Οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας βλέπουν χρήματα στην τσέπη τους

οι-άνθρωποι-της-πραγματικής-οικονομί-810454

Εκτός από τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν και όσοι ζουν την πραγµατική οικονοµία από µέσα και µέρα µε τη µέρα

Δεν ξέρω τι λέει ο Γιάννης ο Στουρνάρας, ο διοικητής της ΤτΕ, για την εικόνα της οικονοµίας τους τελευταίους µήνες. Ο καθένας έτσι κι αλλιώς έχει τα δικά του στοιχεία και τα χρησιµοποιεί αναλόγως. Και από στοιχεία αυτήν τη δεκαετία να φαν και οι κότες. Και σωστά και λάθος, και διορθωµένα και αδιόρθωτα.

Ξέρω όµως τι λένε ο φίλος µου ο Στράτης ο τζαµάς, ο Γιώργος ο αλουµινάς, ο Παύλος και ο Ηλίας οι αρχιτέκτονες και ο Μάνος ο τοπογράφος µηχανικός, ο µικρός ήρωας των αυθαιρετούχων, τους οποίους και εµπιστεύοµαι περισσότερο. Οχι γιατί είναι σοφότεροι του αρχιτραπεζίτη µας, ούτε γιατί είναι φίλοι µου και πίνουµε κάνα τσίπουρο όποτε τα καταφέρνουµε, αλλά γιατί βλέπουν και ζουν την πραγµατική οικονοµία από µέσα και µέρα µε τη µέρα.

Γιατί νιώθουν στην τσέπη τους ακόµη και τις απειροελάχιστες µικροδονήσεις της οικονοµίας. Και γι’ αυτό τους ακούω πάντα µε προσοχή – οσµίζονται την αγορά.

Όλοι αυτοί λοιπόν οι «εντιµότατοι φίλοι µου» τον τελευταίο καιρό κάνουν τη µια απουσία πίσω από την άλλη στις τσιπουροσυνάξεις µας. Και δεν λείπουν γιατί οι συµβίες ή συντρόφισσές τους βγάζουν απαγορευτικά εξόδου, όπως ίσως υποπτεύεστε, αλλά γιατί τρέχουν -έπειτα από χρόνια- για δουλειές. Σκεφτείτε ότι ο Στράτης ο τζαµάς έπαψε να σπάει από µόνος του τζάµια. Τον φωνάζουν κατευθείαν από τις οικοδοµές. Ναι, σας λέω, δουλειές κανονικές, απ’ αυτές που σε πληρώνουν ακόµη και µε καθυστέρηση!

Κάτι κινείται. Θα δούµε αν έχει µονιµότερα χαρακτηριστικά, αλλά κάτι κινείται και µάλιστα σε διευρυµένο τοπίο. Η αίσθηση που έχω και υποθέτω και εσείς όλοι εκεί έξω στην πραγµατική αγορά -αν κατεβάσουµε τα ριντό των κοµµατικών µας εµµονών-, η εικόνα της πραγµατικής οικονοµίας δεν έχει καµιά σχέση µε αυτό που ζούσαµε την τελευταία δεκαετία σχεδόν.

Κι αν συνεχίσει έτσι, µε βλέπω να πίνω σε λίγο καιρό τσίπουρα µε τον Στουρνάρα. Μόνο αυτός θα έχει πλέον ελεύθερο χρόνο.

Γράφει ο Βασίλης Λυριτζής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook