Ο Βολουδάκης στη Βουλή για τα αγροκτηνοτροφικά προβλήματα των Χανίων | Video

Ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής επί του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πριν μιλήσει επί του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις ελιές και στα εσπεριδοειδή των Χανίων με τον καύσωνα του Μαΐου. Επεσήμανε ότι η καταστροφή αυτή έρχεται αμέσως μετά την περυσινή καταστροφή από το δάκο, η οποία στοίχισε περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της Κρήτης. Τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να τελειώσει το συντομότερο με τις εκτιμήσεις και να διασφαλισθούν αποζημιώσεις.

Σημείωσε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ φαίνεται να είναι προσανατολισμένος περισσότερο προς τα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας, και λιγότερο σε αυτά της Κρήτης, όπως οι καύσωνες, κι ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί. Ζήτησε ακόμη οι οφειλές των αγροτών στον ΕΛΓΑ να συμψηφίζονται με τις αποζημιώσεις και να μην απαιτείται πρώτα εξόφληση και μετά είσπραξη της αποζημίωσης.

Επί του νομοσχεδίου, ο Μ.Βολουδάκης εστίασε σε δυο από τα ζητήματα που ρυθμίζονται:

Πρώτον, στην αυστηροποίηση των ποινών για παραπλάνηση του καταναλωτή ως προς τη χώρα ή την περιοχή προέλευσης των αγροτικών προϊόντων. Θεώρησε θετικές τις διατάξεις, και ανέφερε ότι διευκολύνουν στο να διασφαλισθεί π.χ. ότι αυτό που πουλιέται ως “Γραβιέρα Κρήτης” ή “Πορτοκάλια Κρήτης”, θα είναι πράγματι προϊόν της Κρήτης.

Δεύτερον, εστίασε στο ζήτημα των φθορών σε αγροτικά κτήματα (αγροζημίες). Με το νομοσχέδιο, οι ποινές για τα αδικήματα αυτά γίνονται αυστηρότερες, κι αυτό είναι ασφαλώς θετικό, σύμφωνα με το Μ.Βολουδάκη. Πρόσθεσε όμως ότι οι αυστηρότερες αυτές ποινές, αφορούν μόνο τις περιπτώσεις που φτάνουν στο δικαστήριο. Όμως πολλές από τις περιπτώσεις αγροζημιών, δε φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο, είτε γιατί δεν καταγγέλλονται είτε γιατί δεν παρουσιάζονται μάρτυρες για ευνόητους λόγους.

Στην Κρήτη, όπου συνυπάρχουν στις ίδιες περιοχές αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, είναι φυσικό να υπάρχουν τριβές. Μόνο όμως σε ελάχιστα συγκεκριμένα χωριά υπάρχει ουσιαστικό και μόνιμο ζήτημα. Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων είναι ευσυνείδητοι επαγγελματίες που δε δημιουργούν τέτοια προβλήματα, και ότι εν πάσηπεριπτώσει οι τυχαίες αγροζημίες που μπορεί να συμβαίνουν χωρίς πρόθεση, κατά κανόνα λύνονται ειρηνικά. Για τις ελάχιστες όμως περιπτώσεις παραβατών οι οποίοι επιλέγουν συστηματικά να τρέφουν τα ζώα τους με τις καλλιέργειες των γειτόνων τους, πρέπει η Πολιτεία να λάβει άλλα μέτρα.

Ο Μ.Βολουδάκης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, η κεντρική ιδέα της οποίας είναι η εξής:

Επιπλέον των ποινών που ενδεχομένως θα επιβάλλει δικαστήριο για τις αγροζημίες,  θα πρέπει να προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από την Αστυνομία. Σε περίπτωση μη εξόφλησης θα παρακρατείται από την επιδότηση.

Για την πρώτη φορά που θα καταλογίζεται τέτοια παράβαση, το πρόστιμο προτείνεται να είναι πολύ μικρό (π.χ. 30 ευρώ), ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται υπερβολικά ένας επαγγελματίας κτηνοτρόφος για τυχαίο περιστατικό. Θα υπάρχει όμως μεγάλη κλιμάκωση σε περίπτωση υποτροπής. Με αυτόν τον τρόπο, αυτός που κατ’ επανάληψη και κατά σύστημα υποπίπτει σε αυτό το αδίκημα θα αντιμετωπίζει εξοντωτικά πρόστιμα. Με μια τέτοια διάταξη θα ξεριζωθεί μια μόνιμη σε ορισμένες περιοχές πηγή προβλημάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠώς να φτιάξετε ζύμη για πίτσα με δύο υλικά
Επόμενο άρθροΠώς θα λειτουργήσουν μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εσωτερικοί χώροι εστίασης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ