Οι ενοχλητικός βουλευτής, ο ενοχλημένος εισαγγελέας και οι κοριοί που γελάνε…

οι-ενοχλητικός-βουλευτής-ο-ενοχλημέν-1574294

Ο Τζαβάρας λέει αυτονόητα πράγματα – Αλλά τα αυτονόητα ενοχλούν, όταν πάνε κόντρα στην επίσημη κυβερνητική γραμμή

Ο Κώστας Τζαβάρας είναι βουλευτής της ΝΔ και μετέχει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία (θεωρητικά…) αναζητεί την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις.

Ο Τζαβάρας δεν τα πάει καλά με την ηγεσία του κόμματός του, αλλά δεν είναι του παρόντος να πούμε γιατί. Εσχάτως κάνει ενοχλητικές(για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του…) δηλώσεις. Τη μία είπε ότι το θέμα των παρακολουθήσεων είναι σοβαρό και δεν νοείται να υπάρχει απόρρητο τουλάχιστον στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη. Την άλλη είπε ότι το βάρος της απόδειξης για όσα αποκαλύπτονται δεν το έχουν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι εισαγγελικές αρχές. Και επέκρινε τη στάση των συστημικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Τζαβάρας λέει αυτονόητα πράγματα. Αλλά τα αυτονόητα ενοχλούν, όταν πάνε κόντρα στην επίσημη κυβερνητική γραμμή. Οι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη (Δημητριάδης και Κοντολέων αρνήθηκαν να που το παραμικρό στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, επικαλούμενοι το απόρρητο. Και η κυβερνητική προπαγάνδα, για να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις, λέει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις».

Ο Τζαβάρας σπάει αυτήν την επιχειρηματολογία και ενοχλεί. Όμως, λέει και κάτι ακόμα. Ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους και πρέπει να την κάνουν και εισαγγελείς, αντί «να κάθονται και να κλώθουν».

Από τη δήλωση αυτή ενοχλήθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος απάντησε ότι οι εισαγγελείς «ούτε κάθονται ούτε κλώθουν», αλλά «διερευνούν σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση». Ο ανώτατος εισαγγελέας προσθέτει: «Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι εντελώς άστοχες και άδικες, ενσπείρουν ανησυχία και αμφιβολίες στους πολίτες και, με βεβαιότητα, στο τέλος της έρευνας θα απαξιωθούν εκείνοι που τις έκαναν».

Παρατήρηση πρώτη: Ο κ. Ντογιάκος έχει δίκιο. Το ρήμα που χρησιμοποίησε ο κ. Τζαβάρας δεν αποδίδει επακριβώς αυτό που ήθελε να πει. Το σωστό είναι «κλωθογυρίζουν». Και αυτό σημαίνει ότι, εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, από τότε που έγιναν οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις δεν υπάρχει κανένα ορατό αποτέλεσμα.

Παρατήρηση δεύτερη: Οι δηλώσεις του βουλευτή μπορεί να είναι «άστοχες και άδικες»(μένει να φανεί…), αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενσπείρουν ανησυχία και αμφιβολίες στους πολίτες, όπως διατείνεται ο κ. Ντογιάκος. Οι πολίτες ανησυχούν όταν βλέπουν ότι παρακολουθούνται χιλιάδες κάθε χρόνο. Και έχουν πράγματι αμφιβολίες για το εάν θα δοθούν πειστικές απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα.

Παρατήρηση τρίτη: Αν «στο τέλος απαξιωθούν εκείνοι που έκαναν τέτοιες δηλώσεις», δηλαδή ο βουλευτής Τζαβάρας, όπως λέει ο ανώτατος εισαγγελέας, αυτό θα σημαίνει ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων θα έχει αποκαλυφθεί πλήρως και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Μακάρι να συμβεί αυτό. Αν συμβεί, το κέρδος θα είναι για όλους. Ούτε ο βουλευτής θα απαξιωθεί, διότι θα έχει συμβάλει, με την πίεσή του, στην αποκάλυψη. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα έχει διαλυθεί κάθε αμφιβολία ότι το σκάνδαλο κουκουλώθηκε.

Επί του παρόντος, πάντως, ο ενοχλητικός Τζαβάρας έφυγε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Οι «κοριοί» γελάνε ήδη. Εκτός αν το γέλιο τούς βγει ξινό μόλις οι εισαγγελείς που ερευνούν ανακοινώσουν το πόρισμά τους.

Αλίμονο αν η εξέλιξη είναι διαφορετική. Με ορατή την προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να κουκουλωθεί το σκάνδαλο, η δικαστική εξουσία καλείται να αποδείξει ότι η καθυστέρηση δεν ήταν «κλωθογύρισμα», αλλά συστηματική προσπάθεια για αποκάλυψη της αλήθειας.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν…

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook