Οι 9 καλύτερες τροφές για την ενίσχυση της βιταμίνης D

οι-9-καλύτερες-τροφές-για-την-ενίσχυση-τ-1025188

Η βιταμίνη D είναι το μόνο θρεπτικό στοιχείο που το σώμα μας παράγει όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Όμως, πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά αυτή τη βιταμίνη, δεν εκτίθεται συχνά στον ήλιο ή δεν ακολουθεί υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη D είναι 600 IU από τροφές. Αν δεν λαμβάνετε αρκετό ηλιακό φως, η πρόσληψη χρειάζεται να είναι περίπου 1,000 IU/ημέρα από την διατροφή σας.

Οι 9 καλύτερες τροφές για την ενίσχυση της βιταμίνης D
1. Σολομός

100 γραμμάρια σολομού περιέχουν από 361 μέχρι και 685 IU βιταμίνης D. Ο σολομός ιχθυοτροφείου περιέχει λιγότερη ποσότητα βιταμίνης, περίπου το 25% των ελεύθερων σολομών. Παρ’ όλα αυτά, ο σολομός ιχθυοτροφείου διαθέτει ένα ικανοποιητικό ποσοστό, το 42% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

2. Σαρδέλες και ρέγγα

Η φρέσκια ρέγγα διαθέτει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D (100 γραμμάρια προσφέρουν τρεις φορές τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Οι σαρδέλες αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης D – μία μερίδα παρέχει το 45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

3. Ιχθυέλαιο

Το μουρουνέλαιο αποτελεί ένα δημοφιλές συμπλήρωμα. Αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια, μπορείτε να καταναλώσετε αντίστοιχα μουρουνέλαιο, το οποίο παρέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα 4.9 ml περιέχουν το τεράστιο ποσοστό του 75% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας πρόσληψης. Μάλιστα, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να προλάβει και να αντιμετωπίσει παρόμοιες ελλείψεις στα παιδιά. Εκτός από την D περιέχει και βιταμίνη Α, συγκεκριμένα τα 4.9 ml (ένα κουταλάκι του γλυκού) παρέχει το 90% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Όμως, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Α σε υψηλές ποσότητες είναι τοξική.

4. Τόνος σε κονσέρβα

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τον τόνο σε κονσέρβα λόγω ευκολίας και γεύσης. Είναι συνήθως φθηνότερος από το φρέσκο ψάρι. 100 γραμμάρια τόνου προσφέρουν σχεδόν το μισό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Αποτελεί επίσης καλή πηγή νιασίνης και βιταμίνης Κ. Δυστυχώς, όμως περιέχει μεθυλυδράργυρο, μια τοξίνη που βρίσκουμε σε πολλά είδη ψαριών. Αν συσσωρευτούν μεγάλες ποσότητές του στο σώμα σας, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσής του.

5. Στρείδια

Τα στρείδια είναι νόστιμα, χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα θρεπτικά στοιχεία. 100 γραμμάτια έχουν μόνο 68 θερμίδες, αλλά περίπου το μισό ποσοστό της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης D. Διαθέτουν επίσης μεγάλες ποσότητες Β12, ψευδάργυρο και χαλκό.

enallaktikidrasi.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook