Οδηγός τιμών για τη φοιτητική στέγη: Πού κυμαίνονται οι τιμές στην Αθήνα και στις άλλες φοιτητουπόλεις

οδηγός-τιμών-για-τη-φοιτητική-στέγη-πο-1277397

Oλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, με σκοπό την επιλογή του κατάλληλου διαμερίσματος για την… τσέπη τους.

Οι τιμές

Στην Αθήνα, που συγκεντρώνει πλήθος σπουδαστών, οι τιμές των ενοικίων σε ακίνητα 30-60 τ.μ. παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, συγκριτικά με πέρυσι, στην πλειονότητα των φοιτητικών συνοικιών της, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην Καλλιθέα, όπου βρίσκεται και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για δυάρι διαμέρισμα 40-50 τ.μ. κυμαίνεται, πλέον, από 350 έως 550 ευρώ, αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυσκευές, ενώ πέρυσι διαμορφωνόταν από 330 έως 400 ευρώ (η αύξηση δηλαδή στην ανώτατη τιμή μίσθωσης ανέρχεται σε 37,5%). Στην ίδια περιοχή, η τιμή της γκαρσονιέρας (έως 35 τ.μ. επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυσκευές) από τα 250-320 ευρώ το 2020 «σκαρφάλωσε» στα 380-480 ευρώ φέτος (+52% στην κατώτατη τιμή μίσθωσης)

Στου Ζωγράφου, όπου εδρεύει πλήθος σχολών (π.χ. Φιλοσοφική, Μαθηματικό, Φυσικό, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κ.λπ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η τιμή ενοικίασης για τις γκαρσονιέρες διαμορφώνεται από 290 έως 360 ευρώ, όταν το 2020 κυμαινόταν περί τα 250-360 ευρώ (+16% στην κατώτατη τιμή ενοικίασης). Τα πλήρως εξοπλισμένα δυάρια κοστίζουν 370-500 ευρώ (από 370-450 ευρώ πέρυσι, +11% στην ανώτατη τιμή ενοικίασης).

«Τσουχτερό» εξακολουθεί να είναι το ενοίκιο σε Κολωνάκι και Κουκάκι, με τις τιμές να διαμορφώνονται για τις γκαρσονιέρες (πλήρως επιπλωμένες με οικοσυσκευές) μεταξύ 420-600 ευρώ για το πρώτο και 350-460 ευρώ για το δεύτερο. Στα δυάρια (πλήρως εξοπλισμένα) το κόστος στο μεν Κολωνάκι κυμαίνεται μεταξύ 490-750 ευρώ και στο δε Κουκάκι στα 500-750 ευρώ, αντιστοίχως.

Την ίδια ώρα, ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές των ακινήτων που προορίζονται για φοιτητικές κατοικίες στο σύνολο σχεδόν της υπόλοιπης χώρας και ιδιαιτέρως σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται για τη Θεσσαλονίκη πως στην Καμάρα τα επιπλωμένα διαμερίσματα με οικοσυσκευές των 30-45 τ.μ. ενοικιάζονται 280-450 ευρώ (από 250-350 ευρώ το 2020, αύξηση 12%-28,6%) και αυτά των 50-60 τ.μ. φτάνουν τα 320-580 ευρώ (από 320-450 ευρώ πέρυσι, +28,9% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης). Στη Ροτόντα, έχουν αυξηθεί οι τιμές στα πλήρως εξοπλισμένα ακίνητα των 30-45 τ.μ. και κυμαίνονται, πλέον, μεταξύ 280-400 ευρώ (από 250-330 ευρώ, αύξηση 12%-21,2%).

Οσον αφορά στην Πάτρα, στο Κέντρο-Ψηλά Αλώνια, η ίδια κατηγορία ακινήτου ενοικιάζεται 170-350 ευρώ (από 170-180 ευρώ το 2020, +94,4% στην ανώτατη τιμή), ενώ τα 50-60 τ.μ. ακόμη και 380 ευρώ, όταν περσινό «ταβάνι» ήταν τα 250 ευρώ (+52%).

Στην Καλαμάτα το κόστος της γκαρσονιέρας (πλήρως εξοπλισμένη) διαμορφώνεται μεταξύ 230-300 ευρώ (από 220-260 ευρώ το 2020, αύξηση 4,5%-15,4%) και για τα 50-60 τ.μ. στα 350-450 ευρώ (από 330-400 ευρώ, αύξηση 6%-12,5%), αφού τα διαθέσιμα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση είναι ελάχιστα.

Αναφορικά με την Κρήτη, στο Ηράκλειο οι τιμές δεν διαφοροποιούνται, ιδιαιτέρως, από αυτές του 2020 στα πολύ μικρά διαμερίσματα. Συγκεκριμένα στα πλήρως εξοπλισμένα: studio έως 25 τ.μ. και ακίνητα 30-45 τ.μ. κινούνται ελαφρώς πτωτικά, με το ενοίκιο να κοστίζει 170-250 ευρώ (από 180-250 ευρώ πέρυσι, μείωση 5,5% στην κατώτατη τιμή) και 200-300 ευρώ (από 220-320 ευρώ, -9% και -6,25%) αντίστοιχα. Αύξηση καταγράφεται, ωστόσο, στις τιμές των κατοικιών 50-60 τ.μ. (επιπλωμένες με οικοσυσκευές), με το εύρος του ζητούμενου μισθώματος να διαμορφώνεται σε 280-500 ευρώ, από 280-430 ευρώ (+16,3% στην ανώτατη τιμή). Στα Χανιά οι τιμές ενοικίου ακόμη… καίνε, φτάνοντας έως κι τα 550 ευρώ στα 50-60 τ.μ. (πλήρως εξοπλισμένα), όταν στο Ρέθυμνο «ταβάνι», στην ίδια κατηγορία διαμερισμάτων, είναι τα 450 ευρώ.

Σε παρόμοια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνεται το ενοίκιο σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα, η Χίος, η Καστοριά, η Κομοτηνή, η Τρίπολη, η Ρόδος κ.ά. Αξίζει να επισημανθεί πως στην Κέρκυρα τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών έχουν χτυπήσει… κόκκινο. Ακόμη και στην περίπτωση του studio (πλήρως ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσυσκευών διαμέρισμα έως 25 τ.μ.) το κόστος φτάνει τα 400 ευρώ (έως 380 ευρώ ήταν το 2020).

Οι αιτίες

Η αύξηση των τιμών οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, οι οποίοι διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως η επιστροφή αρκετών ακινήτων από το Airbnb στο «καθεστώς» της μακροχρόνιας μίσθωσης είναι ένας βασικός λόγος ανόδου των τιμών. Επίσης, σε κάποιες συνοικίες «τσίμπησαν» τα ενοίκια, καθώς απέκτησαν, προσφάτως, σταθμό μετρό, π.χ. ο Κορυδαλλός και η Νίκαια, από τον Ιούλιο του 2020 κ.λπ.

Προσφορά – ζήτηση

Η επαναφορά ακινήτων από το Airbnb στη μακροχρόνια μίσθωση έχει ενισχύσει την προσφορά. Οσο για τη ζήτηση, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Με τα σημερινά δεδομένα, το ακαδημαϊκό έτος ξεκινάει τον Οκτώβριο για τους πρωτοετείς φοιτητές, προβλέποντας διά ζώσης παρακολούθηση μαθημάτων. Η δε επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου για τα προγράμματα σπουδών α’ και β’ κύκλου των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) θα διεξαχθεί είτε εξ αποστάσεως είτε διά ζώσης – αναλόγως της απόφασης που θα λάβει κάθε Τμήμα/Σχολή.

Εφόσον, λοιπόν, δεν χρειαστεί να πάρει η κυβέρνηση νέα περιοριστικά μέτρα, και η ζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Η συγκατοίκηση

Οσοι σπουδαστές επιθυμούν να μείνουν στις φοιτητικές συνοικίες, όπου οι τιμές ενοικίων… ζαλίζουν, μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης, με σκοπό να επιμεριστεί το κόστος διαμονής. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμώνται, συνήθως, διαμερίσματα, μεγέθους περί τα 60 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, με το μέσο μίσθωμα σε συνοικίες στο κέντρο της Αθήνας να διαμορφώνεται γύρω από τα 500 ευρώ.

Τα μέσα μεταφοράς

Οι φοιτητές που δεν θέλουν, υποχρεωτικά, η απόσταση σχολής-σπιτιού να διανύεται ακόμη και με τα πόδια ή θεωρούν πως δεν τους ταιριάζει η πολυκοσμία του κέντρου και επιθυμούν μία γειτονιά πιο ήσυχη κ.ο.κ., μπορούν να εστιάσουν την αναζήτησή τους σε κοντινές με τη σχολή τους συνοικίες και κυρίως σε περιοχές με καλό δίκτυο συγκοινωνιών, για παράδειγμα να βρίσκεται το διαμέρισμα σε ελάχιστη απόσταση από σταθμό μετρό ή ηλεκτρικού, στάση λεωφορείων κ.λπ.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι φοιτητές που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω) νοικιάζουν σπίτι στο Περιστέρι -δηλαδή σε όμορη περιοχή με το Αιγάλεω- και χρησιμοποιούν το μετρό και τα λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους. Εκείνοι που θα φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά μπορούν να εγκατασταθούν σε συνοικίες όπως το Κερατσίνι, ο Κορυδαλλός, η Νίκαια και το Μοσχάτο.

Η υγειονομική κρίση

Ο Covid-19 και ειδικότερα η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη στάση που θα τηρήσουν οι γονείς σε σχέση με την άμεση ή μη ενοικίαση διαμερίσματος. Ορισμένοι ενδέχεται να την καθυστερήσουν, έχοντας κατά νου το περσινό μοντέλο φοίτησης, αυτό της τηλεκπαίδευσης. Αλλοι πάλι, πιθανώς, θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε ενδεχόμενο lockdown.

Κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη, πάντως, είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα σε φοιτητικές κατοικίες που έχουν ορισμένες περιοχές. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν αφήσουν την αναζήτηση για την τελευταία στιγμή το πιθανότερο είναι πως δεν θα βρίσκουν κατοικία στις προδιαγραφές που θα ψάχνουν, π.χ. οικονομική, για φοιτητές κ.λπ.

Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο E–RealEstates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυσκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάσει της διαθεσιμότητας.

Κεντρικά & Δυτικά Προάστια

Κεντρικά & Νότια Προάστια

Υπόλοιπο Πειραιά

Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο E–RealEstates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυσκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάσει της διαθεσιμότητας.

Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο E–RealEstates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυσκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάσει της διαθεσιμότητας.

Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο ERealEstates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυσκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάσει της διαθεσιμότητας.  

eleftherostypos.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook