Οι 225 ημέρες της πολιορκίας του Έλον Μασκ στο Twitter – Ίντριγκες και παρασκήνιο

οι-225-ημέρες-της-πολιορκίας-του-έλον-μασ-1431660

Κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα δεν ήταν ο δρόμος προς την απόκτηση του Twitter για τον Έλον Μασκ. Όμως, ο δισεκατομμυριούχος το είχε αποφασίσει. Ήθελε το Twitter. Και θα έκανε τα πάντα για να το αποκτήσει. Και κυρίως θα πλήρωνε.

Χρειάστηκαν 225 μέρες. Από τις 4 Απριλίου που έγινε ο βασικός μέτοχος της εταιρίας της κοινωνικής πλατφόρμας μέχρι χθες, 28 Οκτωβρίου, που η εταιρία επιβεβαίωσε ότι εξαγοράστηκε από αυτόν. Τελικά, μετά από πολλές συναντήσεις, ίντριγκες και μία δικαστική διαμάχη, ο Έλον Μασκ τα κατάφερε.

Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, με τη σειρά.

Το χρονοδιάγραμα των 225 ημερών
4 Απριλίου: Ο Έλον Μασκ γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter καθώς ο δισεκατομμυριούχος αποκαλύπτει ότι έχει συγκεντρώσει μερίδιο 9,2%, αξίας σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή, προκαλώντας εικασίες στην αγορά ότι μπορεί να πλησιάζει μια προσφορά εξαγοράς.

5 Απριλίου: Το Twitter ανακοινώνει ότι διορίζει τον Μασκ στο διοικητικό του συμβούλιο. Ο Παράγκ Αγκραγουάλ, διευθύνων σύμβουλος του Twitter, λέει ότι είναι «ενθουσιασμένος» από την κίνηση αυτή, προσθέτοντας ότι ο Μασκ είναι και «παθιασμένος πιστός και έντονα κριτικός» προς την πλατφόρμα. Αυτό περί «έντονης κριτικής» έμελλε να επιβεβαιωθεί στο έπακρον το επόμενο διάστημα.

11 Απριλίου: Με την πρώτη ευκαιρία που φάνηκε ότι η συμμαχία Έλον Μασκ/Twitter δεν θα είναι εύκολη, ο Αγκραγουάλ αποκαλύπτει ότι ο Μασκ δεν θα συμμετάσχει τελικά στο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς να αναφέρει τον λόγο. Είναι η πρώτη μεγάλη ανατροπή σε αυτή την ιστορία.

14 Απριλίου: Ο Μασκ ανακοινώνει μια προσφορά αγοράς του Twitter στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή, αποτιμώντας την εταιρεία σε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια, λέγοντας ότι θέλει να απελευθερώσει τις «εξαιρετικές δυνατότητές» του για την ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

15 Απριλίου: Σε ένδειξη βαθιάς αμοιβαίας δυσπιστίας που δεν εξαφανίζεται ποτέ εντελώς, το Twitter υιοθετεί ένα «δηλητηριώδες χάπι» άμυνας ενάντια στην προσφορά του Μασκ, που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει έναν ανεπιθύμητο μνηστήρα να συσσωρεύσει σημαντικό μερίδιο.

Megadeal με 44 δισ.

25 Απριλίου: Μετά από συζητήσεις και ελάχιστη δέουσα επιμέλεια (που αργότερα θα αποδειχθεί σημαντικό πρόβλημα για τον Μασκ) επιτυγχάνεται συμφωνία για τον επιχειρηματία που του επιτρέπει να αγοράσει το Twitter για 54,20 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή 44 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. Σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο Μασκ λέει: «Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας».

5 Μαΐου: Ο Μασκ εξασφαλίζει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια από εξωτερική χρηματοδότηση για τη συμφωνία. Στους συνεισφέροντες περιλαμβάνονται: ο επενδυτής της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αλγουαλίντ μπιν Ταλάλα, ο ιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον και άλλοι.

10 Μαΐου: Ο Μασκ λέει ότι θα ακυρώσει την απαγόρευση του Twitter στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απομακρύνθηκε από την πλατφόρμα τον Ιανουάριο του 2021 μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο. «Νομίζω ότι ήταν μια ηθικά κακή απόφαση και ανόητη στο έπακρο», λέει ο Μασκ, αναφερόμενος σε αυτή.

13 Μαΐου: Ο Μασκ αρχίζει να νιώθω αβέβαιος σχετικά με τη συμφωνία και ανακοινώνει ότι είναι «προσωρινά σε αναμονή» ενώ αναμένει λεπτομέρειες που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του Twitter ότι λιγότερο από το 5% των χρηστών του ήταν spam ή ψεύτικοι λογαριασμοί. Ο Μασκ λέει ότι παραμένει αφοσιωμένος στην απόκτηση της εταιρίας.

16 Μαΐου: Το αφεντικό της Tesla απαντά σε ένα νήμα αναρτήσεων του Διευθύνοντος Συμβούλου του Twitter, Παράγκ Αγκραγουάλ, με ένα… κάθε άλλο παρά ευγενικό emoji.

«Η συμφωνία δεν θα προχωρήσει»
17 Μαΐου: Η στάση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla σκληραίνει, καθώς δηλώνει ότι η συμφωνία «δεν μπορεί να προχωρήσει» μέχρι να επιλυθούν οι ανησυχίες του σχετικά με την καταμέτρηση των ανεπιθύμητων λογαριασμών.

6 Ιουνίου: Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Μασκ κατηγορούν το Twitter ότι διέπραξε «ουσιαστική παραβίαση» της συμφωνίας του να αγοράσει την εταιρεία, αποτυγχάνοντας να παραδώσει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ψεύτικων χρηστών. Επιχειρήματα όπως αυτό θα αποτελέσουν το σκεπτικό της επίσημης προσπάθειας του δισεκατομμυριούχου να εγκαταλείψει τη συμφωνία τον επόμενο μήνα.

16 Ιουνίου: Ο υποψήφιος ιδιοκτήτης του Twitter συναντά απευθείας τους υπαλλήλους της εταιρείας για πρώτη φορά από τότε που συμφώνησε για την εξαγορά, εστιάζοντας στην «ελευθερία του λόγου». Ο Μασκ προειδοποιεί επίσης ότι το κόστος της εταιρείας υπερβαίνει τα έσοδα, περιγράφοντάς το ως «μια όχι και τόσο εξαιρετική κατάσταση». Αλλά δεν απαντά άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανή αναδιάρθρωση.

8 Ιουλίου: Ο Μασκ ανακοινώνει ότι τερματίζει τη συμφωνία, ισχυριζόμενος ότι το Twitter «παραβιάζει ουσιωδώς πολλαπλές διατάξεις» της συμφωνίας συγχώνευσης. Το Twitter λέει ότι θα κινηθεί νομικά για να αναγκάσει τον Μασκ να αγοράσει την εταιρεία.

Η ώρα του δικαστηρίου
12 Ιουλίου: Το Twitter καταθέτει αγωγή στο Ντέλαγουερ, όπου είναι εγκατεστημένη η εταιρεία, απαιτώντας από τον Μασκ να κλείσει τη συμφωνία με τους συμφωνημένους όρους.

22 Ιουλίου: Το Twitter ανακοινώνει μείωση εσόδων στα τριμηνιαία του αποτελέσματα –πτώση 1% στα 1,2 δισ. δολάρια το τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τις 30 Ιουνίου. Κατηγορεί την πτώση στην αβεβαιότητα που δημιουργείται από το ζήτημα της εξαγοράς και την αδύναμη διαφημιστική αγορά.

29 Ιουλίου: Ο Μασκ αντεπιτίθεται στο Twitter, κατηγορώντας την εταιρεία ότι εσκεμμένα έδωσε λάθος στοιχεία για τους ψεύτικους λογαριασμούς, με σκοπό να παραπλανήσει τους επενδυτές. Η μήνυση του Twitter εναντίον του Μασκ απορρίπτεται.

30 Αυγούστου: Ο Μασκ βγαίνει στην αντεπίθεση, χρησιμοποιώντας τις κατηγορίες από έναν πληροφοριοδότη του Twitter, τον Πίτερ «Mudge» Ζάτκο. Ο Ζάτκο, πρώην επικεφαλής της ασφάλειας στο Twitter, έχει κατηγορήσει την εταιρεία για μία σειρά από αστοχίες στη ρύθμιση της ασφάλειας πληροφοριών. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι ισχυρισμοί του Ζάτκο μάλλον δεν αρκούν για να ανατρέψουν τη νομική ισορροπία υπέρ του Μασκ. Το Twitter παραμένει το φαβορί για να κερδίσει τη δίκη στο Ντέλαγουερ.

7 Σεπτεμβρίου: Ο Μασκ αποτυγχάνει σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει τη δίκη του Ντέλαγουερ, καθώς ο δικαστής αποφασίζει ότι η υπόθεση θα συνεχιστεί από τις 17 Οκτωβρίου.

29 Σεπτεμβρίου: Ένα δικαστήριο του Ντέλαγουερ, ως μέρος της επικείμενης διαδικασίας, δημοσιεύει μηνύματα κειμένου μεταξύ του Μασκ και των στενότερων έμπιστών του. Τα μηνύματα είναι αποκαλυπτικά. Για παράδειγμα, ο podcaster Τζο Ρόγκαν ρώτησε τον Μασκ τον Απρίλιο εάν θα «απελευθερώσει το Twitter από τον χαρούμενο όχλο της λογοκρισίας». Ο Μασκ απάντησε: «Θα δώσω συμβουλές, τις οποίες μπορεί να επιλέξουν να ακολουθήσουν ή μπορεί και όχι».

«Άκουσε τους δικηγόρους του»
4 Οκτωβρίου: Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Μασκ προσφέρεται να αγοράσει τελικά το Twitter, με τους όρους που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο. Ένας νομικός εμπειρογνώμονας είπε ότι η απόφαση φαίνεται να δείχνει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla «επιτέλους άκουσε τους δικηγόρους του».

5 Οκτωβρίου: Η δικαστής του Ντέλαγουερ, Κάθαλιν ΜακΚόρμικ, αρνείται να αναβάλει τη δίκη, λέγοντας ότι κανείς δεν έχει ζητήσει ακόμη αναβολή της διαδικασίας.

6 Οκτωβρίου: Ο Μασκ ζητά αναβολή της δίκης, με τους δικηγόρους του να λένε ότι το Twitter «δεν θα λάβει ναι για απάντηση». Το Twitter λέει ότι ο Μασκ έλεγε ουσιαστικά «Εμπιστευτείτε μας… το εννοούμε αυτή τη φορά» και απαιτεί η δίκη να διεξαχθεί στις 17 Οκτωβρίου. Η δικαστής τάχθηκε στο πλευρό του Μασκ, δίνοντας προθεσμία και στις δύο πλευρές μέχρι τις 5 το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

13 Οκτωβρίου: Δημοσιεύεται δικαστικός φάκελος από την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης που λέει ότι ο Μασκ βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή έρευνα σχετικά με την εξαγορά του Twitter. Η κατάθεση δεν αναφέρει ποιο είναι το επίκεντρο της έρευνας ή ποιες ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν.

20 Οκτωβρίου: Η Washington Post αναφέρει ότι ο Μασκ είπε σε υποψήφιους επενδυτές ότι σχεδιάζει περικοπές σχεδόν του 75% των 7.500 εργαζομένων του Twitter εάν αναλάβει την εταιρεία.

26 Οκτωβρίου: Ο Μασκ επισκέπτεται τα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο, κρατώντας έναν νεροχύτη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla φέρεται να λέει στους υπαλλήλους του Twitter ότι δεν σκοπεύει να απολύσει έως και το 75% του προσωπικού της εταιρείας.

27 Οκτωβρίου: Πηγές που γνωρίζουν το θέμα λένε ότι ο Μασκ ολοκλήρωσε τη συμφωνία. Αρκετά από τα κορυφαία στελέχη του Twitter, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου, Παράγκ Αγκραγουάλ, φέρεται να αποχωρούν.

28 Οκτωβρίου: Το Twitter επιβεβαιώνει τη συμφωνία με μια κατάθεση στη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ. Η κατάθεση λέει ότι η συμφωνία έκλεισε την προηγούμενη μέρα.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook