Ο θανατηφόρος μύκητας που προκαλεί συναγερμό στις ΗΠΑ

ο-θανατηφόρος-μύκητας-που-προκαλεί-συ-1654671

«Επείγουσα απειλή» χαρακτηρίζεται πλέον από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η δραματική αύξηση των μολύνσεων από τον μύκητα Candida auris που είναι ανθεκτικός στα φάρμακα, καθώς περισσότερες από τις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ, αναφέρουν πλέον κρούσματα.

Η Candida auris (C. auris) καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2009, ενώ οι πρώτες γνωστές λοιμώξεις στις ΗΠΑ χρονολογούνται από το 2013. Τα κρούσματα αυξήθηκαν εκθετικά μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine. Τα CDC ανέφεραν ότι πέρυσι δηλώθηκαν 2.377 κλινικές διαγνώσεις και 5.754 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο μύκητας Candida auris, που σκοτώνει έως και το 60% των ανθρώπων που μολύνει μεταδίδεται μέσω της σωματικής επαφής και είναι πολύ συχνή η εξάπλωσή του σε δομές υγείας. Οι υγιείς άνθρωποι συνήθως δεν νοσούν, αλλά μεταξύ των ατόμων με επιβαρυμένη υγεία πεθαίνει το 30% με 60%.

Ο Candida Auris, που έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα, μεταδίδεται μέσω της σωματικής επαφής και είναι πολύ συχνή η εξάπλωσή του σε δομές υγείας, ιδίως σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας.

Στo τέλος του περασμένου έτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τον πρώτο του κατάλογο «μυκητισιακών παθογόνων προτεραιότητας» συμπεριλαμβανομένου του Candida auris.

«Τα μυκητιασικά παθογόνα αποτελούν μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στη θεραπεία με τέσσερις κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων που είναι σήμερα διαθέσιμες» ανέφερε ο ΠΟΥ.

Πώς μπορεί να κολλήσει κανείς;

Τα περισσότερα κρούσματα του μύκητα έχουν αναφερθεί σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπως νοσοκομεία και γηροκομεία. Θεωρείται ότι μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή μέσω μετάδοσης από άτομο σε άτομο.

Τι προκαλεί ο μύκητας στο σώμα;

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ο Candida auris μπορεί να επηρεάσει το σώμα. Είτε να ζει σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως το δέρμα, το ορθό ή το στόμα, σε μια διαδικασία που ονομάζεται «ασυμπτωματικός αποικισμός», όπου ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα αλλά μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλους ανθρώπους.

Επίσης μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος ή σε πληγές, όπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Candida auris;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και ρίγη που δεν υποχωρούν μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά. Η διάγνωση όμως είναι δύσκολη, καθώς πολλές άλλες κοινές ασθένειες μοιράζονται αυτά τα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, η λανθασμένη διάγνωση οδηγεί συχνά σε λανθασμένη θεραπεία.

Η σωστή διάγνωση συχνά απαιτεί την αποστολή δείγματος αίματος ή δείγματος από το σημείο της λοίμωξης σε εξειδικευμένο εργαστήριο για να επιβεβαιωθεί οριστικά η παρουσία του μύκητα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Σύμφωνα με τα CDC, τα άτομα που πάσχουν ήδη από άλλες ιατρικές παθήσεις είναι συχνά πιο ευάλωτα στον μύκητα, καθώς και όσοι έχουν μείνει σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπως γηροκομεία ή μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επεμβατικές συσκευές όπως αναπνευστικοί σωλήνες που εισέρχονται στο σώμα μπορούν να γίνουν εστίες μόλυνσης. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να κάνουν κάποιον ευάλωτο περιλαμβάνουν πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, παθήσεις όπως ο διαβήτης και ευρεία χρήση αντιβιοτικών και αντιμυκητιασικών.

newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook