Ο Νίκος Καλογερής περιγράφει πώς περνά τις ημέρες της καραντίνας

ο-νίκος-καλογερής-περιγράφει-πώς-περν-1028133

Σχολεία κλειστά από 10 Μαρτίου. Καταστήματα εστίασης κλειστά από 14 Μαρτίου. Εμπορικά καταστήματα κλειστά από 18 Μαρτίου. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 23 Μαρτίου. Η χώρα σε καραντίνα λόγω του φονικού κορονοϊού και συνεχίζουμε για το καλό όλων μας να “Μένουμε σπίτι” βρίσκοντας ο καθένας διαφορετικές διεξόδους και ασχολίες.

Κι επειδή τα μέτρα απαγόρευσης δεν κάνουν εξαιρέσεις, το zarpanews.gr απευθύνθηκε σε γνωστούς Χανιώτες και τους ζήτησε να περιγράψουν πώς περνούν την μέρα τους, ποια είναι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους.

Σήμερα απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής 

Πώς βιώνετε αυτό τον αναγκαστικό εγκλεισμό; Σαν αναγκαίο κακό. Προσπαθώ να το δω σαν ευκαιρία για καινούρια πράγματα όπως μας προτρέπουν όλοι, αλλά δεν τα καταφέρνω.

Πόσες μέρες είστε στο σπίτι; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου τυπικό έγκλειστο, γιατί κατεβαίνω στο γραφείο κάθε μέρα. Και πάλι όμως, δεν θυμάμαι τόση κλεισούρα και απομόνωση ποτέ στη ζωή μου.

Πόσο συχνά και για ποιο λόγο κυρίως, βγαίνετε από το σπίτι; Κάθε μέρα και μόνο για τη δουλειά. Τον επισιτισμό και τα ψώνια τον έχει αναλάβει άλλος (άλλη). Βέβαια στα πλαίσια της δουλειάς, εκτός του γραφείου, μπορεί να πάω σε κάποιο έργο που εκτελείται, ή να επισκεφτώ υπηρεσίες και δομές που είναι σε επιφυλακή για την πανδημία και θέλουν στήριξη. Επίσης καμιά φορά το βράδυ βγαίνω για περπάτημα ή για καμιά μικρή βόλτα με το αυτοκίνητο, έτσι για «ξελαμπικάρισμα»…

Τι γίνεται με τη δουλειά (αν συνεχίζεται, κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται αυτό);   Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εργάζονται, με μειωμένο βέβαια προσωπικό, εξυπηρετώντας κατά προτεραιότητα όλα τα σημαντικά ή επείγοντα θέματα. Κακά τα ψέματα, η χώρα έβαλε τη μηχανή στο ρελαντί για τις περισσότερες δημόσιες αλλά και ιδιωτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες, από επιλογή. Θεωρώ ότι καλώς έπραξε, βάζοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε πρώτη προτεραιότητα. Άλλωστε είδαμε ότι όλοι αυτοί οι ηγέτες που προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν, στο τέλος αναγκάστηκαν υπό το βάρος όλου αυτού του θανατικού που προκλήθηκε στις χώρες τους, να θέσουν τους ίδιους ακριβώς ή και ακόμα αυστηρότερους περιορισμούς. Δυστυχώς οι λαοί τους πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά αυτούς τους πειραματισμούς.

Πώς περνάει μία μέρα σας στο σπίτι;  Με υπολογιστή, τηλεόραση, διάβασμα, τηλέφωνο και μαγείρεμα. Η σειρά είναι εντελώς τυχαία. Από διάβασμα, ολοκληρώνω τη δίτομη βιογραφία του Ελ. Βενιζέλου του Νίκου Παπαδάκη. Τη συνιστώ σε όλους. Η ζωή και τα πεπραγμένα του Εθνάρχη, έχω την άποψη ότι πρέπει να διδάσκονται συστηματικά στους νεότερους, γιατί όπως και ο Θουκυδίδης αν μου επιτρέπεται ο συσχετισμός, ξεφεύγουν από το στενό ή ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής τους. Είναι all time classic, όπως λέμε στα Κεραμειά.

Από ταινίες ξαναείδα για πολλοστή φορά όλα τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη που σου φτιάχνουν διάθεση όσο δύσκολη και να ήταν η μέρα σου. Αρκετές επαναλήψεις καλών ταινιών όπως το «Σκοτεινό Ποτάμι», και κάποιες καλές γαλλικές με καλύτερη την ταινία «Οι άθικτοι» (The intouchables)

Τι βρήκατε χρόνο να κάνετε που δεν προλαβαίνατε πριν;  Θα έλεγα μαγείρεμα, και κουβεντούλα με τη γυναίκα μου που συνήθως την στερούμαστε λόγω δουλειάς.

Ποια ασχολία σας, σας στέρησε η καραντίνα; Το φαγητό και τις συζητήσεις με φίλους. Ά και το παιχνίδι με τα δυο εγγόνια μου που τα βλέπω από μακριά σαν τιμωρημένος.

Ποια σχέδιά σας αναβάλει / καθυστερεί η καραντίνα; Τα πάντα δυστυχώς, ενώ τα προβλήματα τρέχουν και συσσωρεύονται. Όχι τόσο τα προσωπικά αλλά αυτά που έχουν σχέση με την Περιφέρεια.

Πιστεύετε ότι θα μάθουμε κάτι από αυτό ή θα το αφήσουμε πίσω μας σα να μη συνέβη τίποτα; Εκτιμώ ότι όλοι μας θα αναδιατάξουμε κάποιες προτεραιότητες που είχαμε μέχρι τώρα στη ζωή μας και στους σχεδιασμούς μας. Επίσης αν και σκληρό σαν μάθημα, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι οι άνθρωποι στο ίδιο μπάρκο που λέγεται γη, και θα πρέπει να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας για να μη βάζει νερά και μπατάρει κάποια στιγμή. Επομένως ανταγωνισμοί για ανάπτυξη δίχως όρια, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους του πλανήτη, μας φέρνει πιο κοντά σε ένα μη βιώσιμο μέλλον.

Σε προσωπικό επίπεδο, τι σας έμαθε αυτή η περίοδος; Ότι αν και είμαστε προσωρινοί σε αυτή τη ζωή, ενεργούμε και συμπεριφερόμαστε καθημερινά σαν να είμαστε αθάνατοι. Είδαμε επίσης σε όλο της το μεγαλείο την αλληλεγγύη που έδειξε για άλλη μια φορά η ελληνική κοινωνία, καθώς και την ακατάσχετη επιθυμία των ανθρώπων, να προσφέρουν από όποια θέση υπάρχει ανάγκη. Τέλος αλλά πολύ σημαντικό αναγνωρίσαμε όλοι μας επιτέλους την αξία του πλήρως αξιόμαχου Νοσοκομείου μας και συγκινηθήκαμε όλοι μας από την διάθεση για προσφορά των ανθρώπων που το στελεχώνουν και το διοικούν, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Μπορεί προς το παρόν να μην χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά, όμως η οργάνωση, η ετοιμότητά του και κυρίως το φρόνημα των ανθρώπων αυτών δίνει ελπίδα και στηρίζει όσο τίποτε άλλο την ψυχολογία του κόσμου. Ο αείμνηστος Μανώλης Σκουλάκης και όλοι όσοι το υπηρέτησαν σε όλη τη διαδρομή του μέχρι σήμερα δικαιούνται να είναι περήφανοι όπου και αν βρίσκονται σήμερα. Ελπίζω η αγάπη και το ενδιαφέρον όλων μας για την συνεχή ανάπτυξη και βελτίωσή του να διατηρηθεί και μετά το τέλος της πανδημίας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις τελειώσει η καραντίνα; Θα επισκεφτώ απαγορευμένα μέρη που δεν μπορούσα να πάω πριν. Τους Αγίους Αποστόλους για παράδειγμα…

Σκεπτόμενος την επόμενη μέρα, τι σας προβληματίζει / ανησυχεί περισσότερο; Η Ελλάδα για 200 χρόνια, συνεχώς κινείται και πορεύεται πάνω στην κόψη του ξυραφιού. Στις καλές της εξασφαλίζει ένα σχετικά καλό επίπεδο ζωής στον πολίτη και εξυπηρετεί οριακά το δανεισμό της. Επομένως το αύριο για μας δεν θα είναι εύκολο, πόσο μάλλον που το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, μειώνει τις πιθανότητες μεγάλης έξωθεν συνδρομής όπως έχουμε δυστυχώς συνηθίσει μέχρι τώρα. Θα χρειαστεί η Κυβέρνηση ή οι Κυβερνήσεις όποιες κι είναι τα επόμενα χρόνια, πέραν από τα μέτρα στήριξης για όσους έπαθαν μεγάλη οικονομική ζημιά ή μέτρα και κίνητρα που θα θέσουν στην υπηρεσία των επιχειρηματιών για την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα πρέπει να πείθουν όχι μόνο ως προς την αναγκαιότητά τους αλλά και ότι κινούνται προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook