Ο Σταθάκης στο 1ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Χανίων: «Ο αναπτυξιακός νόμος ήταν φτιαγμένος για τα πεντάστερα ξενοδοχεία, εμείς προχωράμε με άξονα την μικρομεσαία επιχείρηση»

ο-σταθάκης-στο-1ο-επιχειρηματικό-φόρου-773617

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Κυριακής, το 1ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Χανίων που διοργανώνει στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό Λιμάνι, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης.

Από το Βήμα του φόρουμ, ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε σε τέσσερις ενότητες διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ολοκληρωθεί ή εξελίσσονται στην ελληνική οικονομία, αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Κτηματολόγιο, απλούστευση αδειοδότησης επιχειρήσεων, αναπτυξιακός νόμος και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Παράλληλα, ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος, τόνισε την ανάγκη «η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία, να στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην παραγωγική διάσταση της οικονομίας και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας».

Κτηματολόγιο: «Αδύνατον να συζητάς για επενδύσεις χωρίς κτηματολόγιο» σχολίασε ο κ. Σταθάκης, εξηγώντας ότι:  «Το κτηματολόγιο το παραλάβαμε στο 25% και το 2021 θα είναι στο 92% της ελληνικής επικράτειας. Για να γίνει, απαιτούσε δασικούς χάρτες – είχαμε 1% μέχρι τέλος του 2019 θα αναρτήσουμε το 90%- «. «Έγινε χάραξη αιγιαλού, περιφερειακά χωροταξικά σχέδια και συνολικά απλοποίηση όλης της νομοθεσίας περί χωροταξίας» προσέθεσε, ώστε, όπως είπε, «να γίνει επιτέλους η χώρα μια χώρα συντεταγμένη».

Σε σχέση με την αδειοδότηση επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στην απλοποίηση με διαμόρφωση νομοθεσίας και αλλαγές σε αναπτυξιακά εργαλεία ενώ ειδικά για τον αναπτυξιακό νόμο, σχολίασε πως… «ήταν φτιαγμένος για πεντάστερα ξενοδοχεία και μεγάλα αιολικά πάρκα – όσο οξύμωρο κι αν είναι αυτό- και άλλαξε άρδην για να εκφράσει μια στρατηγική με άξονες την μικρομεσαία επιχείρηση, τεχνολογία – καινοτομία, την υψηλή προστιθέμενη αξία και την παραγωγική δραστηριότητα σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την οικονομία». Τέλος, αναφέρθηκε στην στήριξη του κοινωνικού κράτους, κατλήγοντας πως «όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν μόνο θετικό πρόσημο. Θα έχουν διάρκεια και αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα και στην λειτουργία της οικονομίας από εδώ και στο εξής».

Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις

«Πρέπει η επιχειρηματικότητα να κάνει το μεγάλο βήμα, υποβοηθούμενη από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ακολουθήσουν γενικότερα στην αγορά και στην οικονομία, έτσι ώστε να τονώσουμε την απασχόληση που παραμένει το μείζον κοινωνικό θέμα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών «Βρισκόμαστε σήμερα στα Χανιά για το 1ο Επιχειρηματικό Φόρουμ που ευελπιστούμε ότι θα εξελιχθεί σε θεσμό. Έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα καθώς από τις 21 Αυγούστου είμαστε κυρίαρχοι της δικής μας τύχης. Κατατέθηκε ένας προϋπολογισμός που έχει κάποια θετικά βήματα. Αν δεν ενισχυθεί η ιδιωτική οικονομία η ανάπτυξη θα είναι σαθρή» προσέθεσε. 

Στο φόρουμ μίλησαν ακόμη οι:

Γεώργιος Πατέρας – Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου, Εκπρόσωπος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μιχάλης Μυτιληνάκης – Πρόεδρος ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας) Μάριος Λάμπρου – Διευθυντής Εμπορικής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού – Eurobank, Νίκος Φραγκιάς – CEO – Dynamic Equilibrium System και ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ, Γιώργος Κατσανεβάκης.

Προσέλκυση κεφαλαίων

«Η Ελλάδα χρειάζεται προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Πώς θα γίνει αυτό; Υπάρχουν πολλοί τρόποι, αυτό που λείπει είναι απλούστευση των διαδικασιών για τις μεγάλες επενδύσεις αλλά και η προσέλκυση ικανού ανθρώπινου δυναμικού που θα τις υποστηρίξει» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρκος Δασκαλάκης – Εκτελεστικός Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου – JP Morgan (Λονδίνο).

Να γίνει θεσμός

Την ικανοποίησή του για την διοργάνωση, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης: «Το επιχειρηματικό Φόρουμ Χανίων να γίνει θεσμός, τα Χανιά και το χρειάζονται αλλά και μπορούν να το υποστηρίξουν γιατί η επιχειρηματικότητα στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κυριάκος Κώτσογλου – Μηχ. Παραγωγής και Διοίκησης PhD/ Αντιπεριφερειάρχης Ηλ. Διακυβέρνησης ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι φορέων, πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες των Χανίων.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook