Οι 5 πιο εντυπωσιακά φωτισμένοι δρόμοι του Λονδίνου για τις γιορτές

οι-5-πιο-εντυπωσιακά-φωτισμένοι-δρόμοι-1575615
Shuttestock

Αν υπάρχει μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που βιάζεται να μεταμορφωθεί για την περίοδο των Χριστουγέννων και να ζήσει στο έπακρο το εορταστικό κλίμα, αυτή δεν είναι άλλη από το Λονδίνο. Τουλάχιστον δύο μήνες πριν την περίοδο των γιορτών, τα πάντα στη βρετανική πρωτεύουσα αποκτούν χρώμα, λάμψη και μαγεία, κάθε δραστηριότητα κι εμπειρία που προσφέρει αυτή η πόλη – χαμαιλέοντας γίνεται θεαματική κι υπόσχεται να μείνει αξέχαστη.

Στολισμένα καταστήματα με εκθαμβωτικές βιτρίνες προσφέρουν ατελείωτες επιλογές για ευφάνταστα δώρα, φανταχτερά διακοσμημένα εστιατόρια, καφέ, και μπαρ προτείνουν εορταστικά μενού, χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές και διασκεδαστικά παγοδρόμια στήνονται πλάι σε αξιοθέατα και μνημεία κι όλα εγγυώνται να μας βάλουν σε απόλυτα γιορτινή διάθεση. Το πιο εκθαμβωτικό κι αστραφτερό του πρόσωπο πάντως μας το δείχνει το Λονδίνο στους δρόμους του, με χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια, πολλή φαντασία και διαφορετικό εορταστικό θέμα για καθέναν από τους κεντρικούς δρόμους του, στους οποίους το άναμμα των χριστουγεννιάτικων φώτων αποτελεί πολυαναμενόμενο γεγονός και συνοδεύεται συνήθως από κάποιο υπαίθριο πάρτυ.

Ανάμεσα στις θεατρικές διακοσμήσεις μικρών και μεγάλων οδών, αυτές είναι οι κύριες εμπορικές αρτηρίες με τους πιο φανταχτερούς φωτισμούς, όπου μια απλή βόλτα μετατρέπεται -ειδικά τη νύχτα- σε μια συναρπαστική εμπειρία.
Shutterstock

Covent Garden

Η καρδιά του χριστουγεννιάτικου Λονδίνου χτυπά στο Covent Garden και τους εμπορικούς δρόμους γύρω που οριοθετούν την περιοχή Seven Dials. Αργά ή γρήγορα όλοι περνούν από εδώ, για να θαυμάσουν το γιγάντιο δέντρο ύψους 18 μέτρων, που στολίζεται με χιλιάδες λευκά και κόκκινα φωτάκια, να περιπλανηθούν στα καταστήματα με μια κούπα ζεστό κρασί ή σοκολάτα, να ψωνίσουν χριστουγεννιάτικα γλυκά και δώρα, να διασκεδάσουν με τους καλλιτέχνες δρόμου, να χαζέψουν στους πάγκους των Apple και Jubille markets. Το κυρίαρχο θέμα της διακόσμησης και των φώτων είναι τα υπερμεγέθη γκι, που κρέμονται από την αψιδωτή οροφή των στοών της αγοράς, αλλά απλώνουν τη λάμψη τους και στους γύρω δρόμους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Seven Dials (@7dialslondon)

Εντός της αγοράς εργάστηκαν 10 άνθρωποι επί δύο εβδομάδες, προκειμένου να κρεμάσουν 37 πολυελαίους-γκι, μαζί με 8 τεράστιες ντισκομπάλες και άλλες 5 γιγάντιες ασημένιες μπάλες, που μαζί με τα 115.000 φωτάκια μεταμόρφωσαν από τις 8 Νοεμβρίου την αγαπημένη αγορά σε παραμυθένια γειτονιά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VISIT LONDON (@visitlondon)

Όσο για τα επτά γραφικά δρομάκια που καταλήγουν στον κόμβο Seven Dials, φέτος στολίστηκαν με εκατοντάδες μέτρα από φωτισμένες γιρλάντες και νιφάδες που αναβοσβήνουν, τοποθετημένες πάνω σε δέντρα ή κατά μήκος των δρόμων και σχηματίζοντας ένα μαγευτικό δακτύλιο γύρω από το διάσημο στύλο του ηλιακού ρολογιού.

Δείτε τα φώτα αναμμένα καθημερινά από τις 11π.μ. ως τα μεσάνυχτα, ως τις 3 Ιανουαρίου 2023.

Shutterstock

Oxford Street

Ο διασημότερος εμπορικός δρόμος του Λονδίνου, γνωστός για τα ιστορικά του πολυκαταστήματα, που αυτά και μόνο αρκούν για να σκορπίσουν λάμψη σε ολόκληρη την Oxford street, φέτος διατηρεί το ίδιο χριστουγεννιάτικο θέμα στο φωτισμό του, όπως το 2021. Η αλήθεια είναι ότι οι εορταστικές θεματικές των προηγούμενων χρόνων δεν υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχημένες σύμφωνα με τους Λονδρέζους – οθόνες LED το 2019, ευχαριστήρια μηνύματα προς τους εργαζόμενους το 2020 – ενώ αντίθετα επιδοκίμασαν πολύ τις περσινές διαδοχικές σειρές χρυσαφένιων αστεριών. Οι φωτεινές κουρτίνες που τοποθετήθηκαν κατά μήκος όλου του δρόμου, κρέμονται πάνω από πεζούς, αυτοκίνητα και κόκκινα διώροφα λεωφορεία και απαρτίζονται από πάνω από 5.000 αστέρια, δικαιολογώντας απόλυτα τη θεματική τους, «Ουρανός γεμάτος άστρα».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oxford Street (@oxfordstreetw1)

Για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, τα χριστουγεννιάτικα φώτα της Oxford Street θα μένουν αναμμένα φέτος μόνο μεταξύ 3μ.μ.-11μ.μ. καθημερινά (σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που φώτιζαν το δρόμο όλο το εικοσιτετράωρο).

Shutterstock

Regent Street και St James’s

Πολύ χαιρόμαστε που το θέμα των εορταστικών φωτισμών της μεγαλοπρεπούς Regent Street δεν θα αλλάξει ούτε φέτος, κι έτσι οι πραγματικά μαγευτικοί 44 άγγελοι που εκπροσωπούν το «Πνεύμα των Χριστουγέννων», θα απλώσουν πάλι τα μαγικά φτερά τους σε όλο το πλάτος του δρόμου. Πρόκειται κατά γενική ομολογία για τα πιο εντυπωσιακά φώτα της πόλης, κλασσικά πλέον, που ακόμη και στο φως της ημέρας, όταν αχνοφαίνονται, παραμένουν υπέροχα. 30.000 φώτα LED σε 64 πλαίσια, δημιουργούν ένα στόλο αγγέλων, των οποίων τα φτερά ανοιγοκλείνουν εναλλάξ.

Ο ιστορικός δρόμος που σχεδίασε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας John Nash και κατασκευάστηκε το 1825, φωτίζεται από το ύψος του Langham Place στο Merylebone ως το νοτιότερο τμήμα του πέρα από το Piccadilly Circus, φτάνοντας στην αριστοκρατική συνοικία St James’s και την κομψή Jermyn Street. Παρά τις εντυπωσιακά στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων που προσελκύουν χιλιάδες αγοραστές καθημερινά, είναι αδύνατο να πάρεις τα μάτια σου από τα κινούμενα φτερά των αγγέλων, οπότε προσοχή στα αυτοκίνητα περνώντας το δρόμο.

Όπως και στη γειτονική Oxford Street, τα φώτα και εδώ ανάβουν 3μ.μ.-11μ.μ. καθημερινά και μπορείτε να τα χαρείτε ως τις 3 Ιανουαρίου 2023.

Shutterstock

Carnaby Street

Σε μια ολόφωτη παραμυθούπολη ενηλίκων μετατρέπεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Carnaby St, παγκοσμίως γνωστή ως λίκνο των swinging ‘60s και ένα από εκείνα τα μέρη του Λονδίνου που έχουν αδιάκοπη κίνηση όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις μέρες του χρόνου. Τα πεζοδρομημένα στενάκια και οι πολυσύχναστοι δρόμοι που απλώνονται γύρω της, γεμάτοι όχι μόνο με όλων των ειδών τα καταστήματα, αλλά και με εστιατόρια, καφέ, μπαρ και παμπ, φωτίζονται από πολύχρωμες αψίδες με χαρούμενα σλόγκαν και τα πιο ευφάνταστα θέματα κάθε χρόνο, από τον υποβρύχιο κόσμο, το ζωικό βασίλειο και τον κόσμο τη μουσικής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Launch (@wearelaunchuk)

Το φετινό θέμα μας καλεί να περιμένουμε το απροσδόκητο – «Expect the unexpected» – κι έτσι βλέπουμε να αναβιώνουν φωτισμοί των τελευταίων 25 χρόνων, με στοιχεία από 14 διαφορετικές θεματικές ενότητες – από παραδείσια πουλιά, πολύχρωμους φοίνικες, βασιλικά στέμματα και στίχους των Queen – να γίνονται ένα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CarnabyLondon (@carnabylondon)

Όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή φωτισμού στις 8 Νοεμβρίου, βίωσαν τη μεταμόρφωση της περιοχής γύρω από την υπέροχη αυλή του Kingly Court σε μίνι ψυχεδελικό χριστουγεννιάτικο πάρκο, ενώ ακολούθησε πάρτυ με δυνατή μουσική, άφθονο φαγητό και πολλές εκπλήξεις από τα καταστήματα της περιοχής.

Τα πολύχρωμα φώτα θα παραμένουν αναμμένα καθημερινά ως τα μεσάνυχτα.

Shutterstock

Bond Street

Ετοιμαστείτε να θαμπωθείτε: λάμψη, πολυτέλεια, φωτεινοί πολύτιμοι λίθοι, γιγάντια βαρύτιμα κοσμήματα φτιαγμένα από χιλιάδες φωτάκια και λαμπιόνια, σε απόλυτη αρμονία με το εκλεκτικό, υπερπολυτελές ύφος του δρόμου. Όσοι εντυπωσιάστηκαν με τα φωτεινά, γιγάντια φτερά παγωνιών που τα προηγούμενα χρόνια σχημάτιζαν αψίδες κατά μήκος του διάσημου για τα εκθαμβωτικά κοσμηματοπωλεία του δρόμου, δεν θα απογοητευτούν φέτος. Το νέο χριστουγεννιάτικο θέμα έχει έμπνευση από την επικείμενη βασιλική στέψη και τα εκθαμβωτικά κοσμήματα που πωλούνται εδώ, με αποτέλεσμα 4 τεράστια βασιλικά στέμματα να κοσμούν τις τέσσερις κύριες διασταυρώσεις κατά μήκος των Old Bond Street και New Bond Street.

Κι επειδή λάμψη και πολυτέλεια δεν είναι ποτέ αρκετές τις γιορτές, ανάμεσα στα φωτεινά στέμματα θα δείτε να κρέμονται πλατινένια, χρυσά και διαμαντένια περιδέραια, πλούσιες σειρές μαργαριταριών και δύο πύλες σε σχήμα τιάρας να σηματοδοτούν τα δύο άκρα του δρόμου – όλα φτιαγμένα από λευκά και κιτρινωπά φώτα. Η κατασκευή τους διήρκησε 12 μήνες, απαίτησε 93.652 φώτα LED και το αποτέλεσμα υπόσχεται να είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό έχουμε δει στο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο.

Οι ώρες που θα παραμένουν αναμμένα τα φώτα στη Bond St. αναμένεται να ανακοινωθούν. Ένας διαφορετικός τρόπος για να θαυμάσετε τους φετινούς χριστουγεννιάτικους φωτισμούς, με όλη σας την άνεση και πολύ πιο ζεστά, είναι από τον πάνω όροφο ενός κλασσικού διώροφου λεωφορείου. Έχτε υπόψη σας ότι δεν μπορείτε να δείτε το φωταγωγημένο Covent Garden ή την Carnaby St από οποιοδήποτε λεωφορείο, καθώς πρόκειται για πεζοδρομημένες περιοχές, ενώ δεν διασχίζουν λεωφορεία ούτε τη Bond St.

Για τα φώτα του West End (Oxford και Regent St), επιβιβαστείτε στο λεωφορείο 139, είτε από τη στάση BC μπροστά από το πολυκατάστημα Selfridges, ή ακόμη καλύτερα μια στάση πριν, στη BZ της Orchard Street, ώστε να βρείτε την πιο επιθυμητή θέση: πάνω και μπροστά. Καθώς το λεωφορείο θα κατεβαίνει την Oxford St θα νιώσετε ότι βρίσκεστε ανάμεσα στα εκατοντάδες αστέρια της, ενώ μόλις στρίψει, ο έναστρος ουρανός θα δώσει τη θέση του στους μαγευτικούς αγγέλους της Regent St. Περνώντας την Trafalgar Square με το περίφημο αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο της, επιλέξτε να αποβιβαστείτε στη στάση της Southampton Street και περπατήστε ως το υπέροχο χριστουγεννιάτικο σύμπαν του Covent Garden.

Unsplash

Εναλλακτικά, το λεωφορείο 98 καλύπτει ολόκληρο το μήκος της Oxford St, δυτικά από τη Marble Arch έως την Tottenham Court Road στα ανατολικά, ενώ με τα 88 και 453 θα απολαύσετε όλο το μεγαλείο της Regent St, από το πολύβουο Piccadilly Circus ως το Langham Place, περνώντας κι από τη θεαματική διασταύρωση του Oxford Circus.

Είτε πεζοί, είτε κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, το μόνο βέβαιο είναι ότι και φέτος οι δρόμοι του χριστουγεννιάτικου Λονδίνου θα φωτίσουν με τη λάμψη τους και θα αγγίξουν με την μαγεία τους όσους βρεθούν την περίοδο των γιορτών στην πάντα συναρπαστική βρετανική πρωτεύουσα.

travel.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook