Ο ψηλότερος καταρράκτης στον κόσμο: Τρεις φορές μεγαλύτερος από τον Πύργο του Άιφελ

ο-ψηλότερος-καταρράκτης-στον-κόσμο-τρ-1215752

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βενεζουέλας συναντάται το Εθνικό Πάρκο Canaima, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην περιοχή Gran Sabana της πολιτείας Bolívar, γεμάτο με πανύψηλα βουνά με επίπεδες κορυφές. Σε αυτό βρίσκεται και ο ψηλότερος καταρράκτης σε όλο τον κόσμο. Γνωστός και ως «Το Πήδημα του Αγγέλου» (Angel Falls), τα νερά του πέφτουν ορμητικά από την άκρη του βουνού Auyán-tepui από ύψος περίπου 980 μέτρων (979 για την ακρίβεια), δημιουργώντας μια εικόνα εντελώς εξωπραγματική και επιβλητική.

Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα φυσικά θαύματα του κόσμου, το οποίο έγινε γνωστό ως Angel Falls από τα μέσα του 20ού αιώνα, όταν πήρε το όνομά του από τον Jimmie Angel, έναν αεροπόρο των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν το πρώτο άτομο που πέταξε πάνω από αυτό στις 16 Νοεμβρίου του 1933. Μάλιστα, οι στάχτες του Angel όταν εκείνος πέθανε σκορπίστηκαν πάνω από τα νερά του καταρράκτη στις 2 Ιουλίου του 1960.

Το επίσημο ύψος του καταρράκτη καθορίστηκε από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μια αποστολή που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Ruth Robertson στις 13 Μαΐου 1949. Η αποστολή της Robertson, η οποία ξεκίνησε στις 23 Απριλίου του 1949, ήταν επίσης η πρώτη που έφτασε στους πρόποδες των καταρρακτών.

Η πρώτη γνωστή απόπειρα αναρρίχησης του γκρεμού έγινε το 1968 κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου, η οποία λόγω της ολισθηρότητας του βράχου στέφθηκε με αποτυχία, ενώ η πρώτη επιτυχημένη αναρρίχηση στο σημείο σημειώθηκε το 1971. Οι αναρριχητές χρειάστηκαν εννιάμισι ημέρες για να ανέβουν μέχρι το ψηλότερη σημείο του καταρράκτη και μιάμιση μέρα για να κατεβούν.

Το Angel Falls είναι ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Βενεζουέλας, αν και ένα ταξίδι στους καταρράκτες είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση. Οι καταρράκτες βρίσκονται σε μια απομονωμένη ζούγκλα και για να τους προσεγγίσει κανείς απαιτείται πτήση από το αεροδρόμιο Maiquetia ή το Puerto Ordaz ή το Ciudad Bolívar για να φτάσει στο στρατόπεδο Canaima, το σημείο εκκίνησης για τις οργανωμένες εκδρομές προς στη βάση των καταρρακτών. Οι περιηγήσεις πραγματοποιούνται γενικά από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook