Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ο-περιφερειακός-διευθυντής-εκπαίδευ-1135236

Στον εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973 αναφέρεται με ανακοίνωση του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανώλης Καρτσωνάκης:

Αγαπητοί συνάδελφοι

Αγαπητά μου παιδιά,

H εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973 σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το δικτατορικό καθεστώς, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελληνικός λαός είχε στερηθεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και είχαν εξοριστεί, φυλακιστεί και βασανιστεί χιλιάδες άνθρωποι. Επτά χρόνια μετά από την κατάλυση της δημοκρατίας, επικρατούσε ένας γενικός αναβρασμός στην κοινωνία που εκφράστηκε με την κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του ΄73 και κορυφώθηκε με την κατάληψη του Πολυτεχνείου την 14η Νοεμβρίου. Η κίνηση αυτή εξελίχθηκε σε μαζική αντίδραση στο καθεστώς των συνταγματαρχών, αφού συγκεντρώθηκαν πολίτες έξω από το Πολυτεχνείο, καθώς και σωματεία και επαγγελματικές οργανώσεις και πήρε τη μορφή γενικευμένου ξεσηκωμού ενάντια στην Χούντα. Ο ραδιοσταθμός που εξέπεμπε από το Πολυτεχνείο ενέτεινε την αίσθηση αυτή στη συνείδηση όλων. Τις πρώτες ώρες της 17ης Νοεμβρίου ο στρατός πέρασε στην καταστολή της εξέγερσης. Η εισβολή του τανκ στην κεντρική πύλη του Μετσόβιου ήταν από τις συμβολικές στιγμές που περνούν αυτομάτως στην ιστορία και χαράσσονται βαθιά στη μνήμη του λαού.

Οι μαθητές και οι φοιτητές, οι νέοι , ήταν αυτοί που ανέλαβαν να εκφράσουν την αγανάκτηση ενός ολόκληρου λαού και να διεκδικήσουν τις συνταγματικές του ελευθερίες. Η αυθόρμητη συσπείρωση γύρω από αυτούς υπογραμμίζει την ορμητικότητα και την αγωνιστικότητα της νιότης απέναντι σε οτιδήποτε ολοκληρωτικό, αυταρχικό και αναχρονιστικό. Πραγματικά, οι νέοι αποτελούν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και η ουσιαστική καλλιέργεια και Παιδεία τους δίνει τα εφόδια να προσεγγίζουν με κριτικό πνεύμα τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Μέσα από την Εκπαίδευση στόχος είναι οι μαθητές/ριες να χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα, και εμφορούνται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους και αυτά των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. Αυτό είναι το ιδανικό που μας θυμίζει τελικά η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου. Η γιορτή του Πολυτεχνείου είναι κατεξοχήν μία γιορτή της Εκπαίδευσης και την αναγάγει σε υπέρτατο αγαθό που οφείλουμε να προασπίσουμε και να υποστηρίξουμε όλοι, μαθητές και δάσκαλοι, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες.»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook