O Valeri από τη Σόφια και η startup από την Κρήτη

o-valeri-από-τη-σόφια-και-η-startup-από-την-κρήτη-1203704

Ο Valeri Petrov ήταν ακόμη φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Βουλγαρικής πρωτεύουσας -Technical University of Sofia- όταν η πατρίδα του άλλαζε πρόσωπο και προσανατολισμό.

Ο Valeri – MSc Engineering- μετά τις σπουδές που κράτησαν από το 1985 έως το 1991 βγαίνει να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα που βρίσκεται τότε ακόμη στα σπάργανα. Ο ίδιος δεν μένει με σταυρωμένα χέρια, την κυνηγά τη δουλειά και φθάνει μέχρι την Βιέννη. Εκεί στη πρωτεύουσα της Αυστρίας θα ζήσει και θα εργαστεί για 6 χρόνια σχεδόν στο επιτελείο μιας επενδυτικής φίρμας που αναζητά ευκαιρίες για επενδύσεις στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με την ιδιότητα του partner της Bancroft Private Equity Gmbh & Co KG θα αποκτήσει πολύτιμη πείρα αλλά και τεχνογνωσία. Τα επόμενα χρόνια θα μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αυστρία και τη Βουλγαρία, με τον ίδιο να είναι επικεφαλής -ιδρυτής μιας εταιρείας παροχής οικονομικών συμβουλών κλπ.

Εκείνη την εποχή, στα Βαλκάνια αλλά και γενικότερα στην ΝΑ Ευρώπη η ελληνική τραπεζική, επιχειρηματική και επενδυτική παρουσία – από τις πλέον δραστήριες στην περιοχή- κοντράρεται ανοικτά με παρουσίες όπως εκείνες της Αυστρίας με την νοσταλγία της παλαιάς αίγλης των «Κεντρικών Δυνάμεων» του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα χρόνια πέρασαν, οι καταστάσεις άλλαξαν. Η Ελλάδα – που στο μεταξύ έχει αποχωρήσει από την αγορά της ΝΑ Ευρώπης κατά τη διάρκεια της εποχής των Μνημονίων- αλλά και η Αυστρία και η Βουλγαρία είναι πλέον «συνέταιροι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες το μεσημέρι ο Valeri Petrov στο προσωπικό του λογαριασμό στο Linkedin ανέβασε ένα post για την πιο πρόσφατη συμμετοχή της Eleven Ventures, στην οποία είναι Partner. Η ανάρτηση αφορά μια ελληνική εταιρεία, μια startup που προέρχεται κατευθείαν από το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας του ΙΤΕ στην Κρήτη.

Ο Valeri Petrov, εκ μέρους του Eleven VC σχολίασε: «Η Biopix είναι η πρώτη μας επένδυση στην Ελλάδα και η εταιρεία ταιριάζει απόλυτα στην εστίαση στο χώρο του Healthtech την οποία αποκτά το fund μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την ισχυρή ιδρυτική ομάδα της BIOPIX-T στην οικογένεια του Eleven.»

» Έχουν ένα εντυπωσιακό επιστημονικό υπόβαθρο και εξαιρετικό ιστορικό που υποστηρίζεται από στενές συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ινστιτούτα και οργανισμούς. Το προϊόν είναι πραγματικά καινοτόμο και ανταποκρίνεται σε μια μακροχρόνια ανάγκη για φορητές μοριακές διαγνωστικές συσκευές που θα μπορούσαν να παράγουν αποτελέσματα ποιότητας εργαστηρίου στο χώρο θεραπείας (point-of-care).»

Για να έρθει να προσθέσει ο Γιώργος Καραντώνης από την πλευρά του ελληνικού Metavallon VC, «Η πλατφόρμα διάγνωσης της Biopix έρχεται την κατάλληλη στιγμή, έχοντας βρεθεί πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό όσον αφορά τόσο τα τεχνολογικά της πλεονεκτήματα όσο και την εμπορευματοποίηση.»

» Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε μαζί με το Metavallon VC, το οποίο αποτελεί έναν αξιόπιστο συνεργάτη και ένα από τα πιο σημαντικά VC στην Ελλάδα».

Αλλά, για να πάμε στην ελληνική startup που χάρη και στα βουλγαρικά κεφάλαια θα συνεχίσει και θα εντείνει την ανάπτυξη της και κυρίως την παρουσίαση των νέων προϊόντων στην αγορά.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε: H BIOPIX-T ιδρύθηκε το 2019 από τους Γιώργο Παπαδάκη, Ηλέκτρα Γκιζέλη, Αλέξανδρο Πανταζή, Νικόλαο Φίκα και Σέργιο Κατσαρό, και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορευματοποίηση μιας νέας φορητής συσκευής μοριακής διάγνωσης στο χώρο θεραπείας (Point-of-care) με την επωνυμία “PEBBLE”.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια η εταιρεία έχει καταφέρει να αναπτύξει περαιτέρω διαγνωστικά τεστ, να προχωρήσει στην πιστοποίηση της συσκευής, να μεγαλώσει την ομάδα της και να επιταχύνει την έναρξη της εμπορικής της λειτουργίας. Έτσι, μέχρι το τέλος Μαΐου 2021 αναμένεται να έχει προχωρήσει στη διάθεση των πρώτων συσκευών της σε διανομείς και πελάτες.

Τα παραπάνω έγιναν εφικτά καθώς το Σεπτέμβριο του 2020 το Metavallon VC και στρατηγικοί angel investors από το χώρο των υπηρεσιών υγείας προχώρησαν σε έναν αρχικό γύρο Seed χρηματοδότησης.

Το Eleven Venture Capital με έδρα τη Βουλγαρία που εστιάζει σε early stage εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προστίθεται στους επενδυτές της εταιρείας, κλείνοντας τον κύκλο της ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Πέρα από την επένδυση αυτή, το 2020 η BIOPIX-T, σαν μέλος κοινοπραξίας οκτώ φορέων, χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon2020 με το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση πιστοποίηση και διάθεση στην αγορά της συσκευής της και για τα σχετικά διαγνωστικά τεστ για τον Covid19 και τη Γρίπη Α (Influenza Α).

Ο υφιστάμενος γύρος χρηματοδότησης – θα φτάσει το ποσό των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ- θα διατεθεί για τη λειτουργία και την επέκταση της εταιρείας, καθώς και για την αρχική παραγωγή και διανομή των προϊόντων της.

Η συνέχιση της πανδημίας ενίσχυσε τις εμπορικές προοπτικές της BIOPIX-T, καθώς έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη για ακριβή μοριακά διαγνωστικά test. Αυτή η αλλαγή προκάλεσε επίσης άνοδο της αγοράς home testing / self-testing, η οποία από την αρχή υπήρξε μια αγορά-στόχος για την εταιρεία.

Εκτός από την άμεση τοπική, περιφερειακή και ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, η εταιρεία θα εμπορεύεται τα προϊόντα της παγκοσμίως μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Ξεκινά με την περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής, , όπου έχει επιλέξει ήδη ένα συνεργάτη τόσο για την παραγωγή όσο και για τη διανομή των προϊόντων της τοπικά, ενώ οι αγορές της Κίνας και της Ινδίας θα αποτελέσουν τους αμέσως επόμενους στόχους».

Εκ μέρους της BIOPIX-T ο συνιδρυτής και CEO Γιώργος Παπαδάκης δήλωσε: «Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι καθώς αυτή ήταν η ιδανική στιγμή για τη νέα επένδυση στη BIOPIX-T. Προς το παρόν προετοιμάζουμε την αρχική παραγωγή των συσκευών “Pebble” και των “IVD” kits για να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς για την εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών tests στο χώρο θεραπείας (Point-of-care) τους προσεχείς μήνες. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα είναι οι δύο πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα επωφεληθούν από την καινοτόμο τεχνολογία μας».

in.gr

One thought on “O Valeri από τη Σόφια και η startup από την Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook