Ο πρωθυπουργός εκνευρίζεται: Καλό σημάδι για τον Τύπο, κακό για τον ίδιο…

ο-πρωθυπουργός-εκνευρίζεται-καλό-σημ-1480610

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να εκνευρίζονται με τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα. Κάθε άλλο. Έχουν την πιο ευρεία μιντιακή υποστήριξη από κάθε άλλη κυβέρνηση στα 48 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση.

Επομένως, ο χτεσινός εκνευρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου δέχτηκε παρατηρήσεις και ερωτήσεις για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, δείχνει ότι δυσκολεύεται να απαντήσει πειστικά όταν βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τον αντιπρόεδρο της Ομάδας των Φιλελευθέρων, ο οποίος πρόσκειται στο κόμμα του Μακρόν, να του λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου. Ο ερωτών ευρωβουλευτής δεν διάκειται δυσμενώς – κάθε άλλο – απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όμως, δεν δίστασε να ρωτήσει για ένα θέμα που την ενοχλεί. Και το έκανε με βάση τη διαπίστωση διεθνών οργανώσεων ότι η πολυφωνία πάσχει στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός ήταν προετοιμασμένος. Απόδειξη ότι είχε μαζί του – και τα επέδειξε -τα πρωτοσέλιδα δυο αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, για να υποστηρίξει ότι δημοσιεύονται τα πάντα χωρίς έλεγχο. Ο εκνευρισμός του ήταν εμφανής.

Ο πρωθυπουργός ατύχησε. Διότι η κυκλοφορία εφημερίδων που του ασκούν σκληρή αντιπολίτευση δεν είναι απόδειξη της πολυφωνίας. Ακόμα και σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουγγαρίας υπάρχουν αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης. Θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρχουν στη δημοκρατική ευρωπαϊκή Ελλάδα. Αυτό μας έλειπε.

Όμως, στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα, όπως η απόκρυψη από πολλά ΜΜΕ ειδήσεων που δεν συμφέρουν την κυβέρνηση, αλλά και κυβερνητικές παρεμβάσεις (λίστα Πέτσα κ.ά.) που αποσκοπούν στον επηρεασμό των ΜΜΕ. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν το μετριάζει η κυκλοφορία αντιπολιτευόμενων εφημερίδων.

Ο πρωθυπουργός εκνευρίστηκε για δεύτερη φορά, όταν δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο σχετικά με την κατάσταση στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Αντί να απαντήσει με επιχειρήματα, χρησιμοποίησε προσβλητικές εκφράσεις («γράφετε σαχλαμάρες»). Αλλά αυτό φανερώνει αδυναμία. Διότι για την κατάσταση της δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν διαμαρτυρήθηκε μόνο η ευρωπαία επίτροπος, κάτι που διέψευσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσφατη είναι η διαμαρτυρία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Αλλά δεν χρειάζονται οι επισημάνσεις των ξένων. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

Επιμύθιο: Όταν ο πρωθυπουργός ενοχλείται και εκνευρίζεται στο εξωτερικό από επισημάνσεις αδυναμιών της κυβέρνησής του, το πιο απλό που καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν μπορεί να αντικρούσει τις επικρίσεις. Όταν ο πρωθυπουργός εκνευρίζεται από ερωτήσεις δημοσιογράφων, είναι καλό σημάδι για τον Τύπο και κακό για τον ίδιο.

Χτες ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε αυτό που έχει πει ο παλιός βρετανός πολιτικός Ίνοχ Πάουελ: «Οι πολιτικοί που ενοχλούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης είναι σαν τους ναυτικούς που τους πειράζει η θάλασσα»

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

5 thoughts on “Ο πρωθυπουργός εκνευρίζεται: Καλό σημάδι για τον Τύπο, κακό για τον ίδιο…

  1. Οι δέκα εφημερίδες με την μεγαλύτερη κυκλοφορία είναι οι εξής: Ριζοσπάστης, Αυγή, Τα Νέα, ΕφΣυν, Ελεύθερος Τύπος, Δημοκρατία, Πρώτο Θέμα, Kontra News, Παραπολιτικά, Documento. Πόσες από αυτές είναι ξεκάθαρα με την κυβέρνηση; Δύο. Πόσες είναι ξεκάθαρα αντιπολιτευόμενες; Έξι. Πόσες από αυτές τις έξι είναι δηλωμένα κομματικά έντυπα της αριστεράς; Δύο. Παρεμβαίνει κανείς στο τι θα γράψουν οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες; Όχι. Πως στο διάολο λοιπόν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στο δημοσιογραφικό έργο;

    1. Το ζάρπα πήρε 2000 ευρώ, αυτό όμως δεν το εμποδίζει να αντιπολιτεύεται ανοικτά τη ΝΔ. Η λίστα Πέτσα έχει γίνει μία φράση-καραμέλα, από τις κλασικές της αριστεράς.

      1. Πολλές είναι οι «λίστες Πέτσα» φίλε Τζων λένε κάτι πουλάκια κι εμείς ξέρουμε μόνο τις βασικές. Όσο για το αν αντιπολιτεύεται, ποσώς με ενδιαφέρει, δεν είναι το θέμα μας αν ένα ΜΜΕ αντιπολιτεύεται ή όχι αλλά αν στέκεται κριτικά κι αμερόληπτα στην επικαιρότητα.

  2. Κι όλα αυτά τε λεει ή τα αναμασάει το ζαρπα που τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και με τον πιο συστημικό τρόπο το κυβερνητικο έργο, με κινητήριο καύσιμο τη λίστα του φιλου μας του πέτσα ..

    «ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook