Ωφέλιμες οι βροχές, καταστροφικό το χαλάζι για τις ελιές – Στις βόρειες περιοχές της Κρήτης οι μεγαλύτερες ζημιές

ωφέλιμες-οι-βροχές-καταστροφικό-το-χα-1122367

Στις βόρειες περιοχές της Κρήτης οι υψηλότερες βροχές αλλά και οι μεγαλύτερες ζημιές από χαλάζι

Οι βροχές που σημειώθηκαν κατά το 5/νθήμερο 19-23 και 28-29 Οκτωβρίου στην Κρήτη, παρά την γεωγραφική ανισοκατανομή τους, τελικά ήταν, γενικά, ωφέλιμες για την ελαιοκαλλιέργεια και ανοίγουν τον δρόμο για μια φυσιολογική έναρξη της συγκομιδής περί τα μέσα Νοέμβριου.

Αυτό τονίζει ο πρώην  διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών  κ. Νίκος Μιχελάκης που επίσης επισημαίνει:

Οι περιοχές που δεχτήκαν τις υψηλότερες βροχοπτώσεις 220-290 mm ήταν οι βόρειες περιοχές των Χανίων, ενώ οι χαμηλότερες 30-60 mm σημειώθηκαν στις νότιες παραλιακές περιοχές του νησιού και την Μεσσαρά Ηρακλείου (Πιν.1.).

Αντίθετα οι έντονες χαλαζοπτώσεις, που σημειώθηκαν, σε ευτυχώς λίγες περιοχές στο ίδιο χρονικό διάστημα, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και ήδη όπως ανακοινώθηκε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποζημιώσεων τους από τον ΕΛΓΑ.πίνακας βροχοπτώσεων οκτωβρίου

Οι περιοχές που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις ήταν κυρίως οι ζώνες από Πλατανιά μέχρι Χανιά,   από Χερσόνησο- Μάλια μέχρι Βραχάσι και τα βόρεια χώρια της Σητείας από Λίστρο μέχρι Χαμαίζι.

Οι ζημιές   από την χαλαζόπτωση ήταν σημαντικές και ποσοτικά με την πτώση του ελαιοκάρπου, αλλά και ποιοτικές με το τραυματισμό του ελαιόκαρπου που κτυπήθηκε και ελπίζεται ότι ο ΕΛΓΑ αυτή την φορά, δεν θα «εφεύρει» περίεργες αιτιολογίες, όπως με τους καύσωνες της Άνοιξης,για να αποφύγει τις αποζημιώσεις αυτές.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook