Όχι από Ελλάδα και Κύπρο στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

όχι-από-ελλάδα-και-κύπρο-στο-προσχέδιο-1114117

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες όπου είναι σε εξέλιξη η ειδική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία και τη Λευκορωσία.

Γύρω στις 8 έγινε διάλειμμα 45 λεπτών, λίγο αφότου μοιράστηκε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα και η Κύπρος δεν συμφωνούν με το πρώτο προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο τραπέζι, επειδή δεν είχε αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε ότι το κείμενο, το οποίο είναι ένα πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά και για τον λόγο αυτό δεν το αποδέχεται.

«Πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο» σχολίασε υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος σύμφωνα με το Politico.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στο προσχέδιο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει την τήρηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως σχολιάζει το Politico το κείμενο περιέχει επίσης αρκετά «καρότα» για την Άγκυρα.

«Υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζονται οι εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και«υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016». Αρκετά απ’ αυτά τα σημεία είναι εναρμονισμένα με τις θέσεις της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Για την Κύπρο, το κείμενο τονίζει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς. Το σχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζει επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στο νησί.

Ανατροπές στο πρόγραμμα

Το θέμα της Τουρκίας, που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στο δείπνο των «27», έπεσε τελικά πρώτο στο τραπέζι μετά την αλλαγή που έκανε στην ατζέντα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών θα συζητήσουν επίσης τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Προσερχόμενη στη συνεδρίαση η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη διαφωνία της σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, όπως επιμένει η Κύπρος, αίτημα που υποστηρίζει, αν και με όχι και τόση θέρμη πλέον, η Γαλλία. «Θα δείξω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύ σύνθετη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο συμφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. «Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο σε ότι αφορά το μεταναστευτικό και τη στήριξη στην Τουρκία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τόσους πρόσφυγες».

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε πως «φυσικά πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και, για μένα, η διπλωματία παίζει τον βασικό ρόλο εδώ».

Η δήλωση Μητσοτάκη

Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Αναλυτικά

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας.

Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο.

Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα

Τι δήλωσε ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

«Οταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι σοβαρή και ότι θα κάνει τα πάντα ώστε τα πράγματα να κινηθούν προς ειρηνική επίλυση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πιέσει προς ταχεία λύση μέσω διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Σχετικά με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde που τραυματίσθηκαν σήμερα στην αρμενική πόλη Μαρτουνί από πυρά του αζερικού πυροβολικού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αεροπλάνο είναι έτοιμο να τους μεταφέρει στην Γαλλία.

«Κόκκινες γραμμές» ζητά ο Κουρτς

Σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας κράτησε ο Αυστριακός καγκελάριος, καλώντας την Ε.Ε. να τραβήξει καθαρές «κόκκινες γραμμές» κατά του προέδρου Ερντογάν, οι οποίες ενέχουν την πιθανότητα ακύρωσης των διαπραγματεύσεων ένταξης, καθώς και την επιβολή κυρώσεων.

«Πρέπει να γονατίσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε αδύναμα ή πρέπει να δείξουμε την απίστευτη δύναμη που έχει η ΕΕ;» διερωτήθηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξη τύπου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν είμαστε αδύναμοι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να μας αναγκάσει σε μια τέτοια θέση», συμπλήρωσε.

«Είδαμε τον προηγούμενο χρόνο πως το να μην αντιδράμε στην τουρκική συμπεριφορά δεν οδηγεί σε καμιά βελτίωση» επισήμανε. Επίσης κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν «όπλο» κατά της Ε.Ε., ενώ τόνισε πως οι γεωτρήσεις που κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σκληρή γλώσσα Ερντογάν

Από την άλλη πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στην τουρκική Βουλή σήμερα το πρωί, προκάλεσε πάλι την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υποστηρίζοντας ότι είναι «όμηρος δυο κακομαθημένων μελών της, της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ότι η Ε.Ε. εξελίσσεται σε μια «ρηχή, αναποτελεσματική δομή».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε μάλιστα να εμφανιστεί σαν ειρηνοποιός: «Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα που να έχει προκύψει στην περιοχή μας», είπε «που να έχει λυθεί με πρωτοβουλία ή το ειδικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αντίθετο, κάθε κρίση στην οποία εμπλέκεται η Ενωση κλιμακώνεται παίρνει νέες διαστάσεις. Αυτοί που προσπαθούν να μας φυλακίσουν στις ακτές μας, χρησιμοποιούν την γλώσσα του εκβιασμού. Εμείς θα επιμείνουμε στη στάση μας που αφήνει ανοικτά τα κανάλια του διαλόγου. Η μόνη μας απαίτηση είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ζητάμε από όλες τις χώρες να στηρίξουν τον αγώνα μας για ειρήνη».

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook