Ο πόνος στο γόνατο και πώς θα τον αποφύγετε

ο-πόνος-στο-γόνατο-και-πώς-θα-τον-αποφύγ-918527

Ο πόνος στο γόνατο αποτελεί συχνό σύμπτωμα τόσο σε αθλητές, όσο και σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με κάποιο άθλημα συστηματικά ή ερασιτεχνικά.

Στους βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η υπερχρήση λόγω παρατεταμένης σωματικής δραστηριότητας (τζόκινγκ, ανεβοκατέβασμα σκάλας κλπ.), η ηλικία και η απότομη αύξηση του βάρους.

Για να διατηρήσετε υγιή τα γόνατά σας, η απώλεια βάρους είναι βασική προϋπόθεση. Αρκεί να σκεφτείτε ότι για κάθε κιλό που παίρνετε, η πίεση που ασκείται στα γόνατά σας όταν περπατάτε ή ανεβοκατεβαίνετε σκάλες, ισοδυναμεί με τέσσερα κιλά!

Οι άνθρωποι που χάνουν βάρος, διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίζονται.

Δείτε τρόπους για να αποφύγετε τους πόνους στα γόνατα

Μην ανεβοκατεβαίνετε σκάλες: Αν δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, η χρήση σκάλας επιβαρύνει πολύ τα γόνατά σας. Εάν ζυγίζετε για παράδειγμα 70 κιλά, τα γόνατά σας καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πίεση που αντιστοιχεί σε 280 κιλά.

Περπατάτε σε ομαλό έδαφος: Εάν είχατε τραυματίσει το γόνατό σας, επιλέγετε να περπατάτε σε λείο και σταθερό έδαφος, π.χ. πεζοδρόμιο, και αποφεύγετε το γκαζόν ή το ανώμαλο έδαφος, όπως είναι ένας λιθόστρωτος δρόμος, καθώς επιβαρύνονται περισσότερο τα γόνατά σας και αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσης.

Αποφεύγετε να λυγίζετε τα πόδια σας: Μην κάνετε βαθιά καθίσματα και μην λυγίζετε τα γόνατά σας σε γωνία μικρότερη των 90 μοιρών.

Ενδυναμώστε τους τετρακέφαλους. Σφίξτε τους μυς που βρίσκονται πάνω από το γόνατό σας πιέζοντας το πίσω μέρος των γονάτων σας στο κρεβάτι. Η πτέρνα θα πρέπει να σηκώνεται από το κρεβάτι. Μείνετε για 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 10 φορές, 3 φορές ημερησίως.

Μην ρυθμίζετε το κάθισμα του ποδηλάτου πολύ χαμηλά. Βεβαιωθείτε ότι είναι ρυθμισμένο σε ύψος που επιτρέπει στο γόνατό σας να ισιώνει όταν το πεντάλ είναι στο χαμηλότερο σημείο του.

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook