Οι αδικημένοι των μέτρων – Ποιοι θα πληρώσουν χωρίς λόγο «κορονο- χαράτσι» για να πάνε διακοπές στα νησιά

οι-αδικημένοι-των-μέτρων-ποιοι-θα-πλ-1245959
Φωτογραφία αρχείου

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τις μετακινήσεις στα νησιά από την Δευτέρα 5 Ιουλίου.

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κλείσει τις διακοπές τους την συγκεκριμένη ημερομηνία και αν ανήκουν στις κατηγορίες των εμβολιασμένων και με τις δυο δόσεις και έχει παρέλθει και διάστημα 15 ημερών από την δεύτερη δόση, όλα είναι μια χαρά.

Τα προβλήματα ξεκινούν για άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας, οι οποίοι θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για επιπρόσθετα έξοδα.

Οι κατηγορίες των «αδικημένων»

Η πρώτη κατηγορία αφορά στους νέους από 18 έως 25 ετών για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε αργά και δεν έχουν προλάβει να κάνουν την δεύτερη δόση. Άρα δεν θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει όσους πολίτες έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά η πρώτη δόση έχει μεγάλη απόσταση από την δεύτερη και έτσι θεωρούνται μερικώς εμβολιασμένοι και όχι σαν εκείνους που από φόβο δεν έκαναν την δεύτερη δόση.

Τελευταία κατηγορία είναι οι νοσήσαντες με κορονοϊό που έκαναν με απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών μια δόση και ακόμα δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου μπορέσουν να εκδώσουν το πολυπόθητο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τι θα πληρώσουν

Στο καλό σενάριο και αν πηγαίνουν διακοπές σε έναν προορισμό, όλες οι παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να πληρώσουν για rapid test δυο φορές. Μια στο πήγαινε και μια στο έλα.

Στο κακό σενάριο, δηλαδή εάν μετά την πολύμηνη καραντίνα έκαναν το … «λάθος» να διαλέξουν πάνω από ένα προορισμό, τότε θα πρέπει να πληρώσουν για rapid test τρεις φορές. Μια στο πήγαινε, μια στο ενδιάμεσο και μια στο έλα.

Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα για οικογένειες, αφού τα έξοδα πολλαπλασιάζονται αν όλοι είναι στην ίδια κατηγορία ή αντίστοιχες με τις παραπάνω κατηγορίες.

Το κόστος των rapid test

Για το θέμα του κόστους των rapid test οι τιμές κυμαίνονται από 10 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση έως και 30 ευρώ σε κάποιες άλλες.

Που θα το κάνω

Η διεξαγωγή των rapid test είναι ένα ζητούμενο αφού για παράδειγμα σε μικρά νησιά δεν υπάρχει η δυνατότητα να το κάνουν οι πολίτες. Εδώ, συμβαίνει το εξής: σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστροφή από το μέρος των διακοπών, κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα self test αν δεν δύναται λόγω συνθηκών να κάνει rapid test.

Αυτό ωστόσο δείχνει μια αντίφαση αφού στο πήγαινε είναι απαραίτητο το rapid test, ενώ στην επιστροφή δεν φαίνεται να είναι. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε πολλά σημεία της χώρας υπάρχουν τα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ αλλά εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν παντού, όπως π.χ. σε μικρά νησιά.

Όπως και να έχει, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξειδικευτούν περισσότερο τα μέτρα, έτσι ώστε να γίνουν κατανοητά στους πολίτες και να ξεμπερδέψουν το κουβάρι των …τεστ, πετυχαίνοντας μετά από έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες της ζωή τους να κάνουν απερίσπαστοι και χωρίς extra προβληματισμούς και έξοδα τις διακοπές τους.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook