Ο Πολάκης στη Βουλή για την άρση ασυλίας του: “Χέρια που δεν αρπάξανε ξένο ψωμί να φάνε, αυτά κρατούνε την τιμή όσο βαριά και να ναι”

Με 163 ψήφους υπέρ για την πρώτη υπόθεση και με 162 για τη δεύτερη, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης διώκεται για δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορά φερόμενη παράνομη ηχογράφηση συνομιλίας του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και η δεύτερη τη μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή.

Ειδικότερα, σε σύνολο 176 παρόντων βουλευτών, για την πρώτη υπόθεση υπέρ ψήφισαν 163 και κατά 13. Για τη δεύτερη υπόθεση υπέρ ψήφισαν 162 και ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για προαποφασισμένη απόφαση και ανακοίνωσε την αποχώρηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση.

«Δεν υπάρχει ούτε μωρό στη χώρα να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συζήτηση συνιστά μια ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου», σημείωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια ο Παύλος Πολάκης.

Ο τέως αναπληρωτής Υγείας υποστήριξε ότι το γεγονός ότι το αίτημα για άρση ασυλίας του βασίζεται στο άρθρο 62 και όχι το άρθρο 86 αποδεικνύει την πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την κίνηση αυτή.

«Εγώ ζητάω να πάω επειδή είμαι πολιτικό πρόσωπο με το άρθρο 86», ανέφερε χαρακτηριστικά.Αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, ο κ. Πολάκης είπε ότι ο άνθρωπος που τον μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση «έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για πολλές υποθέσεις, όπως για παράνομους διορισμούς του κ. Γεωργιάδη» και συνέχισε: «Έχουν βρει στους λογαριασμούς του Πουλή 240.000 ευρώ τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογήσει».

«Εδώ υπάρχει όλη η βρωμιά του συστήματος των ΜΜΕ της χώρα και αποδεικνύεται γιατί όταν την πρωτοαποκάλυψα μου την “πέσανε” όλοι οι δημοσιογράφοι. Τα πεντοχίλιαρα φεύγανε σαν το “χαλάζι” για να μπαίνουνε μπάνερ σε σάιτ που δεν τα ξέρει η μάνα τους (…) Υπάρχει βουλευτής, ο κ. Παππάς, που τον Δεκέμβρη του 2014 πήρε 90.000 ευρώ για σάιτ που το άνοιξε στο όνομα της γυναίκας του και το έκλεισε έναν χρόνο μετά», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, λέγοντας ότι με αυτά τα χρήματα έκανε την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο κ. Πολάκης στράφηκε και κατά της «Πρώτο Θέμα», αναφερόμενος στην επίμαχη συνομιλία του με τον Γιάννη Στουρνάρα. «Του είπα “κανονικά θα έπρεπε να σε ηχογραφώ κι εγώ. Καλά κάνεις και ελέγχεις τα δάνειά μου αλλά θα έπρεπε να ελέγξεις και τα δάνεια του Πρώτου Θέματος και του Κήρυκα Χανίων, για τα οποία δεν έχεις κάνει ερώτημα ποτέ”».

Είπε επίσης ότι το πραγματικό ζήτημα είναι η εμπλοκή της συζύγου του Γ. Στουρνάρα στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναφερόμενος στον Θέμο Αναστασιάδη, ο κ. Πολάκης είπε ότι το δικαστήριο τον έκρινε άπορο και «τώρα που βγήκε η διαθήκη “να και τα ακίνητα στην Ελβετία, να και τα ακίνητα στη Ζυρίχη” και 200 ευρώ το μήνα μπορούσε να δώσει».

«Για αυτούς τους λόγους που συνδέονται σαφέστατα έρχεται η άρση της βουλευτικής ασυλίας. Προσπαθείτε μέσα από αυτή τη διαδικασία να με λασπολογήσετε και ξέρω πώς θα το συνεχίσετε. Θα κάνετε μια τρύπα στο νερό, είμαι πολύ ψηλά, τόσο ψηλά που δεν μπορείτε να με δείτε. Γιατί οι κόρες μου λένε ότι είναι περήφανες για μένα; Εσάς θα σας το λένε τα παιδιά σας; Προσπαθήστε να με βάλετε φυλακή, δεν θα τα καταφέρετε», ανέφερε.

Ο Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι στην πατρίδα του πρωθυπουργού, τα Χανιά, οι πολίτες έβγαλαν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώτο βουλευτή τον ίδιο. «Οι 15.400 σταυροί μου είναι 15.400 καρφιά σε σας», είπε επίσης και έκλεισε την ομιλία του με δύο μαντινάδες:

Χέρια που δεν αρπάξανε ξένο ψωμί να φάνε

αυτά κρατούνε την τιμή όσο βαριά και να ναι

και

Στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στης τιμής το χρέος

πρέπει κανείς να πολεμά κι ας είν’ κι ο τελευταίος

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτήν τη διαδικασία και την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοινώνοντας την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε καν να συζητήσει την υπόθεση, καθώς η αντιδικία του Π. Πολάκη με τον Στ. Πουλή και τον Γ. Στουρνάρα συνδέεται με τα υπουργικά του καθήκοντα στο υπουργείο Υγείας και άρα καλύπτεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών.

Επισήμανε, επίσης, ότι ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος επιθυμεί «αυτός που θέλει να αποκαλύψει», ενώ καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιδιώκει ενεργοποίηση του άρθρου 62 του Συντάγματος γιατί «εσείς θέλετε να κρυφτείτε».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η κυβερνητική πλειοψηφία παραβίασε τον Κανονισμό της Βουλής και δεν τήρησε την πρόβλεψη για τριήμερη αναμονή μεταξύ της κλήσης του Π. Πολάκη και της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποχώρησαν πριν ακούσουν τον αντίλογο» χαρακτηρίζοντας «προαποφασισμένη» την αποχώρησή τους.

Οι δύο δικογραφίες

Το αίτημα για άρση ασυλίας του Π. Πολάκη σχετίζεται με τις δύο δικογραφίες που διαβίβασαν οι εισαγγελικές αρχές στη Βουλή και αφορούν η μία υπόθεση την καταγραφή της συνομιλίας που είχε ο κ. Πολάκης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης έπειτα από μήνυση του προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του κ. Πολάκη.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας υπέρ της άρσης της ασυλίας του τέως υπουργού τάχθηκαν οκτώ εκ των έντεκα βουλευτών που συγκροτούν την Επιτροπή (οι έξι βουλευτές της Ν.Δ., ένας του Κινήματος Αλλαγής και ένας της Ελληνικής Λύσης), δύο βουλευτές ψήφισαν «όχι» (ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25), ενώ αποχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος καταγγέλλοντας παρωδία και πολιτικές σκοπιμότητες, με την πεποίθηση πως η διερεύνηση της υπόθεσης εντάσσεται στο άρθρο 86, δηλαδή τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να μιλήσει, είναι ένα θέμα της Βουλής, όχι της κυβέρνησης. Όπως ξέρετε, η Βουλή έχει επιληφθεί του θέματος μετά από τις σχετικές διαβιβάσεις που έγιναν από τη Δικαιοσύνη, η αρμόδια επιτροπή παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια».

Την ώρα που η Βουλή ψήφιζε ο Χανιώτης βουλευτής έκανε την παρακάτω ανάρτηση:

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ