Ο Τσίπρας παρουσιάζει την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Εργασιακό

ο-τσίπρας-παρουσιάζει-την-προγραμματ-1203520

Λίγο πριν την Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη (2-4 Ιουλίου) ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρουσιάζει τις θέσεις του για την Εργασία, σε μία ακόμη θεματική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα. Τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

  • Xoρέν Βοσκεριτσιάν, Λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου
  • Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
  • Άρης Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ
  • Γρηγόρης Μισκεδάκης, Δικηγόρος- Εργατολόγος
  • Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημοσιογράφος
  • Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου:

Κινείται στον αντίποδα της πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΝΔ (μείωση μισθών με απλήρωτη εργασία, γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, αντικίνητρα στις προσλήψεις από αύξηση υπερωριών υφιστάμενων εργαζομένων, υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας). Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «κόντρα στην νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρυθμιστική πολιτική εις βάρος των εργαζομένων, των αποδοχών και των δικαιωμάτων τους που υλοποιεί η ΝΔ, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την προστασία της εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης και μείωσης των ανισοτήτων». Υπό αυτό το πρίσμα, κατά το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οι θέσεις για την Εργασία αποτελούν και μια βασική ιδεολογική και πολιτική διαχωριστική γραμμή με την κυβέρνηση και την δεξιά εν γένει.

– «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρότασή του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την πρότασή του για το Ταμείο Ανάκαμψης, σε ένα ολιστικό σχέδιο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου αφενός θα υπάρχει μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΜμΕ ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας (χρέος, ρευστότητα, δανεισμός) και αφετέρου θα υπάρχει σαφής πολιτική ενίσχυσης των μισθών και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων».

-Χωρίζεται σε 4 βασικούς άξονες: α) Αυξήσεις στους μισθούς, β) Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων, γ) Αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός, δ) Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων.

Βασική δέσμη μέτρων για την Εργασία

Περαιτέρω, σύμφωνα με το σχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από την «άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ» για την οποία δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μια βασική δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της Εργασίας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

· Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

· Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

· Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος μας: ούτε μια ώρα απλήρωτη εργασία.

· Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων

· Τη μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.

· Τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.

· Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας

· Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

· Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

· Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.

· Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

· Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι αυτοαπασχολούμενων.

· Ρύθμιση της τηλεργασίας. Επιβάλλεται να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Καταπολέμηση της ανεργίας

Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας στηρίζεται σε τρεις άξονες, που αφορούν τόσο τη μεταβατική φάση εξόδου από την κρίση της πανδημίας όσο και τη φάση της σταθεροποίησης και ανάκαμψης:

1. Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση. Ο άξονας αυτός αφορά τη φάση της εξόδου από την κρίση.

2. Ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στο δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Ο άξονας αυτός αφορά τη φάση μετά τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης.

3. Μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το 35ωρο που θα ενισχύσει την απασχόληση. Προβλέπεται μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook