Ο Τσίπρας πετάει το γάντι: Κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων από την πρώτη Κυριακή – Ανοίξτε τα χαρτιά σας

ο-τσίπρας-πετάει-το-γάντι-κυβέρνηση-πρ-1423088

Ο στόχος της πρώτης θέσης στις εκλογές και η προειδοποίηση στα προοδευτικά κόμματα: «Ούτε αποκλείουμε, αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα»

«Ελάτε να κυβερνήσουμε» ήταν η πρόσκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού τόξου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, δεν στάθηκε μόνο στη γενική πρόσκληση, αλλά σε γενικές γραμμές έθεσε και το πρόγραμμα της συνεργασίας, ενώ προειδοποίησε για πρέσινγκ προς τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις το επόμενο διάστημα:

-«Τους καλώ να ανοίξουν τα χαρτιά τους», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, δείχνοντας πως στην πορεία προς τις κάλπες θα πιέσει τις άλλες δυνάμεις, πρωτίστως τον Νίκο Ανδρουλάκη, για να λάβουν θέση στο θέμα της διακυβέρνησης της χώρας.

-«Εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο. Ούτε αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα», είπε χαρακτηριστικά, εντείνοντας την πίεση στις άλλες δυνάμεις.

-Διεμήνυσε μάλιστα: «Η κοινωνία δεν εμπιστεύεται και η ιστορία δεν θυμάται ποτέ τους απόντες από τα μεγάλα προσκλητήριά τους».

-Διεμήνυσε επίσης πως θα πρέπει να μείνουν στην άκρη οι αντιπαραθέσεις και οι πικρίες του παρελθόντος. «Εμείς, η βασική αλλά όχι η μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στόχο τη νίκη του κόμματός του, την πρώτη θέση στις κάλπες της πρώτης Κυριακής. Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου ασφαλώς και δημιουργεί όρους συγκρότησης κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες, καθώς το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ίσως δεν θα έχει άλλο δρόμο, αφού δεύτερη κάλπη θα ενίσχυε ακόμα παραπάνω τον ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της Χαριλάου Τρικούπη. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν πως χρειάζεται να καλυφθεί πολύς δρόμος για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις προσεχείς κάλπες, για αυτό ίσως και από την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από το δεύτερο και τρίτο κόμμα, εφόσον ο συσχετισμός δυνάμεων το επιτρέπει.

Με τις 5+1 δεσμεύσεις του ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε, πάντως, την προγραμματική βάση αυτής της συνεργασίας-ένα πλαίσιο από το οποίο το ΚΚΕ έσπευσε ήδη να διαμηνύσει πως αποτελεί «ξαναζεσταμένο φαγητό» και να αποκλείσει κατηγορηματικά τη συμμετοχή του. Είναι δε σαφές πως πρωτίστως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (που με το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και το πλαίσιο που προτείνει αποδυναμώνει αισθητά τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» στο κόμμα του) απευθύνονται πρωτίστως προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, η ανταπόκριση του οποίου θα κριθεί εν πολλοίς από τον συσχετισμό δυνάμεων που θα δημιουργηθεί με τις κάλπες.

Η αυτοκριτική

Δεν πρέπει δε να περάσει απαρατήρητη η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ναι, κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε. Και γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης», ανέφερε με νόημα στην ομιλία του ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αυστηρό μήνυμα για το κόμμα-Η μάχη με την «Ομπρέλα»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους συνέδρους να ανοίξουν χωρίς φόβο και προκαταλήψεις το κόμμα στην κοινωνία.

«Σας καλώ να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος. Όλα τα μέλη του κόμματος, παλιά και νέα, από όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό».

Στον τομέα αυτό, στην πρόταση για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη, θα δοθεί άλλωστε από σήμερα κιόλας η μεγάλη μάχη της πλειοψηφίας με την «Ομπρέλα».

Η πρόταση Τσίπρα, ωστόσο, αναμένεται να εγκριθεί –και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία- από την εσωκομματική κάλπη του Σαββάτου.

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook