Ο οδικός χάρτης για τις αποζημιώσεις ενοικίων και τα «κουρέματα» – Τι αναμένεται

ο-οδικός-χάρτης-για-τις-αποζημιώσεις-ε-1227989

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να μπει σε ρότα επίλυσης άλλη μια εκκρεμότητα που αφορά τις καταβολές αποζημιώσεων ενοικίων. Με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών επιχειρείται να αρθεί το αδιέξοδο με ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν παραχωρήσει δικαίωμα υπεκμίσθωσης στους ενοικιαστές με αποτέλεσμα να χάσουν τις κρατικές αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια.

Σημειώνεται ότι όπως έχει αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, «με βάση τελευταία ΚΥΑ τις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης ακινήτου, δικαιούχος της μείωσης ενοικίου είναι μόνον ο υπομισθωτής-τελικός χρήστης του ακινήτου έναντι του υπεκμισθωτή, και όχι περαιτέρω ο υπεκμισθωτής έναντι του ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου, όπως πολλοί έσπευσαν αυθαίρετα να πράξουν.

Συνεπώς μειώνεται μόνον το μίσθωμα το οποίο εισπράττει ο υπεκμισθωτής από τον πληττόμενο υπομισθωτή του, δεν μειώνεται όμως το μίσθωμα που οφείλει στον ιδιοκτήτη-εκμισθωτή ο υπεκμισθωτής, γιατί ο τελευταίος δεν ασκεί κάποια πληττόμενη δραστηριότητα στο μίσθιο ακίνητο».

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί λύση ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε να αποζημιωθούν πλήρως οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια είτε να κληθούν οι ενοικιαστές να αποδώσουν κανονικά τα ενοίκια που οφείλουν.

Παράλληλα με αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να επιλυθούν κι άλλες εκκρεμότητες στον τομέα των ακινήτων και των αποζημιώσεων ιδιοκτητών. Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε μιλώντας την Τετάρτη στο Real Fm ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τις μειώσεις στα ενοίκια και τις σχετικές αποζημιώσεις έχουν δοθεί σε ιδιοκτήτες 551, 5 εκ ευρώ. «Αφορολόγητα πιστώσαμε μισό δισεκατομμύριο σε ιδιόκτητες. Δρομολογούμε πληρωμές για το Μάιο και με βάση τα έως τώρα δεδομένα αναμένεται να είναι ο Ιούνιος ο τελευταίος μήνα. Με εξαίρεση όσους είναι κλειστά. Υπάρχουν αρκετά σφάλματα και καθυστερήσεις που προσπαθούμε να τα λύσουμε» ανέφερε.

Όπως δηλαδή ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν ι πληρωμές για τα κουρεμένα ενοίκια του Μαΐου ενώ με βάση τα περιοριστικά μέτρα θα αποφασιστεί σε ποιες ελάχιστες περιπτώσεις θα υπάρξει μέριμνα για «κούρεμα» ενοικίου για τον Ιούλιο.

Θα πρέπει βέβαια παράλληλα να περάσει από τη Βουλή σχετική διάταξη για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών ενοικίων και τον Ιούνιο και στη συνέχεια να εκδοθεί η απόφαση για τους δικαιούχους των μηδενικών και μειωμένων κατά 40% ενοικίων.

Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια, ενώ για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι προβλέπεται για τον Ιούνιο κούρεμα κατά 40% του ενοικίου.

Επίσης, μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.

Να σημειωθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες είναι δυνάμει ωφελούμενοι του μέτρου αποζημιώσεων κουρεμένων» ενοικίων θα πρέπει μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουνίου να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Απριλίου. Με βάση τις δηλώσεις αυτές θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

– Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

– Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

– Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

– Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν λάβει καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook