Κορονοϊός: Ο Τραμπ ζει στον δικό του φανταστικό κόσμο

κορονοϊός-ο-τραμπ-ζει-στον-δικό-του-φαν-1022724
AP Photo/Alex Brandon

Η Αμερική δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν βάζει μυαλό

Η Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου απειλή. Χθες, έσπασε και το αρνητικό «ρεκόρ» των περισσότερων θανάτων μέσα σε μία μέρα. Είχε σπάσει και το ρεκόρ με τα πιο πολλά κρούσματα κορονοϊού. Τι άλλο θα ακολουθήσει.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, διέγνωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο… Τα είδε και χειρότερα υποστήριξε και η Καγκελάριος της Γερμανίας, και άλλοι ξένοι ηγέτες… Το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ανακοίνωσε, όπως κάνει κάθε βράδυ στις 8.30 ώρα Ουάσιγκτον, τον αριθμό των νεκρών και των νέων κρουσμάτων. Με το άκουσμα της είδησης κυριάρχησε τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες η θλίψη. Αλλά και η απογοήτευση.

Ώρες πριν, ο πρόεδρός τους, ο Ντόναλντ Τραμπ, κόμπαζε ότι έσωσε πολλές ζωές Αμερικανών. Και πώς τις έσωσε; Με τις αποφάσεις του, είπε. Με τις ανύπαρκτες αποφάσεις του… Ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις για να τις δούμε και εμείς;

Ευτυχώς, υπάρχουν τα βίντεο με τις δηλώσεις του, από τον Ιανουάριο, όταν τον πληροφόρησαν οι συνεργάτες του πως ένας επικίνδυνος ιός από την Κίνα εντοπίστηκε και στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου. Και δεν έπραξε τίποτα. Μόνο ειρωνευόταν στις μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του, όσους προειδοποιούσαν για τους κινδύνους.

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Αρχίζει και αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται ενώπιον σε τραγωδία. Αλλά, πάλι, δεν βάζει μυαλό. Μιλά με τις ώρες σε ανούσιες συνεντεύξεις Τύπου, για να πείσει τα «αρνιά» που τον υποστηρίζουν ακόμα, ότι προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των νεκρών. Από 2,2 εκατομμύρια που θα… πέθαιναν, όπως ισχυρίστηκε, φτάσαμε στις 100 με 200 χιλιάδες, στη συνέχεια στις 240 και τώρα η νέα πρόβλεψη του κ. Τραμπ μειώνει τον πιθανό αριθμό των νεκρών από 80 μέχρι 92 χιλιάδες. Οι αριθμοί θα αλλάζουν κάθε μέρα για να φαίνεται ότι οι… παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου, φέρνουν αποτελέσματα.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε στο δίκτυο CNN ότι η κατάσταση στην Αμερική μοιάζει με αυτή της Ιταλίας. Πρόκειται για μία δήλωση-γροθιά στο στομάχι. Αλλά ο κ. Τραμπ δεν συγκινήθηκε. Δεν κατάλαβε προφανώς τι εννοούσε ο αντιπρόεδρος του, ο οποίος διατηρεί μία σοβαρότητα στην κωμωδία που παίζεται καθημερινά στο Λευκό Οίκο.

Τι είπε ο Μάικ Πενς, με λίγα λόγια; Τι υπονόησε; Ότι τα κρούσματα στις ΗΠΑ θα είναι αμέτρητα, ότι οι νεκροί θα είναι πάρα πολλοί. Και όμως ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται να πράξει ότι και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο κ. Κόντε ζήτησε από τους Ιταλούς να κλειστούν στα σπίτια τους. Και τον άκουσαν. Αν δεν είχαν πειθαρχήσει, η Ιταλία θα είχε τριπλάσιους νεκρούς.

Για έναν περίεργο λόγο, και μερικοί κυβερνήτες δεν ακολούθησαν το ιταλικό μοντέλο. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, που η αλήθεια είναι ότι κάνει ηρωικές προσπάθειες έπρεπε να θέσει την πόλη σε καραντίνα. Ήταν λάθος. Άλλωστε ήταν η μόνη ορθή εισήγηση του Ντόναλντ Τραμπ. Δυστυχώς, η αντίδραση των κυβερνητών της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κονέκτικατ, ανάγκασε τον κ. Τραμπ να υποχωρήσει. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για την πολύπαθη πόλη, που καταγράφει τους περισσότερους νεκρούς και τα πιο πολλά κρούσματα.

Το μεγάλο πρόβλημα για την αμερικανική υπερδύναμη παραμένει πάντα ο πρόεδρός της. Όταν δεν γνωρίζει μία υπόθεση και όταν αρνείται να διορθώσει τις λάθος απόψεις του, γίνεται καταστροφικός. Στο μυαλό του, δυστυχώς, είναι οι προεδρικές εκλογές. Και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την πανδημία προς όφελος του.

Εδώ χάνονται οι ζωές των ανθρώπων και ο κ. Τραμπ δυστυχώς πολιτεύεται μόνο στη βάση του προσωπικού του συμφέροντος. Με τα σημερινά δεδομένα και με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται. Με συντηρητικούς αριθμούς, μέχρι το τέλος Απριλίου μπορεί να χαθούν 40 με 50 χιλιάδες άνθρωποι. Και χάνονται επειδή ο Πρόεδρος της χώρας τους δεν τολμά να λάβει αποφάσεις…

Η αμερικανική υπερδύναμη δέχεται μία απροσδιόριστη απειλή. Δεν υπάρχει φάρμακο να τη σταματήσει. Αν έχουν ένα μηδαμινό ίχνος αλήθειας όσα ισχυρίζονται αυτοί που βλέπουν παντού συνωμοσίες, τότε η Αμερική θα χάσει ένα πόλεμο χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα…

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook