Οι δόσεις για τους λογαριασμούς της Εφορίας – Πώς θα εξοφληθούν ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και επιστρεπτέα προκαταβολή

οι-δόσεις-για-τους-λογαριασμούς-της-εφ-1401202

Δέκα δόσεις για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, οκτώ δόσεις για τον φετινό φόρο εισοδήματος και 96 δόσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ενώ υπάρχει και περίοδος προσαρμογής μέχρι το Μάιο προκειμένου ο κάθε φορολογούμενος να κάνει τον προγραμματισμό του και να αποφασίσει πώς θα εξοφλήσει τις οφειλές τους προς το δημόσιο. Αυτό είναι το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για την εξόφληση των «λογαριασμών» της Εφορίας από εκατομμύρια φορολογούμενους.

Με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

  1. ΕΝΦΙΑ: Το «ραβασάκι» θα φτάσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το Πάσχα. Θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Για 8 στους 10 φορολογούμενους ο λογαριασμός θα είναι ελαφρύτερος ενώ όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν το φόρο σε 10 δόσεις μπορούν να ακολουθήσουν την πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο είναι έντοκες με το ετήσιο επιτόκιο να κινείται στην περιοχή του 5%. Υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.
  2. Φόρος εισοδήματος: Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2023. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα κερδίσουν έκπτωση 3%. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή να εξοφλήσουν το φόρο σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα. Όπως αναφέρεται στη νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών:
    • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.
    • Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.
    • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.
    • Φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητα στην προσυμπλήρωση των κωδικών στα νέα έντυπα για αποδοχές, ενοίκια, τόκους, δαπάνες με ηλεκτρονικές αποδείξεις, αποπληρωμή δανείων, τόκους και μερίσματα με βάση τις βεβαιώσεις και τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν ισχύουν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τις αποδείξεις και τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία και για αυτό οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν έξτρα επιβαρύνσεις.
  3. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στην κατεύθυνση της μείωσης των μηνιαίων φορολογικών βαρών εντάσσεται και η αύξηση των δόσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή από 60 σε 96. Μάλιστα, και για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα υπάρξει νέα δίμηνη παράταση μέχρι τον Μάιο, προκειμένου οι 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν σε δόσεις την οφειλή ή αν θα την καταβάλλουν εφάπαξ (μέχρι τέλος Μαΐου) για να εξασφαλίσει πρόσθετη έκπτωση 15%.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook