«Όχι» Τουλουπάκη στην… ακάλυπτη εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων της Novartis

όχι-τουλουπάκη-στην-ακάλυπτη-εξέτ-839408

Επιστολή για το ζήτημα της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis έστειλε η Χανιώτισσα εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Ποντίκι, η κυρία Τουλουπάκη προτείνει η εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» από τα μέλη της Επιτροπής, να γίνει από διαφορετικά δωμάτια και με ηλεκτρονικά μέσα που θα αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

Η επιστολή της εισαγγελέως για την καταπολέμηση της διαφθοράς έφτασε λίγες ώρες μετά την πληροφορία ότι στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής έφτασε η επιστολή του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής με την οποία γνωστοποιούν τον χώρο και τους τρόπους που προβλέπει ο νόμος για την λήψη κατάθεσης απο προστατευόμενους μάρτυρες.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το τμήμα της ΕΛΑΣ  επιβεβαιώνει ότι η εξέταση μπορεί να γίνει την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη το πρωί σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ, προσθέτοντας ότι ο καταλληλότερος τρόπος εξέτασης των μαρτύρων είναι με ηλεκτρονικά μέσα εικόνα και ήχου ή μόνο ήχου με αλλοίωση φωνής.

Προσθέτει ωστόσο ότι τα μέλη της Επιτροπής μπορούν να επιλέξουν και την δια ζώσης εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών όπως κουκούλες, περούκες κ.α. καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται απο τον νόμο.

Επισημαίνεται ότι η επιλογή του τρόπου εξέτασης ανήκει στην προανακριτική καθώς τα μέλη της έχουν αρμοδιότητες ανακριτικού υπαλλήλου και άρα το τεκμήριο της μυστικότητας, ενώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κ. Τουλουπάκη εκφράζει γνώμη καθώς η πρότασή της δεν είναι εκ του νόμου δεσμευτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook