Οι 6 καλύτερες μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου

οι-6-καλύτερες-μη-γαλακτοκομικές-πηγές-1144818

Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Για την ακρίβεια, έχουμε περισσότερο ασβέστιο στον οργανισμό μας από κάθε άλλο μέταλλο. Τα οστά μας αποτελούνται από αυτό, όπως και τα δόντια μας. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιακή υγεία, στη λειτουργία των μυών και στα νευρικά σήματα.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου είναι 1,000 mg την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες, αν και οι γυναίκες άνω των 50 ετών και όλοι άνω των 70 ετών χρειάζονται 1,200 mg την ημέρα, ενώ τα παιδιά 4 – 18 ετών συστήνεται να λαμβάνουν ημερησίως 1,300 mg. Όμως, όλοι συμβουλεύουν τα γαλακτοκομικά προιόντα και ειδικά το γάλα ως την κύρια (και πολλές φορές τη μόνη) πηγή ασβεστίου. Εντούτοις, υπάρχουν πολλές μη γαλακτοκομικές πηγές που έχουν επίσης μεγάλα ποσά από αυτό το μέταλλο.

Οι 6 καλύτερες μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου

1. Αμύγδαλα

Απ’ όλους τους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα έχουν το ψηλότερο ποσοστό ασβεστίου. 22 αμύγδαλα ημερησίως παρέχουν το 8% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας πρόσληψης. Τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης υγιεινά και λιπαρά και πρωτεΐνες. Αποτελούν και άριστες πηγές μαγνησίου, μαγγανίου και βιταμίνης Ε.

2. Φασόλια

Τα φασόλια και οι φακές διαθέτουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών. Είναι επίσης εφοδιασμένα με σίδηρο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και κάλιο. Γι’ αυτό και συνδυάζονται υπέροχα με το ασβέστιο που επίσης περιέχουν. Υπολογίστε 179 γραμμάρια άσπρων φασολιών ως ημερήσια μερίδα για την 13% κάλυψη της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας πρόσληψης.

3. Σύκα

Τα σύκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ειδικά τα αποξηραμένα. Περιέχουν επίσης περισσότερο ασβέστιο από τα άλλα αποξηραμένα φρούτα, παρέχοντας το 5% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας πρόσληψης (28 γραμμάρια).

4. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Εξαιρετικά υγιεινή επιλογή και με υψηλά ποσοστά ασβεστίου. Το σπανάκι και το κάλε (190 γραμμάρια) μας δίνουν το ένα τέταρτο της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως. Βέβαια, χρειάζεται να θυμάστε ότι κάποια από αυτά διαθέτουν οξαλικά, φυσικές ουσίες που προσδένονται στο ασβέστιο, κάνοντάς το μη διαθέσιμο για τον οργανισμό μας. Το σπανάκι είναι ένα από αυτά, οπότε είναι καλύτερο να προτιμάμε μια σαλάτα κάλε.

5. Μπρόκολο

Το μπρόκολο αποτελεί μια εκπληκτική τροφή, αφού εκτός από μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α και Κ περιέχει και ασβέστιο, και μάλιστα απορροφήσιμης μορφής, σε αντίθεση με κάποια άλλα πράσινα λαχανικά.

6. Πορτοκάλι

Διάσημα για τη βιταμίνη C, αλλά επίσης πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Το πορτοκάλι έχει πάνω από 70 milligram ασβεστίου, που αντιστοιχεί στο 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

enallaktikidrasi.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook