Οι 5 καλύτερες τροφές για την υγεία της καρδιάς

οι-5-καλύτερες-τροφές-για-την-υγεία-της-1661199

Η καρδιά είναι ένα ζωτικό όργανο του σώματος και είναι υπεύθυνη για την άντληση αίματος σε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των περιφερικών οργάνων. Διατηρεί επίσης μια σταθερή ροή αίματος που είναι ζωτικής σημασίας για την οξυγόνωση όλων των κυττάρων και των ιστών. Όμως το αίμα δεν μεταφέρει μόνο οξυγόνο αλλά και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από τα τρόφιμα.

Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οδηγήσει σε υποξία (χαμηλή ή έλλειψη οξυγόνου) ακόμη και σε ανεπάρκεια οργάνων. Οι μύες της καρδιάς δουλεύουν μέρα και νύχτα από τη γέννηση έως το θάνατο, επομένως είναι σημαντικό να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να προστατεύσουμε αυτό το σημαντικό όργανο.

Συμπεριλαμβάνοντας τροφές που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, μπορούμε να μειώσουμε τις βλάβες που προκαλούνται από τα φλεγμονώδη μόρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις και καρδιακές προσβολές.

Οι καλύτερες τροφές για την υγεία της καρδιάς

Τα φρέσκα ολόκληρα τρόφιμα θεωρούνται τα καλύτερα για την καρδιά, καθώς δεν περιέχουν επιβλαβείς ενώσεις όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι ακόλουθες πέντε τροφές μπορούν να συμπεριληφθούν στην τακτική διατροφή σας:

Γιαούρτι

Το απλό γιαούρτι είναι φυσικά πολύ χαμηλό σε νάτριο και περιέχει βιοδιαθέσιμη πρωτεΐνη γάλακτος. Το γιαούρτι συγκαταλέγεται επίσης στις τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά, τα οποία προάγουν την υγεία του εντέρου και βελτιώνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στα έντερα.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι φυσικά χαμηλοί σε νάτριο και θα πρέπει να καταναλώνονται κατά προτίμηση ανάλατοι. Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα κάσιους και τα καρύδια έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά καρδιαγγειακά οφέλη.

Είναι από τα τρόφιμα που είναι καλά για την υγεία της καρδιάς και δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Απλώς να τα έχετε στην τσάντα σας και να τα μασάτε όποτε πεινάτε. Τα αμύγδαλα και τα κάσιους μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εναλλακτικών γάλακτος φυτικής προέλευσης.

Φρούτα

Τα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ είναι πλούσια σε κάλιο, όπως τα αχλάδια, τα μήλα, οι μπανάνες, τα βερίκοκα και η παπάγια. Τα φρούτα περιέχουν επίσης αρκετές ευεργετικές ενώσεις, όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Αυτές οι φυσικές ενώσεις προστατεύουν την καρδιά από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Γάλα

Το γάλα είναι φυσικά χαμηλό σε νάτριο. Το φρέσκο ​​τυρί κότατζ που παρασκευάζεται από γάλα θεωρείται επίσης μεταξύ των καλών τροφών για την υγεία της καρδιάς. Το γάλα περιέχει εξαιρετικά βιοδιαθέσιμες πρωτεΐνες και λιποδιαλυτές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α (ρετινόλη) και της βιταμίνης D.

Λιπαρά ψάρια

Ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα, ο τόνος και το σκουμπρί είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ είναι τα δύο κύρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook