Ο Πούτιν προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες» αν τεθεί πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Για «σοβαρές συνέπειες» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, προειδοποιώντας την ΕΕ.

Οι απειλές του Πούτιν έρχονται την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.

«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εντείνουν τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μέγιστη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που εισάγουν.

Η Ρωσία και το Ιράκ είναι και οι δύο χώρες παραγωγοί πετρελαίου και μετέχουν στον ΟΠΕΚ+ ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα παραγωγής με στόχο να ελέγχει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει σωρεία κυρώσεων στη Ρωσία από τότε που ο στρατός του Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Την Τρίτη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της σχεδιάζουν τώρα να οριστικοποιήσουν ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο «τις επόμενες ημέρες», καθώς επιδιώκουν να διακόψουν μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για τη Μόσχα.

Το ανώτατο όριο τιμής θα αποτελέσει τη βάση για μια απαγόρευση που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, η οποία θα απαγορεύει στις εταιρείες να μεταφέρουν ή να παρέχουν ασφάλιση για ρωσικές αποστολές πετρελαίου, που πωλούνται πάνω από μια καθορισμένη τιμή.

ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ