Ο Τάσος Βάμβουκας για τη δημοπράτηση του έργου ανακατασκευής της δημοτικής αγοράς

Ο πρώην δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, τοποθετήθηκε εκ μέρους της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» για το θέμα της δημοπράτησης του έργου ανακατασκευής της δημοτικής αγοράς στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα

Αναλυτικά ανέφερε:

«Δεσμεύεται ο Δήμος Χανίων ότι η Δημοτική Αγορά ως μονάδα οικονομικής δραστηριότητας, θα λάβει όλα εκείνα τα κατάλληλα αναπτυξιακά μέτρα ούτως ώστε να καταστεί στο διηνεκές ένα σύγχρονο εμπορικό κύτταρο στον παραγωγικό ιστό της πόλης».

Αυτή η παράγραφος στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου 17/4/2019, περικλείει όλη την ουσία του έργου ανακατασκευής της δημοτικής αγοράς, για το οποίο η δημοτική μας αρχή άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη και προετοιμασία πάνω στην οποία βασίζεται σήμερα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την προκήρυξη του διαγωνισμού κατασκευής του έργου.

Όταν αναλάβαμε το 2014, στα συρτάρια του δήμου βρισκόταν αναξιοποίητη για πάνω από 10 χρόνια η μελέτη ανακατασκευής που ερχόταν από την περίοδο δημαρχίας των κ. Τζανακάκη και Βιρβιδάκη.

Ως δημοτική αρχή θεωρήσαμε μείζον θέμα την ανακατασκευή και υποβάθμιση για την πόλη, την κατάσταση που βρισκόταν το σημαντικό αυτό μνημείο. Έτσι το 2015 εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ από την τότε κυβέρνηση, που ουσιαστικά έλυνε το πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου και μας επέτρεπε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την επικαιροποίηση και συμπλήρωση των μελετών, την επιλογή των σωστών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχων εργολάβων ώστε να αποφευχθούν αρνητικές εμπειρίες άλλων έργων, την συμφωνία με τους καταστηματάρχες, και μια σειρά άλλων θεμάτων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

Όταν παραδώσαμε ως δημοτική αρχή, το έργο βρισκόταν μια ανάσα πριν την δημοπράτηση. Ο χρόνος που παρεμβλήθηκε θεωρούμε ότι είναι μεγάλος, αλλά δεν αλλάζει την ουσία για την κατασκευή του έργου. Η αλλαγή στον χρόνο κατασκευής από 12 μήνες για το εσωτερικό του μνημείου που είχαμε επεξεργαστεί και δεσμευτεί ως δημοτική αρχή έναντι των καταστηματαρχών, άλλαξε σε 24 μήνες κατασκευής, χωρίς να διευκρινίζεται πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις. Αυτό δημιουργεί μια σειρά από απορίες και προβλήματα στις επιχειρήσεις εξ αιτίας του μεγάλου χρόνου που κινδυνεύουν να παραμείνουν κλειστές, αλλά και μια γενικότερη αρρυθμία στην λειτουργία του κέντρου της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον δήμο αυτά τα ζητήματα, με πνεύμα συνεργασίας και διάθεση επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κατασκευή του έργου.

Όπως έχουμε ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019 και έχουμε συμφωνήσει με τους καταστηματάρχες, το έργο θα συνοδευτεί από την σύνταξη του νέου κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς, όπου θα ληφθούν υπ’ όψη οι ανάγκες σύγχρονης λειτουργίας της, ώστε δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα της και την υποβαθμίζουν να παύσουν να υπάρχουν.

Το μεγάλο έργο της ανακατασκευής του σημαντικού αυτού μνημείου που σήμερα στέκεται υποβαθμισμένο, θα επιτρέψει να ανακτήσει τον σημαντικό του ρόλο στην οικονομική ζωή και την λειτουργία της πόλης μας και όλοι όσοι έχουν συμβάλλει διαχρονικά στην ανακατασκευή της, θα μπορούν να χαρούν μαζί με όλη την πόλη για την ανάκτηση της αίγλης ενός σημαντικού μνημείου τοπόσημου της πόλης μας, που μας κληροδότησε η περίοδος του Ελευθερίου Βενιζέλου και της δημαρχίας Εμμ. Μουντάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ