Ωφέλιμη για τα παιδιά η κατανάλωση ψαριών κατά την εγκυμοσύνη

ωφέλιμη-για-τα-παιδιά-η-κατανάλωση-ψαρ-665129

Τα παιδιά που οι μητέρες τους έτρωγαν συχνά ψάρι κατά την εγκυμοσύνη τους, έχουν καλύτερο «προφίλ» μεταβολισμού, υποστηρίζει νέα διεθνής έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Λήδα Χατζή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», μελέτησαν 805 ζεύγη μητέρων – παιδιών από 5 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο της έρευνας HELIX, η οποία παρακολουθεί μια ομάδα γυναικών και παιδιών από τη γέννηση και μετά σε βάθος χρόνου.

Κατέληξαν λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες έτρωγαν κατά την εγκυμοσύνη ψάρι 1 έως 3 φορές την εβδομάδα, έχουν καλύτερο «προφίλ» μεταβολισμού, παρά τον κίνδυνο έκθεσης σε περισσότερο υδράργυρο, σε σχέση με τα παιδιά που οι έγκυες μητέρες τους έτρωγαν ψάρι σπάνια, λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές είχαν καταγράψει την κατανάλωση ψαριών κάθε εγκύου και την έκθεση της σε υδράργυρο, ενώ αργότερα τα παιδιά τους, ηλικίας 6 έως 12 ετών, υποβλήθηκαν σε διάφορες κλινικές εξετάσεις για έλεγχο βάρους, πίεσης του αίματος, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και επιπέδων ινσουλίνης, ώστε να υπολογιστεί το μεταβολικό «προφίλ» τους. Διαπιστώθηκε ότι το καλύτερο «σκορ» μεταβολισμού είχαν παιδιά των οποίων οι μητέρες έκαναν λελογισμένη κατανάλωση ψαριών κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι το όφελος εξαφανιζόταν σταδιακά αν η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη έτρωγε ψάρια πάνω από 3 φορές την εβδομάδα.

«Τα ψάρια είναι σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών και η κατανάλωση τους δεν πρέπει να αποφεύγεται. Όμως οι έγκυες πρέπει να μην ξεπερνούν τη 1 έως 3 μερίδες την εβδομάδα και να μην τρώνε παραπάνω λόγω της πιθανής μόλυνσης των ψαριών με υδράργυρο και άλλους οργανικούς ρύπους», δήλωσε η δρ Χατζή.

Πηγή: olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook