Οι 6 λόγοι που απέτυχε το «Τζιτζικοδιάγγελμα»

οι-6-λόγοι-που-απέτυχε-το-τζιτζικοδιάγ-1502097

Οι πολιτικοί και επικοινωνιακοί στόχοι της κυβέρνησης και πως αυτοί ΔΕΝ επιτεύχθηκαν

Το χθεσινό διάγγελμα (οκ, μόνο ο ΠτΔ κάνει διαγγέλματα, αλλά έτσι έμοιαζε) του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο ορισμός της φράσης «το κόλπο δεν έπιασε». Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο ο «κολπατζής», βγαίνει πιο ζημιωμένος από ότι ήταν πριν.

Διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης ήταν – το θυμίζουμε – να δώσει (κάποιες έστω) απαντήσεις για το ζήτημα των υποκλοπών και ιδίως γι’ αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη. Κάτι που προφανώς δεν επιτεύχθηκε αφού ούτε το «δεν ήξερα» του πρωθυπουργού πίστεψε κανένας και τα αναπάντητα ερωτήματα όχι απλώς παραμένουν, αλλά προστέθηκαν μερικά ακόμη. (Όπως π.χ γιατί μονιμοποιείται το καθεστώς παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων).

Δεύτερο ζητούμενο ήταν η εκτόνωση της κατάστασης. Στις έως τώρα γνωστές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Μέρα 25) προστέθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έκανε δήλωση πολιτικής αποδόμησης της θεσμικής πρότασης του πρωθυπουργού. Άρα και εδώ καταγράφεται αποτυχία.

Τρίτη επιδίωξη ήταν μήπως – σε έναν βαθμό – «κλείσει» πρόσκαιρα το θέμα, ώστε να απασχολήσει και κάτι άλλο την επικαιρότητα. Τζίφος και σε αυτό. Η παρέμβαση Τσίπρα οδήγησε σε προ-ημερησίας συζήτηση στην Βουλή, αφού δεν μπορούσε η Ν.Δ να την αρνηθεί. Έτσι τις επόμενες δύο εβδομάδες όλα θα κινούνται στους ρυθμούς της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών που ορίστηκε για τα τέλη Αυγούστου.

Τέταρτος στόχος ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε πριν το Φθινόπωρο και τις διακηρύξεις της ΔΕΘ να αλλάξει η ατζέντα. Ούτε αυτό θα γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως χρησιμοποιεί σωστά και με μεθοδικότητα τα θεσμικά του εργαλεία. Έτσι θα έχουμε εξεταστική την οποία η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να την λειτουργήσει με το δόγμα «ψεκάστε-σκουπίστε – τελειώσαμε». Όμως ακόμη και αν το κάνει ο Τσίπρας έχει το «χαρτί» της πρότασης μομφής. Με λίγα λόγια οι υποκλοπές είναι πιθανό να απασχολούν για μηνες.

Πέμπτον: Η κυβέρνηση αναζήτησε εξομάλυνση των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ, για προφανείς λόγους που σχετίζονται με τις μετεκλογικές ισορροπίες, καθότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ας μην το ξεχνάμε. Η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη και η απαίτηση του η κυβέρνηση να πει δημόσια του λόγους της παρακολούθησής του, έδειξε ότι κι εδώ η κυβέρνηση απέτυχε. Σίγουρα δεν βοήθησε και το follow up του Γιάννη Οικονόμου που ουσιαστικά θέλησε να βγάλει τρελό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι τον έχουμε καλέσει για ενημέρωση και δεν θέλει να έρθει.

Έκτος και τελευταίος στόχος, ήταν να πάρουν λίγο τα πάνω της στη Ν.Δ που βρίσκεται αυτή στην στιγμή στην «γωνία του ρίνγκ». Οι αντιδράσεις των πολιτικών στελεχών της δείχνουν πως μόνον ο στενός πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου και ο Άδωνις Γεωργιάδης ανταποκρίθηκαν. Τα υπόλοιπα στελέχη τηρούν τις αποστάσεις τους και κάτι παραπάνω. Εκτιμώντας προφανώς ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να πληρώσουν τα καμώματα του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου.

Υ.Γ: Το μόνο που ίσως «δούλεψε» ήταν τα τζιτζίκια που ακούγονταν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε, μια και είναι πιθανόν η δήλωση να μήν μαγνητοσκοπήθηκε στην Αθήνα. Θρυλείται πως σε υποσυνείδητο επίπεδο τέτοιοι ήχοι της φύσης λειτουργούν κατευναστικά και χαλαρωτικά. Όμως η πολιτική τακτική διεξάγεται στο συνειδητό. Κυρίως.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook