλημμα για τον πρόεδρό του, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον, είναι καθαρό: ‘Η απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ή μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

► Ανακόπτει, είτε βάσει σχεδιασμού είτε εκ του αποτελέσματος, το νέο κύμα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχε προγραμματιστεί για σήμερα αναβάλλεται και μαζί της αναβάλλεται και ο νέος γύρος της – σκληρής – εσωτερικής σύγκρουσης επί της πρότασης Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση. Το κλίμα εντός του κόμματος παραμένει κάτι παραπάνω από θερμό, τα στελέχη της «Ομπρέλας» χτίζουν σκληρά αναχώματα κατά της πρόταση Τσίπρα, και η ένταση μεταξύ προεδρικών και «αριστερόστροφων» αγγίζει όρια τοξικότητας.

Από την Κουμουνδούρου όμως λένε πως το επόμενο τριήμερο στην Βουλή άπαντες θα κριθούν όχι για τον εσωκομματικό τους δυναμισμό αλλά για τον πολιτικό τους δυναμισμό απέναντι στην κυβέρνηση. Κοινώς, στην Κουμουνδούρου περιμένουν να δουν πόσοι και ποιοι από τα κορυφαία στελέχη θα βγουν μπροστά για να στηρίξουν την πρόταση μομφής και το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση.

Γράφει η Μαρίνα Αλεξανδρή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook