Ο πόλεμος των τανκς: Πότε φτάνουν στην Ουκρανία – Η σκληρή αντίδραση της Ρωσίας

ο-πόλεμος-των-τανκς-πότε-φτάνουν-στην-ο-1617896

Στο επίκεντρο της συζήτησης έχει βρεθεί τον τελευταίο καιρό η στήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση στον πόλεμο με της Ρωσίας, καθώς και οι τρόποι που θα επιλέξουν Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι να ενισχύσουν την ουκρανική άμυνα.

Το πλέον φλέγον ζήτημα είναι τα γερμανικά άρματα μάχης, τα λεγόμενα Leopard, τα οποία οι Ουκρανοί ζητούν εναγωνίως, η Γερμανία όμως εμφανίζεται επιφυλακτική όχι μόνο στο να τα στείλει, αλλά μέχρι και στο να δώσει έγκριση σε άλλες χώρες που τα έχουν -όπως η Πολωνία- να στείλουν τα δικά τους, καθώς αφού πρόκειται για γερμανικής κατασκευής όπλα ακόμα και η εξαγωγή τους από τρίτες χώρες πρέπει να έχει την έγκριση της Γερμανίας.

Με το ζήτημα των τανκς και της περαιτέρω ενίσχυσης της Ουκρανίας με δυτικά όπλα ασχολείται σε χθεσινή του ανάλυση το Politico, σημειώνοντας ότι τα όπλα αυτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει το Politico, η πολύμηνη εκστρατεία των Ουκρανών για την εξασφάλιση των γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2 και των αμερικανικής κατασκευής M1 Abrams επιβεβαιώνει το πώς τα άρματα μάχης αναγνωρίζονται και πάλι ως βασικά στοιχεία εδάφους στον πόλεμο συνδυασμένων όπλων. Μόλις πριν από δύο χρόνια, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο συζητούσαν αν θα έπρεπε να τα καταφέρουν χωρίς άρματα μάχης, δεδομένης της προόδου των drones και του κυβερνοπολέμου.

Θα αλλάξουν τον ρου του πολέμου τα τανκς

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι 300 υπερσύγχρονα δυτικά άρματα μάχης – ειδικά αυτά με την ταχύτητα, την ευελιξία, την προστατευτική πανοπλία και τη δύναμη πυρός των Leopards και Abrams – θα τους επιτρέψουν να αλλάξουν το ρεύμα του πολέμου, δίνοντας στις δυνάμεις τους τη θωρακισμένη γροθιά που χρειάζεται για να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές στο Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ και τη Ζαπορίζια, κατακτώντας εδάφη από τους Ρώσους, ενώ θα μπορέσουν να φτάσου μέχρι την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Τα δυτικά τανκς «θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου και θα δώσουν την αρχή στο τέλος του», δήλωσε την Τρίτη ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η Γερμανία επρόκειτο να υποχωρήσει στις πιέσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πολωνίας, η οποία, μεταξύ άλλων, συμφωνεί να προμηθεύσει μερικά από τα δικά της Leopards και να άρει τους περιορισμούς της στους εταίρους του ΝΑΤΟ που επανεξάγουν ορισμένα από τα άρματα μάχης τους στην Ουκρανία.

«Θα μπορέσουμε να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο σε λίγους μήνες», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ. Μόλις δύο μέρες πριν, ο προεδρικός σύμβουλος, όπως και άλλοι στο Κίεβο, είχε αγανακτήσει με την άρνηση της Γερμανίας να παράσχει Leopards και την επιφυλακτικότητα του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ακόμη και να δεσμευτεί να επιτρέψει στους ευρωπαίους γείτονές της, ιδίως στην Πολωνία, να το κάνουν.

«Η αναποφασιστικότητα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους μας. Κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει θάνατος για τους Ουκρανούς. Σκεφτείτε πιο γρήγορα», προέτρεψε ο Ποντόλιακ με ένα tweet του.

Θέλουν να προλάβουν τους Ρώσους οι Ουκρανοί

Ενώ την καλωσόρισαν στο Κίεβο, η γοητεία της Γερμανίας ήρθε πολύ αργότερα από ό,τι ήλπιζαν οι Ουκρανοί, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδιά τους για μια επίθεση στις αρχές της άνοιξης προτού οι Ρώσοι ξεκινήσουν μια μεγάλη επίθεση εναντίον τους. Φοβούμενος την ανάφλεξη μιας ευρύτερης σύγκρουσης ή τη μετατροπή του ΝΑΤΟ σε άμεσο συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο, η αναταραχή του Βερολίνου έχει χάσει πολύτιμο χρόνο στο Κίεβο και μπορεί να σημαίνει ότι τα Leopards θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αρχικά για να αποτρέψουν τη ρωσική ώθηση προτού μπορέσουν να επικεντρωθούν στην επίθεση, σύμφωνα με ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές.

Η καθυστέρηση έχει επιδεινώσει την οργή στο Κίεβο. Οι Ουκρανοί πολιτικοί λένε ότι η συνεχής αμφιθυμία βοηθά μόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και λένε ότι είναι καιρός να σταματήσει το μοτίβο της καθυστέρησης από ορισμένους δυτικούς εταίρους.

Θα χρειαστούν μήνες εκπαίδευσης για να γίνουν οι Ουκρανοί ειδικοί στη λειτουργία των Leopards – τα 31 Abrams θα σταλούν πολύ αργότερα μέσα στο έτος – και να δημιουργήσουν την υποστήριξη συντήρησης και τις γραμμές επιμελητείας που χρειάζονται για ανταλλακτικά, επισκευές και καύσιμα.

Πρώην δυτικοί διοικητές αρμάτων μάχης και αναλυτές χερσαίου πολέμου προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί επίσης χρόνος για να μάθουν οι Ουκρανοί να ενσωματώνουν τα άρματα μάχης με άλλες δυνάμεις και να τα χειρίζονται μαζί με εκατοντάδες άλλα τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης, που επίσης υποσχέθηκαν και παραδίδονται αργά, όπως οι Stryker και Bradley οχήματα μάχης πεζικού.

Και ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να κατανοήσει πώς να δουλεύει τα τανκς παράλληλα με νέα συστήματα πυροβολικού – συμπεριλαμβανομένου του προηγμένου συστήματος πυροβολικού ARCHER που προμηθεύεται από τη Σουηδία – καθώς και drones, ελικόπτερα και όποια πολεμικά αεροπλάνα μπορεί να συγκεντρώσει η Ουκρανία.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κίεβο ήθελε τα Leopards είναι ότι είναι πιο εύκολο να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν από τα Abrams – και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι θα χρειαστεί μόνο ένας μήνας για να εκπαιδεύσουν τα πληρώματα των αρμάτων μάχης. Αλλά άλλοι αναμένουν μεγαλύτερη καμπύλη μάθησης. Ο συνταξιούχος υποστράτηγος Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, λέει ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν υψηλά κίνητρα και έχουν αποδειχθεί πολύ προσαρμοστικοί στο να μάθουν να χρησιμοποιούν νέο εξοπλισμό και υπολογίζει μια περίοδο εκπαίδευσης από 7 έως 11 εβδομάδες.

Ο πρώην αξιωματικός αρμάτων μάχης του βρετανικού στρατού Ντέιβιντ Κόρνις, τώρα ακαδημαϊκός, συμφωνεί με αυτό το χρονικό εύρος. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το Leopard σχεδιάστηκε για στρατεύματα με το τεκμήριο ότι μπορούν να εκπαιδευτούν γρήγορα στο τανκ», είπε. «Δεν χρειάζεσαι τόσο πολύ χρόνο. Νομίζω ότι τα συστήματα πυροβόλων και όλα αυτά είναι αρκετά διαισθητικά, αρκετά μοντέρνα. Δεν ξέρω πόσο καιρό ακριβώς, αλλά φαντάζομαι μερικές εβδομάδες έντονης προπόνησης και θα ήταν έτοιμοι», πρόσθεσε.

Άλλοι λένε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ αισιόδοξο.

«Πρέπει να εκπαιδεύεις ανθρώπους όχι μόνο να πολεμούν με το τανκ και να επιχειρούν στο πεδίο, αλλά πρέπει να εκπαιδεύεις ανθρώπους να τα συντηρούν», είπε ο Νίκολας Ντράμοντ, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και τώρα σύμβουλος άμυνας και ειδικός στον πόλεμο ξηράς.

«Η δεύτερη εργασία είναι πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη γιατί αν δεν συντηρηθούν σωστά, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για τρεις ή τέσσερις ημέρες, κάτι δεν πάει καλά και μετά κολλάει όπου σταματάει και είναι άχρηστο. Πρέπει να διαθέτετε όλη την υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης και επισκευής. Και έτσι θα έλεγα ότι χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις μήνες για να εκπαιδεύσετε ανθρώπους. Οι Ουκρανοί μπορεί να μην έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά αυτό είναι που ιδανικά θα χρειαστείτε πιθανώς να είναι πέντε μήνες», είπε.

Πριν έρθουν οι βροχές

Ο χρόνος παράδοσης των αρμάτων μάχης και των υποστηρικτικών τεθωρακισμένων οχημάτων είναι επίσης ασαφής. Το Βερολίνο είπε την Τετάρτη ότι τα πρώτα Leopards από τη Γερμανία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ουκρανία σε δύο μήνες. Οι Ουκρανοί θα τα προτιμούσαν μια επίθεση πριν από τις εποχικές βροχές και την ανοιξιάτικη απόψυξη, όταν οι συνθήκες λάσπης κάνουν πιο δύσκολη τη μετακίνηση στρατευμάτων και βαριών τεθωρακισμένων.

Το θετικό είναι ότι η εκπαίδευση θα έχει ήδη ξεκινήσει. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την εκπαίδευση συνδυασμένου πολέμου για τις ουκρανικές δυνάμεις στη Γερμανία με στόχο να βελτιώσει τις δεξιότητες μάχης των Ουκρανών για να κινηθούν καλύτερα και να συντονίσουν μονάδες μεγέθους εταιρείας και τάγματος και να διασφαλίσουν ότι όλα τα όπλα μάχης επιχειρούν στο να συγχρονίζονται για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Αλλά με τα τανκς να μην βρίσκονται φυσικά στην Ουκρανία πριν από τον Απρίλιο, οι Ουκρανοί μπορεί να μην είναι σε θέση να προλάβουν μια ρωσική επίθεση.

Θανατηφόρα Leopards

Το Leopard είναι ένα τρομακτικό όπλο – πολύ περισσότερο από τα πανταχού παρόντα τανκς T-72 της σοβιετικής εποχής στα οποία βασίζονται οι Ουκρανοί τους τελευταίους σχεδόν 12 μήνες.

Τα Leopards είναι εξοπλισμένα με πυροβόλα 120 χιλιοστών διαμετρήματος 44 ή 55, τα οποία λειτουργούν με ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός και θερμικό αποστασιόμετρο λέιζερ. Έχουν εξελιγμένη νυχτερινή όραση. Με κινητήρα ντίζελ V-12 twin-turbo, μπορούν να ταξιδέψουν έως και 70 χλμ/ώρα και το τετραμελές πλήρωμα προστατεύεται από 60 τόνους θωράκισης, πάχους 42 εκατοστών και ικανό να αντέξει την πρόσκρουση των RPG7.

Πρόσθετες πλάκες προστασίας που είναι στερεωμένες στο κάτω μέρος της κοιλιάς προστατεύουν από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED). Οι πλάκες αποδείχθηκαν ανεκτίμητες για τη θωράκιση πληρωμάτων αρμάτων μάχης από τον Καναδά, τη Δανία και την Ολλανδία που δρούσαν στο Αφγανιστάν όταν έγιναν στόχοι ενέδρων των Ταλιμπάν. «Το πλήρωμά μου έπεσε πάνω σε ένα IED», έγραψε ένας Καναδός αξιωματικός σε ένα email το 2007 σε Γερμανούς αξιωματούχους άμυνας. Οι πλάκες λειτουργούσαν όπως σχεδιάστηκαν, σημείωσε με χαρά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου εκείνης της εποχής.

Οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν πού θα επικεντρώσουν τα Leopards στη μήκους 600 χιλιομέτρων πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Ο Χότζες, ο πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, υποπτεύεται ότι το Κίεβο θα στοχεύσει τη νοτιοανατολική Ουκρανία, με στόχο τη Μαριούπολη και τη Μελιτόπολη, σε μια προσπάθεια να κόψει τη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας με την Κριμαία.

Αλλά ο χρόνος παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook