Όχι άλλα λευκά φέρετρα…

Μετά από 2,5 χρόνια καραντίνας στα Χανιά, η «κατάρα» με τα τροχαία είναι πάλι εδώ και μάλιστα πολύ βαρύτερη…

22 χρονών, 20, 18, 15 χρονών… Αγόρια και κορίτσια που αντί να σπουδάζουν, να φλερτάρουν, να ταξιδεύουν, να μεγαλώνουν, να μαθαίνουν, να παίρνουν τις ζωές στα χέρια τους… Καταλήγουν νεκρά, στον βωμό της ασφάλτου.

Γονείς θάβουν τα παιδιά τους, η εντατική γεμάτη πιτσιρίκια, νέοι άνθρωποι τραυματίζονται βαριά, αλλάζει όλη τους η ζωή…

Ως πότε;

Τα τροχαία ατυχήματα δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση για τον τόπο μας, δεν είναι στατιστικά στοιχεία, δεν είναι φιλολογικός προβληματισμός… είναι ένα καθημερινό έγκλημα που συντελείται στους δρόμους, παίρνει ζωές και βυθίζει σε ισόβιο πένθος τις οικογένειες.

Οι αρμόδιοι συγκινούνται;

Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, αστυνομικοί διευθυντές, διευθυντές εκπαίδευσης, είναι η ώρα να πάρετε πρωτοβουλίες, δεν αρκούν πλέον τα «συλλυπητήρια».

Βάλτε την κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, στελεχώστε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και κάντε τις επισκέψεις υποχρεωτικές για όλα τα σχολεία βάσει προγράμματος.

Στείλτε στα σχολεία φίλους και συγγενείς θυμάτων, στείλτε θύματα τροχαίων που έχουν επιζήσει να μιλήσουν στα παιδιά, σε όλα τα παιδιά, σε πόλεις και σε χωριά.

Πολεμήστε με όλες σας τις δυνάμεις και όχι με δηλώσεις και ανακοινώσεις την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τις κούπες και τις υπόλοιπες ανοησίες που επιβάλλονται σαν δήθεν έθιμα σε μερίδα της νεολαίας.

Φροντίστε για την οδική ασφάλεια: Βάλτε στους δρόμους φώτα, κάντε παρεμβάσεις στις υποδομές, στείλτε αστυνομία.

Τιμωρήστε παραδειγματικά όποιον πίνει και οδηγεί. Τόσο σκληρά ώστε να μην ξαναπιεί και να το πει και στους φίλους τους, να μην πιούν ούτε αυτοί. Σκληρά και κυρίως αμετάκλητα.

Τιμωρήστε και όσους σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικους.

Επενδύστε στις καμπάνιες για την επικίνδυνη οδήγηση, τόσες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν κάνει πριν από ‘μας. Τόσα χρήματα «φεύγουν» όταν είναι για τουρισμό, για προβολή, για εκδηλώσεις… Όσο ακριβή και αν είναι μια εκστρατεία θα «τα βγάλει τα λεφτά της» αρκεί να είναι συντονισμένη και με σχέδιο.

Επιτέλους συνεργαστείτε, πάρτε το θέμα σοβαρά, λύσεις υπάρχουν βρείτε τρόπο να τις εφαρμόσετε.

Το χρωστάτε στην κοινωνία…

ΖΑΡΠ…

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από οταν η τροχαία μου έκανε αλκοτεστ και με βρήκε πολύ πάνω από το όριο και μου έκοψε πρόστιμο 700ευρω και αφαίρεση της άδειας, δεν έχω ξαναπιεί σε έξοδό μου παρά μόνο πολύ ελαφρά και πολλές φορές ούτε καν αλκοόλ ή το συνδυάζω με φαγητό. Βέβαια αυτό συνέβη στην Αθήνα και οχι στο κωλοχώρι σας όπου η τροχαία με την απουσία της στην ουσία προτρέπει τον κόσμο στην έξαλη αφιονισμένη οδήγηση. Ειστε πολύ μάγκες εκεί στα Χανιά…

  • Εσύ ήθελες 700 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση άδειας για να μάθεις???Αλλά από ότι φαίνεται από αυτά που λες ούτε πάλι έβαλες μυαλό μίας και όπως περιγράφεις… τώρα πίνεις πολύ ελαφριά.Και ποιός κρίνει το δικό σου “ελαφριά”??? οδήγηση και αλκοόλ ΔΕΝ ΠΆΝΕ ΜΑΖΊ!!!!Ευτυχως που έφυγες.Ισως το να σταματήσουν να οδηγανε άτομα με τέτοιο τρόπο σκέψης στους ήδη επικίνδυνους δρόμους να είναι η αρχή για την λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος.

  • Ενώ στην Αθήνα ρε τσιμεντοβλαχε, είσαστε παραδείγματα υποδειγματικής οδήγησης, ε;;;; Που όταν κάθεστε στην θέση του οδηγού, ο χειρότερος εχθρός σας είναι ο άλλος οδηγός……..

 2. Είναι το θέρος που εμείς έχουμε σπείρει όλα αυτά τα χρόνια…
  καμαρώνουμε ΠΟΥ ΤΟ 12ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΊ ΜΑΣ ΈΠΙΑΣΕ ΤΟ ΤΙΜΌΝΙ ..
  του ΜΆΘΑΜΕ ΝΑ ΠΊΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΈΑ ΤΩΝ ΜΕΓΆΛΩΝ..
  ΜΙΛΉΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΓΝΩΣΤΌ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΣΒΉΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΉΣΗ ….
  ΤΑ ΔΙΔΑΞΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΜΑΣ ΌΤΙ ΟΛΑ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΠΌΤΟ ,ΚΙΝΗΤΌ ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΑ ΟΔΗΓΟΎΜΕ..
  ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΉΣΟΥΜΕ ΣΥΓΝΏΜΗ ΑΠ’ ΌΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΆΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΆΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΈΜΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΉ.
  ΤΟ ΑΝΤΈΧΟΥΜΕ?….

 3. Ολα γινονται λαθος.
  Μαθαίνουμε την οδηγική αγριότητα στα παιδιά μας απο την συμπεριφορά μας..
  τα παίρνουμε μηχανάκια τους δίνουμε τα αγροτικά μας…. και μετα περιμένουμε να μην τα θάψουμε αλλα να μας σώσει η αστυνομία.
  Ε δεν έχουμε αστυνομία για τον πολίτη παρά μονο για δολοφόνους βαρωνους και μπαχαλακηδες, δεν εχουμε πολιτεία να μας κανει δρόμους, τουλάχιστον μην κάνουμε τα παιδιά μας κανιβάλους.
  Αυτο είναι στο χέρι μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ