«Οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν να φοβούνται από την νέα ΚΑΠ» – Στα Χανιά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Πότε πληρώνονται οι νέοι γεωργοί

οι-ελαιοπαραγωγοί-δεν-έχουν-να-φοβού-1469543

Στα Χανιά βρέθηκε την Δευτέρα ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος για την 11η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης που έγινε στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Στήλιος, σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ στο περιθώριο της συνεδρίασης, ανακοίνωσε πως στην Κρήτη εντάχθηκαν 2.366 αγρότες – κτηνοτρόφοι στο πρόγραμμα νέων γεωργών, από τους οποίους 438 στα Χανιά. Μάλιστα, οι δικαιούχοι μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να λάβουν το 70% του ποσού ως προκαταβολή.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις ανησυχίες των ελαιοπαραγωγών για την νέα ΚΑΠ, τονίζοντας πως δεν μειώνονται τα χρήματα, απλά αλλάζει ο τρόπος χορήγησης των ενισχύσεων.

Σχετικά με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, τόνισε:

«Έχουμε καταφέρει για το 2021 να έχουμε πάρα πολλές και σημαντικές απορροφήσεις, φτάσαμε στα 750 εκ ευρώ και αναμένεται οι απορροφήσεις να φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ για το 2022» σημείωσε ο κ. Στύλιος.

Πληρωμές νέων γεωργών

Ο κ. Στύλιος, σημείωσε ότι για το πρόγραμμα νέων γεωργών, «για πρώτη φορά τα δικαιολογητικά συλλέχτηκαν ηλεκτρονικά και έτσι τα αποτελέσματα βγήκαν μέσα σε μόλις πέντε μήνες σε σχέση με 14-18 μήνες που απαιτούνταν στο παρελθόν για την αξιολόγηση των φακέλων. Τα χρήματα που δίνονται σε κάθε δικαιούχο φτάνουν τα 35.000 – 40.000 ευρώ και από αυτά το 70% θα δοθεί προκαταβολικά. Όσον αφορά την Κρήτη, είχαμε 2.600 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.366, από αυτούς 438 στα Χανιά, περίπου 100 στο Ηράκλειο, 500 στο Ρέθυμνο, 360 στο Λασίθι.» ενώ προσέθεσε πως άμεσα αναμένεται να γίνει η πράξη ένταξης και τον επόμενο μήνα θα λάβουν το 70% των χρημάτων.

«Να παράγουμε πιο υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα»

Κληθείς να σχολιάσει την ανησυχία του κόσμου της ελαιουργίας για τις μειώσεις που φέρνει η νέα ΚΑΠ

«Στην νέα ΚΑΠ έχουμε μια εθνική επιτυχία. Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. υπήρξε μείωση από 8%-15% στην Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το πόσο παραμένει αμετάβλητο κι έτσι θα έχουμε ακριβώς τα ίδια χρήματα, 19,3 δισ. ευρώ είναι στην διάθεσή μας» τόνισε ο κ. Στύλιος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αλλαγές στην εθνική στρατηγική, θα είναι προς όφελος των γεωργών και των παραγωγών: «Δεν έχουν να φοβούνται έχουν να επωφεληθούν από την νέα ΚΑΠ.  Έχουμε κάνει μια στροφή να παράξουμε πιο ασφαλή και πιο υγιεινά τρόφιμα. Αυτό επιβάλει η αγορά και οι τάσεις καθώς οι καταναλωτές το ζητούν. Μια στροφή στην παραγωγή με μεθόδους και διαδικασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον με λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και λιγότερα υπολείμματα φαρμάκων (…) Έτσι μένουμε και ασφαλείς και ανταγωνιστικοί.

Φοροελαφρύνσεις

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε ακόμα στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στην φορολογία των κατ’επάγγελμα αγροτών και των αγροτών που συμμετέχουν σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας. «Για παράδειγμα ένας αγρότης με φορολογητέο εισόδημα 30.000 με τον προηγούμενο νόμο θα έπρεπε να πληρώσει φόρο  5.200 ευρώ ενώ τώρα θα πληρώσει 1.200 ευρώ» ανέφερε.

Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Έχω ακούσει με ενδιαφέρον κάποιες σκέψεις για την «ανταμοιβή» του πρωτογενούς τομέα μέσω της δέσμευσης ρύπων και του χρηματιστηρίου ρύπων και σε ένα τέτοιο χρηματοδοτικό σχήμα θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί η καλλιέργεια της ελιάς, καθώς και η κτηνοτροφία της Κρήτης που βασίζεται κυρίως στην εκτατική αιγοπροβατοτροφία”, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η Κρήτη έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να διαθέτει εξαιρετικά ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

zarpanews.gr

One thought on “«Οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν να φοβούνται από την νέα ΚΑΠ» – Στα Χανιά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Πότε πληρώνονται οι νέοι γεωργοί

  1. Δεν έχουν να φοβούνται από την ΚΑΠ; Ας διαβάσουν λοιπόν για την ΚΑΠ και ας βγάλουν οι ίδιοι τα δικά τους συμπεράσματα. Ας δουν την μεγάλη εικόνα και που εμπίπτει αυτή η ΚΑΠ και ας δούμε από το 2030 τί έχει να συμβεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook