Οι επόμενες 6 εβδομάδες θα κρίνουν την έκταση και το «βάθος» της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

οι-επόμενες-6-εβδομάδες-θα-κρίνουν-την-έ-1222013

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το ενδεχόμενο μιας άδειας άνευ αποδοχών, θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους να κάνουν το καθοριστικό βήμα

«Φωτιές» άναψε στο Μέγαρο Μαξίμου η χθεσινή δήλωση της υφυπουργού Υγείας, με την οποία η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου για πρώτη φορά συνέδεε την άρνηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με απόλυση ή άδεια άνευ αποδοχών. Η διορθωτική δήλωση στην οποία προέβη λίγο αργότερα, για να ανασκευάσει τα λεγόμενά της, χαρακτηρίζοντας λάθος την τοποθέτησή της, ήταν αποκαλυπτική του παρασκηνίου που προηγήθηκε από την ώρα που το επιτελείο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της πρωϊνής παρέμβασης της υφυπουργού.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σταλεί το λάθος μήνυμα, τη λάθος στιγμή, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στο iEidiseis, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι τον επόμενο ενάμισι μήνα θα δοθεί μία πραγματική μάχη, προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν. Εμμέσως, πλην σαφώς, δε, παραδέχονται ότι όταν περάσουν οι 45 αυτές μέρες, τότε θα έχει μπροστά της η κυβέρνηση όλα τα δεδομένα για να αποφασίσει αν και με ποιον τρόπο θα επεκτείνει την υποχρεωτικότητα και σε άλλες ομάδες εργαζομένων.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το ενδεχόμενο μιας άδειας άνευ αποδοχών, θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους να κάνουν το καθοριστικό βήμα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι αυτή που θα δείξει αν στα τέλη του Αυγούστου η χώρα θα προσεγγίζει τον στόχο για το «τείχος ανοσίας» ή αν το ποσοστό των ανεμβολίαστων θα παραμείνει υψηλό, οπότε θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για να μην οδηγηθούμε σε ένα νέο lockdown, με ό,τι σημαίνει αυτό για την οικονομία και τους πολίτες. Εκτός από τη στάση των αρνητών του εμβολιασμού, πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία της πανδημίας. Αν τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει εκθετική αύξηση και φρενήρης πορεία της μετάλλαξης Δέλτα, είναι προφανές ότι η σημερινή στρατηγική της πειθούς – με ολίγη πίεση – θα δώσει τη θέση της σε πιο δραστικούς χειρισμούς.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση αλλά και η Κ.Υ.Α ( κοινή υπουργική απόφαση ) που θα διευκρινίζει κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν ασαφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη ρύθμιση θα δίνεται νομική κάλυψη στους εργοδότες να ζητούν από τους εργαζόμενους το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και, αν είναι ανεμβολίαστοι, να επιλέγουν να μην τους προσλάβουν, χωρίς να κινδυνεύουν από προσφυγές για διακρίσεις.

Όσον αφορά στο προσωπικό που ήδη απασχολούν, ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικού συμφέροντος που οι ιδιοκτήτες θα επιλέξουν να τους μετατρέψουν σε Covid free, εκ των πραγμάτων θα είναι αδύνατο να κρατήσουν τις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι, διότι το εστιατόριο θα υποχρεούται να βάζει τη σήμανση εάν έχει εμβολιασμένο προσωπικό. Σε περίπτωση προσφυγής του απολυμένου εργαζόμενου, την απάντηση θα δίνουν τα δικαστήρια.

Ένα ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι προβληματίζει ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο είναι αν η άδεια άνευ αποδοχών θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια και θα επανεξετάζεται μετά το πέρας κάποιου διαστήματος ή όχι.

Ένα ακόμα ζήτημα είναι αν θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας, να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Το «αγκάθι» εδώ είναι ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων θα γίνει γνωστός την τελευταία μέρα της διορίας που δίνεται, δηλαδή, στις 15 Αυγούστου για τις δομές ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ και 1η Σεπτεμβρίου για το υγειονομικό προσωπικό δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων. Που σημαίνει ότι έως τότε, θα υπάρχουν κρίσιμα κενά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook