Όχι, δεν είναι «ρουφιάνος» αυτός που τηλεφωνεί στο 1142

όχι-δεν-είναι-ρουφιάνος-αυτός-που-τη-957077
copyright: Pixabay

Εκείνος που τηλεφωνεί για καταγγελία σβήνοντας ένα τσιγάρο μπορεί να σώσει μια ζωή. Αν όχι του καπνίζοντα, έχει δικαίωμα να σώσει την ανάσα του

Ο αντικαπνιστικός νόμος έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας με την ελπίδα, ανάμεσα σε δαχτυλίδια καπνού, να σβήσει και το τελευταίο το τσιγάρο στους κλειστούς, δημόσιους χώρους. Μαζί του, ξεκίνησε τη λειτουργία του και ο τετραψήφιος αριθμός 1142 για τις καταγγελίες, όπου το τηλεφωνικό κέντρο του δέχτηκε, μόνο την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, 347 κλήσεις, συνολικά, κατά τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας του.

Την ίδια στιγμή κατά την οποία καταστηματάρχες και καπνιστές ψάχνουν λύση -ο καθείς για τους λόγους του- έχει φουντώσει και η αντίστοιχη συζήτηση για το εάν είναι κοινωνικά σωστό και ηθικό να σηκώσεις το τηλέφωνό σου και να κάνεις μια καταγγελία.

Ο συνάδελφός μου Νίκος Τζιανίδης υποστηρίζει ότι, ναι, είναι «ρουφιάνος» αυτός που τηλεφωνεί στο 1142. Τώρα σβήνει ένα τσιγάρο, αύριο μια ζωή!», σημειώνει στο κείμενό του, δείτε ΕΔΩ.

Αγαπητέ -και ξέρεις ότι το εννοώ- Νίκο, όχι, δεν είναι ρουφιάνος -ούτε εντός ούτε εκτός εισαγωγικών- εκείνος που κάνει μια καταγγελία για κάποιους που πατούν κάτω τον νόμο, σαν γόπα τσιγάρου σε πεζοδρόμιο. O ίδιος, σε παλαιότερο κείμενό σου, και πολύ σωστά, είχες υποστηρίξει ότι «σκληρός νόμος, αλλά νόμος» (Dura lex sed lex).

Εν προκειμένω, τι λέει, ανάμεσα στα υπόλοιπα, ο αντικαπνιστικός νόμος; Όποιος προσπαθεί να δηλητηριάσει τον αέρα των υπολοίπων, γεμίζοντας τα πνευμόνια τους με νικοτίνη, μπορεί να επικοινωνήσει με το 1142, και να ζητήσει να εφαρμοστεί η τάξη. Να επανέλθει η καθαρή ατμόσφαιρα για όλους – ένα απολύτως ανθρώπινο δικαίωμα.

Όχι, λοιπόν, δεν είναι «ρουφιάνος» εκείνος που τηλεφωνεί στο 1142, γιατί -σβήνοντας ένα τσιγάρο- μπορεί όντως να σώσει μια ζωή. Αν όχι του καπνίζοντα, έχει δικαίωμα να προασπίσει τη δική του, να σώσει την ανάσα του.

Και, ξέρεις Νικ μου, εκείνος που θα καλέσει το 1142 δεν είναι ο ίδιος που θα πάρει το «100» γιατί κάνουν φασαρία οι «από πάνω», ούτε είναι εκείνος που θα ρίξει φόλα στο σκυλί του γείτονα που όλη νύχτα γάβγιζε, δεν είναι καν ο συμμαθητής που θα αποκαλύψει ποιος έκανε τη σκανταλιά. Το να ζητάς να ζήσεις χωρίς καπνό δεν έχει σχέση με τον γενικότερο δωσιλογισμό, δεν αποκαλείσαι ρουφιάνος επειδή δεν μπορείς να ανασάνεις.

Και ξέρεις ότι σου τα γράφει αυτά με πολλή αγάπη ένας καπνιστής. Και μπορούμε να το συζητήσουμε στο μπαλκόνι της δουλειάς διαφωνώντας μέχρι μεθαύριο, αλλά εγώ θα καπνίζω. Λάθος μου, αλλά θα το κάνω. Κι εσύ, σαν πατέρας, πάντα θα με μαλώνεις που καπνίζω και θα με «απειλείς» ότι θα με «ρουφιανέψεις» στο 1142!

Γράφει ο Σπύρος Σεραφείμ

4 thoughts on “Όχι, δεν είναι «ρουφιάνος» αυτός που τηλεφωνεί στο 1142

  1. Για να καταλάβω. Έχουμε λύσει όλα μας τα θέματα ως έθνος , όπως: Οικονομικά, Εθνική Ασφάλεια, Ανάπτυξη παντού, με νέες παραγωγικές σύγχρονες μονάδες, άνθιση της Παιδείας και του γενικότερου Μορφωτικού επιπέδου, των πολιτών. Μας σέβονται και μας βλέπουν Αξιοπρεπώς σαν ένα υπολογίσιμο κράτος.
    Δεν έχουμε Λαθρομετανάστες και δεν κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε ως Έθνος.
    Δημιουργήσαμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, για την επιστροφή των άξιων τέκνων αυτής της χώρας.
    Παράγουμε και εξάγουμε, αξιόλογα προϊόντα και δεν καταναλώνουμε μόνο, οτι παράγεται σε οποιαδήποτε «τρύπα» του κόσμου. Παράγουμε κι εξάγουμε Πολιτισμό.
    Είμαστε υπερήφανοι ώς κάτοικοι αυτής της χώρας
    ΟΧΙ είμαστε ακόμα στον πάτο του βαρελιού.
    ΑΛΛΑ έχουμε Αντικαπνιστικό Νόμο και ΡΟΥΦΙΑΝΟΥς.
    Να την χαίρεστε αυτή την χώρα. Χάρισμά σας ο αντικαπνιστικός και μάθετε το νούμερο καταγγελιών καλά….. Μπορεί να σας χρειαστεί.
    Αλήθεια πριν απο 10-15 χρόνια, θα σκεφτόταν κανείς έτσι? Θα Σκεφτόταν έτσι για τους γύρω σου, φίλους γνωστούς και συνδαιτημόνες. Να τους Καταδώσει?
    . Απλώς το δοσιλογικό κράτος βρήκε άλλο πεδίο, για να χωρίσει πάλι τους Ελληνες, (παλιά του τέχνη κόσκινο), για να μην μπορούν να σκεφτούν, (με το όποιο μυαλό διαθέτουν), ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα αυτής της χώρας, ποιοί είναι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ, (οί ίδιοι που μας Κυβερνούν και μας κυβερνούσαν, τόσες δεκαετίες) και πως μπορούν να ανατρέψουμε την κατάσταση.
    Αντί αυτού, χωριστήκαμε πάλι σε Καπνίζοντες & Μη Καπνίζοντες, με όλα τα γνωστά εμφυλιοπολεμικά γνωρίσματα, και ρουφιανιλίκια.
    Συγχαρητήρια.
    Είμαστε Άξιοι της μοίρας μας.
    Είμαστε Άχρηστοι & Ανίκανοι να διαχειριστούμε και να σώσουμε αυτή τη χώρα.
    Προσπαθούμε να βγάλουμε το μάτι του γείτονα, όταν άλλοι εποφθαλμιούν το έδαφός μας.
    Καλοί (ή κάλοι) ΜΑΛΑΚΕς είμαστε ώς υπήκοοι, (γιατί ΠΟΛΙΤΕς δεν ΕΊΜΑΣΤΕ), αυτής της χώρας.
    Βαγγέλης – Χανιά

  2. Ο άνθρωπος που παίρνει τηλέφωνο για να καταδώσει τον απέναντι συνάνθρωπό του, χωρίς να προηγηθεί προφορική σύσταση είναι 100% ρουφιάνος. Αποτελεί τον ορισμό της λέξης. Προσωπική άποψη, αν θέλετε.

  3. Πόσοι φόνοι, τροχαία, ξυλοδαρμοί, και βιασμοί έγιναν παγκοσμίως αυτό το Σαββατοκύριακο εξ αιτίας του τσιγάρου και πόσοι εξ αιτίας του αλκοόλ? Το τσιγάρο σκοτώνει μονάχα την πάρτη σου. Όλα τ’ άλλα είναι για να κουκουλώσουμε το αλκοόλ και την διαφήμισή του, τα φυτοφάρμακα, την μόλυνση του νερού, τα κρέατα με τα αντιβιοτικά, το νέφος, τις καμινάδες, την εξάτμιση. Πάνω από 3 εκατομμύρια νεκροί ετησίως εξ αιτίας του αλκοόλ και των επιπτώσεων στο μυαλό και στο σώμα. Οι 600.000 που παραθέτουν για το παθητικό κάπνισμα στην Αφρική την Ινδία και την Κίνα δεν αφορά αποκλειστικά το τσιγάρο αλλά την κατάντια της ατμόσφαιράς τους και τοy περιβάλλοντος εργασίας τους. Αφήνετε τα ανήλικά σας να βλέπουν τώρα χωρίς φόβο διαφημίσεις ουίσκι βότκας και μπύρας ώστε Παρασκευοσαββατοκύριακα να πίνουν άφοβα να φορούν ξέκ@λα μέχρι τέρμα πάνω, να βρίζουν, να δέρνουν, να ξερνοβολούν στους δρόμους και να κινδυνεύουν να τα πατήσει κάποιος σκνίπα της μεθιάς που μέθυσε εξαιτίας του τσιγάρου. Τηλέφωνο κατευθείαν στο 1142

  4. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες!
    Έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα, σαν κοινωνία, κράτος, έθνος και είναι ώρα να μπει μια τάξη στα υπόλοιπα!
    Μια ζωή των άκρων – πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι…. και έπειτα ήρθε ο … Κυριάκος αντικαπνιστής όπως είναι, και αφού σαν κεφαλή αυτης της χώρας μέσα σε έξι μήνες τα έφτιαξε όλα, το έκανε και αυτό. Έδωσε και το νούμερο για όποιον θέλει να ρουφια… συγγνώμη να κάνει την καταγγελεία του. (στους παλιούς για να θυμηθούν τις καλές εποχές, κουκούλες και τα λοιπά, και να παίρνουν γραμμή και οι νεότεροι)
    Για να μην παρεξηγηθώ, καταρχήν δυστυχώς είμαι καπνιστής. Στον χώρο εργασίας μου απαγορεύτικε το κάπνισμα το 1993! Αλλά, για τους καπνιστές υπήρχε και υπάρχη χώρος.
    Αποφασίσατε λοιπόν, καλώς κατά εμένα, την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους που λέτε. Μπράβο! Δυστυχώς ακόμα μια φορά μας δείξατε πόσο ανοργάνοτοι πόσο ‘’αρπακολλατζίδες’’ είστε, και πόσο ηλίθιοι είματσε, αλλά και πόσο μας αξίζετε, που σας ψηφίζουμε.
    Εις μάτην οι επιχειρηματίες σας λένε ότι τα μαγαζιά τους υπολειτουργούν, ότι οι πελάτες φεύγουν, ότι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους, κτλ. – εσείς τέλος του μήνα θέλετε πληρωμένο το ΦΠΑ, την ασφάλεια και ότι άλλο σας χαράτσι κατέβει στο μυαλό. Καμία εναλλακτική, τέλος.
    (Άσχετο – χτες βράδυ χάζευα το πλυντήριο εγκεφάλου, έπερναν συνέντευξη από κάποιον τυχερό, που το σπίτι του κάηκε στο Μάτι, και στη Κινέτα που τον φιλοξενούσαν πλημμύρισε το σπίτι, οπότε έλεγε ότι ακόμα δεν έχουν πάρει τα χρήματα για βοηθήματα/αποζημιώσεις!!!
    Ο Κούλης δεν πήγαινε, αξύριστος και με τα μανίκια του πουκάμισου σηκωμένα, και τους παραμύθιαζε λέγοντας ότι θα έδιωχνε τον κακό λύκο… συγγνώμη τον κακό Αλέξη και το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα τους βοηθούσε να φτιάξουν και πάλι τα σπίτια τους ……. μπα ε? Δεν… τίποτα!
    Έλα μωρέ, θα τα πάρουν μαζί με αυτούς από της φωτιές στη Ηλία, αν θυμάστε κάτι μύρια που είχε μαζέψει ο κόσμος – όχι αυτοί, αυτοί τα φάγανε)
    Τέλος πάντων – εμείς τους βγάλαμε, αυτοί μας αξίζουν – οι άριστοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook