Ο Βενιζέλος επέστρεψε στο πανεπιστήμιο ως καθηγητής – Θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα | Video

ο-βενιζέλος-επέστρεψε-στο-πανεπιστήμ-941285

Eπέστρεψε έπειτα από 27 χρόνια στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, διδάσκοντας το πρώτο μάθημα του χειμερινού εξαμήνου στο Συνταγματικό Δίκαιο στους πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής Σχολής.

Η επιστροφή Βενιζέλου είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και έγινε στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ -εν μέσω χειροκροτημάτων-, παρουσία πολλών καθηγητών του ΑΠΘ, αλλά και του πρύτανη του ανώτατου ιδρύματος.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, ανέλαβε να καλωσορίσει στο ίδρυμα και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα τον κ. Βενιζέλο. Ο τελευταίος, αφού υπενθύμισε ότι έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 45 χρόνια από τότε που ήταν και αυτός πρωτοετής φοιτητής, παρακολουθώντας μαθήματα μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Νίκος Μάνεσης και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, σημείωσε ότι έχουν περάσει φέτος 40 χρόνια, που ήταν και αυτός πρωτοετής φοιτητής και 35 χρόνια από τότε που άρχισε να διδάσκει ως υφηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Απευθυνόμενος στους φοιτητές, τόνισε ότι, αν και έχασε την επαφή μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια, η Πολιτεία τού ανέθεσε σημαντικές θέσεις σχετικές με το Συνταγματικό Δίκαιο, τονίζοντας ότι ήταν γενικός αναθεωρητής-γενικός εισηγητής του Συντάγματος από το 1995 έως το 2001, έχοντας διαμορφώσει κατά πολύ το συνταγματικό κείμενο της χώρας.

«Όλα αυτά τα χρόνια δεν αποκόπηκα από την έρευνα και την πρακτική του Συνταγματικού Δικαίου. Και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του κλάδου». Ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε τις λειτουργίες του Συντάγματος, αναφέρθηκε στα τελευταία κύματα του συνταγματισμού, αλλά και στη νέα γενιά κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως τα προσωπικά δικαιώματα (ιδιωτικότητα), τη βιοηθική, αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, στις μέρες μας το κράτος δοκιμάζεται. «Αποδιαρθρώνονται κράτη όπως στη Συρία, στη Λιβύη, αλλά δείτε και τις δυσκολίες επίλυσης του Κυπριακού που υπάρχουν» τόνισε και αναρωτήθηκε: «Αντέχει το Σύνταγμα στις μέρες μας, διεκδικώντας κομμάτια το Ενωσιακό δίκαιο όσο και το Διεθνές Δίκαιο. Για να απαντήσει μετά ότι αντέχει. «Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει Σύνταγμα. Εμφανίζει μία ευελιξία και αντοχή, και ενσωματώνει πολλά πράγματα. Ακόμη και περιορισμένη κυριαρχία να έχει μία χώρα, η συζήτηση για το Σύνταγμα και τη λειτουργία του εξακολουθούν να ισχύουν. Τουλάχιστον κατά βάση, ενσωματώνοντας και κύματα συνταγματισμού».

Αναφερόμενος στην περιπέτεια της Μεγάλης Βρετανία μετά το μπλοκάρισμα της νέας προσπάθειας της κυβέρνησης του Μππόρις Τζόνσον να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το σχέδιο που συνήψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit εκτίμησε ότι η αποχώρηση του Λονδίνου από την Ε.Ε. θα κριθεί στα δικαστήρια

Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στους φοιτητές είπε: «Στα πρόσωπά σας βλέπω τη σχέση μου με την κόρη μου».

Nωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Έπειτα από μια μεγάλη διακοπή, λόγων των πολιτικών μου καθηκόντων, επέστρεψα στο πανεπιστήμιο και σήμερα κάνω εισαγωγικό μάθημα στους πρωτοετείς φοιτητές. Εδώ είναι το σπίτι μας, η ακαδημαϊκή μας μητέρα, και χαίρομαι γιατί όλη μου η εμπειρία, η θεσμική και διεθνής, συνδέεται με τον γνωστικό μου αντικείμενο: την έρευνα και τη διδασκαλία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης». Τον κ. Βενιζέλο συνόδευan η γυναίκα του και η κόρη του.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook