Οι αναπάντεχες χρεώσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

οι-αναπάντεχες-χρεώσεις-που-μπορεί-να-1039560

Ένα από τα πλεονεκτήματα που διαφημίζουν οι εταιρείες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το χαμηλό κόστος χρήσης που δεν έχει να κάνει μόνο με το «καύσιμο» αυτό καθαυτό, αλλά και από τη συντήρηση. Στα EV δεν υπάρχουν κόστη συντήρησης για αλλαγή λαδιών, μπουζί, φίλτρων λαδιού ή βενζίνης κτλ, που έχει ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Με δεδομένο πως από τα ανταλλακτικά και τα σέρβις οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντλούν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους, αυτά τα ποσά πρέπει με κάποιον τρόπο να αναπληρωθούν. «Οι μέτοχοι δεν νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά για το μέρισμα που θα λάβουν στο τέλος της χρονιάς», μας έλεγε πριν από χρόνια ένα στέλεχος μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πώς λοιπόν θα αναπληρωθούν αυτές οι «απώλειες»; Κοιτάξτε το smartphone σας και θα καταλάβετε!

Κάθε πότε σας προσφέρει αναβάθμιση λογισμικού; Κάθε πότε σας λέει πως έχει αναβαθμιστεί μια εφαρμογή και πρέπει να κατεβάσετε την καινούργια έκδοση; Πολύ συχνά είναι η απάντηση.

-Και πόσο σας χρεώνει την αναβάθμιση;

-Τίποτα!

-Ε, όχι και τίποτα! Πολλές εφαρμογές προσφέρουν αναβάθμιση της λειτουργίας τους αφού τις έχετε κατεβάσει, την ώρα που κάποια στιγμή το κινητό που έχετε σταματά να υποστηρίζει τα αναβαθμισμένα λειτουργικά και πρέπει να περάσετε στο πιο φρέσκο μοντέλο.

Ε, κάπως έτσι σκοπεύουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες να βγάζουν χρήματα και να ισοσκελίσουν τη χασούρα. Η VW για παράδειγμα ανακοίνωσε πως θα νοικιάζει για 7 €/ώρα τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης Level 4.

Προς το παρόν, οι over-the-air αναβαθμίσεις προσφέρονται δωρεάν στις περισσότερες εταιρείες, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Πολύ σύντομα θα αρχίσουν να χρεώνονται και μάλιστα ακριβά.

Ο πελάτης θα μπορεί αν θέλει να τις αγοράσει ή όχι. Ωστόσο, κάποιες από αυτές θα είναι απαραίτητες για την λειτουργία του αυτοκινήτου, οπότε η αγορά τους θα είναι υποχρεωτική.

Δεν έχει τόση σημασία αν θα πρέπει να πάτε στο συνεργείο ή να τις αγοράσετε με την πιστωτική σας από το σαλόνι του σπιτιού ή του αυτοκινήτου σας. Σημασία έχει πώς θα πρέπει να πληρώνετε…

Και κάπως έτσι οι μέτοχοι θα είναι ευτυχισμένοι και εμείς θα πρέπει εκτός από το κόστος της kWh να συνυπολογίζουμε και κάποια άλλα ποσά, που μέχρι σήμερα δεν μας τα αναφέρουν…

Πηγή: drive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook