Ο «αργός θάνατος» της εστίασης: Αντιδρούν οι επαγγελματίες στα μέτρα της κυβέρνησης

ο-αργός-θάνατος-της-εστίασης-αντιδρ-1045100

Για τον “αργό θάνατο” της εστίασης μιλούν οι παράγοντες του κλάδου μετά την ανακοίνωση των μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τους φορείς, τουλάχιστον ένα στα δύο καταστήματα εστίασης δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Οι τόνοι ανεβαίνουν ιδιαίτερα όταν ο τομέας της εστίασης καλείται να επαναλειτουργήσει από την προσεχή Δευτέρα χωρίς καν να έχουν κοινοποιηθεί ακόμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι που καθιστά πρακτικώς αδύνατη την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. Το γεγονός, επίσης, πως η εστίαση υποτιμήθηκε, όπως λένε, και δεν αντιμετωπίζεται και ως κλάδος που εντάσσεται στην “βιομηχανία” του τουρισμού, δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την κατάσταση.

Άτολμα χαρακτηρίζει ο κόσμος της εστίασης τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση για τη στήριξη του κλάδου. Όπως υποστηρίζουν, η μείωση του ΦΠΑ μόνο σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020, δεν θα περάσει στους καταναλωτές γιατί οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντική ζημιά. Όπως αναφέρουν, το μετρό αυτό θα είχε νόημα εφόσον αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης καθώς έτσι και αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο τόνωσης της κατανάλωσης ενώ θα βοηθούσε σημαντικά και σε ό,τι αφορά την προσέλκυση τουριστών ειδικά φέτος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε ως λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ μονό για ροφήματα δηλαδή καφέδες και αναψυκτικά, επισημαίνοντας πως δεν προσφέρει καμία απολύτως στήριξη συνολικά στον κλάδο.

“Είμαστε ο πλέον παραγωγικός κλάδος της χώρας με 330.000 εργαζόμενους και 90.000 επιχειρήσεις που λόγω της επιδημιολογικής κρίσης έχει χάσει το 25% του τζίρου του. Η επιβράβευση της κυβέρνησης για τη στήριξη της εστίασης στην οικονομία είναι 83 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ, δηλαδή όφελος 920 ευρώ ετησίως για κάθε επιχείρηση”, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως απαιτείται η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ώστε ένα μέρος της μείωσης να περάσει και στις τελικές τιμές αλλά και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου απευθείας από το κράτος, χωρίς την εμπλοκή των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες της επιχειρηματικότητας, όπως ο επικεφαλής των Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος, έχουν εισηγηθεί εδώ και καιρό στην κυβέρνηση να ακολουθήσει το γερμανικό μοντέλο, αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν εισακουστεί.

Η γερμανική κυβέρνηση, σχεδόν αμέσως μετά την απόφαση για lockdown επιδότησε απευθείας τα καταστήματα που έκλεισαν με περίπου 30.000 ευρώ, ενώ κάλυψε πλήρως το 60% του μισθού κάθε εργαζόμενου. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση Έλληνα ιδιοκτήτη 11 μικρών εστιατορίων στη Γερμανία που έλαβε επιταγή 330.000 ευρώ, ενώ ακόμα και καλοπληρωμένοι σεφ έλαβαν το 60% των μισθών της παρότι ήταν υψηλοί.

Οι παράγοντες της εστίασης θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα μπουν “λουκέτα” στον κλάδο και θα εκτοξευθεί η ανεργία.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ, Νίκη Κωνσταντίνου, εκφράζει την δυσαρέσκειά της για την διατήρηση του ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά στο 24% ενώ σημειώνει πώς και στον καφέ παρά την μείωση διατηρείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

Την δυσαρέσκειά της για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το κυβερνητικό επιτελείο για την εστίαση εξέφρασε μιλώντας στο iΕidiseis.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου.

Όπως είπε αν και υπήρχε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κάτι τέτοιο δεν έγινε.

«Ο ΦΠΑ στην εστίαση παρέμεινε στο 13% την ώρα που ανταγωνιστικές χώρες στη Μεσόγειο έχουν αντίστοιχα μονοψήφιο ΦΠΑ. Θα έπρεπε και στη χώρα μας να γίνει κάτι ανάλογο ώστε να τονωθεί η κίνηση και να ενθαρρυνθεί ο Έλληνας καταναλωτής που δεν έχει υψηλά εισοδήματα. Αυτό θα έπρεπε να γίνει ειδικά φέτος που δεν περιμένουμε τα εκατομμύρια των τουριστών αλλά στηριζόμαστε στην εσωτερική κατανάλωση», εξηγεί η κα.Κωνσταντίνου και υπογραμμίζει τον διαχωρισμό καφέ και αλκοολούχων ποτών.

«Ο ΦΠΑ στο ποτό παρέμεινε στο 24% και μόνο ο καφές πήγε στο 13% αν και στο καφέ παραμένει και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ανά κιλό. Γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός; Πώς θα τονωθεί η διασκέδαση;» επισημαίνει.

Τέλος, ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας πώς η έλλειψη γενναίων μέτρων στήριξης του κλάδου οδηγεί μεγάλες επιχειρήσεις της εστίασης που ήταν ήδη σε μία δύσκολη κατάσταση να περάσουν στα χέρια ξένων επενδυτών που θα τις αγοράσουν σε χαμηλές τιμές αφού οι Έλληνες που επένδυσαν δεν πρόκειται να βγάλουν τα χρήματά τους.

Πού μειώνεται ο ΦΠΑ

Σημειώνεται πώς χθες ανακοινώθηκε η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές. Οι πολίτες, είπε ο υπουργός, και κυρίως τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή την πρόνοια της πολιτείας.

Στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020. Στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020.

Ενώ, μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020.

libre.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook