«Ο μπαμπάς μου είπε ότι θα βρεθούμε σύντομα» – Πρόσφυγες άφησαν πίσω τους τον εφιάλτη και ήρθαν στην Κρήτη

ο-μπαμπάς-μου-είπε-ότι-θα-βρεθούμε-σύν-1396851

Συναισθήματα χαράς και ανακούφισης επικρατούν σε Ρώσους που διαμένουν στο Ηράκλειο, καθώς κατάφεραν να αντικρίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο φλεγόμενο Κίεβο της Ουκρανίας και φιλοξενούνται πλέον σε σπίτια συγγενών και φίλων στην ενδοχώρα του νομού.

Δύο οικογένειες που κατάφεραν να φθάσουν ασφαλείς μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κίεβο, περιγράφουν στην ΚΡΗΤΗ ΤV τις μάχες και τις ισχυρές αντιστάσεις μέχρι τέλους των Ουκρανών, καθώς και την προπαγάνδα από την πλευρά των Ρώσων εισβολέων.

Με δάκρυα στα μάτια, η 9χρονη Αναστασία, προσεύχεται για τον ήρωα της – τον πατέρα της – ο οποίος της δίνει κουράγιο μέσω sms, σημειώνοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να ξανασυναντηθούν.

Μαζί με την μητέρα της, τη νονά και τον σύζυγό της, ο οποίος ήταν πρώην υφυπουργός στην Ουκρανία, η μικρή Αναστασία εγκατέλειψε την κόλαση του πολέμου, και από το Κίεβο και σήμερα βρίσκονται στην Κρήτη.

Στα μάτια της, ο πατέρας της είναι… ήρωας, προσεύχεται γι’ αυτόν και ελπίζει να ανταμώσουν σύντομα στην Ουκρανία.

«Έστειλα μήνυμα στον πατέρα μου ότι τον αγαπάω πολύ. Ο μπαμπάς μου είπε ότι θα βρεθούμε σύντομα και ότι θα κάνει τα πάντα για να ξανασυναντηθούμε στην Ουκρανία», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η 9χρονη Αναστασία, η οποία πιστεύει βαθιά στην ψυχή της, ότι οι Ουκρανοί θα κερδίσουν τον πόλεμο.

Στο Καταλαγάρι του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων συναντήσαμε και τους γονείς της Ειρήνης Χατζημηνά, η οποία διαμένει στο Ηράκλειο εδώ και αρκετά χρόνια, με την ίδια να εκφράζει πριν λίγες ημέρες, την έντονη ανησυχία της για τους γονείς της, στο σφυροκοπημένο Κίεβο.

Μετά από τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, οι γονείς της κ. Χατζημηνά, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Κίεβο. Μέσα σε δύο ώρες ετοίμασαν τις βαλίτσες τους, έχοντας πάρει τα απαραίτητα έγγραφα και λίγα χρήματα και ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι προς τον σιδηροδρομικό σταθμό, με την βοήθεια συμπολίτη τους, καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο να φύγουν με το δικό τους αυτοκίνητο.

Μέχρι να διασχίσουν τα σύνορα, έτρεμαν. Aντίκρισαν αρκετούς τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένα δίχρονο παιδάκι, το οποίο κατάφερε να επιζήσει, αφού πρώτα ακρωτηρίασαν το πόδι του. «Στις 24 Φεβρουαρίου ξυπνήσαμε από τις βόμβες. Βιώσαμε τρομακτικές στιγμές και για 7 ημέρες βρισκόμασταν στο υπόγειο του σπιτιού μας ενώ βγαίναμε… τρέχοντας είτε για να μαγειρέψουμε είτε για να ταΐσουμε τα σκυλιά», δήλωσε η κυρία Ελένη, μητέρα της Ειρήνης Χατζημηνά, η οποία είναι Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ουκρανία. Ο σύζυγός της ήταν πρώην υφυπουργός, καθηγητής Δικαίου – συνταξιούχος ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η κυρία Ελένη μας περιέγραψε τις δραματικές στιγμές στο Κίεβο, το χάος στο σιδηροδρομικό σταθμό και το ασφυκτικά γεμάτο τρένο. Αρχικά, ήθελαν να πάρουν το τρένο για Βιέννη, όμως δεν τα κατάφεραν, καθώς πήραν τελικά το τρίτο στη σειρά τρένο προς Βαρσοβία. Σε κάθε κουκέτα ασφυκτικά βρίσκονταν 19 περίπου επιβάτες, άλλοι ξαπλωμένοι στο πάτωμα, ανάμεσα τους γυναίκες, παιδιά και τραυματίες.

Η κ. Ελένη μαζί με τον σύζυγο της, την κουμπάρα της και την 9χρονη βαφτισιμιά της φιλοξενήθηκαν για 4 ημέρες σε ξενοδοχείο στην Βαρσοβία, στην πόλη όπου η αλληλεγγύη του κόσμου ήταν συγκινητική.

Στη συνέχεια ταξίδεψαν με αεροπλάνο προς την Αθήνα, με τελικό προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης.

Η Εισαγγελέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον… πόλεμο της προπαγάνδας από την ρωσική πλευρά. Όπως είπε συγγενικά της πρόσωπα στη Ρωσία δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι εν τέλει συμβαίνει στην Ουκρανία, καθώς τα ρωσικά Μέσα δεν μεταδίδουν το ρεπορτάζ από το μέτωπο με τις εικόνες καταστροφής. Όπως τονίσει, ισχυρίζονται ότι δεν είναι πόλεμος στην Ουκρανία αλλά… βοήθεια για να σταματήσουν τους Ναζί, σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

«Η μητέρα μου, η οποία γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, δεν πίστευε ότι θα ζούσαμε τέτοιες καταστάσεις. Όμως, πιστεύει τα όσα της περιγράψαμε», δήλωσε η κ. Ελένη η οποία παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους συμπέθερους της, στο Καταλαγάρι, οι οποίοι τους φιλοξενούν με αγάπη και μια μεγάλη αγκαλιά.

Η κουμπάρα της, κυρία Μίλα, χορογράφος στο επάγγελμα, περιγράφει μια από τις πολλές συγκλονιστικές στιγμές στην πτήση από την Βαρσοβία προς την Αθήνα: «Ήταν ένα μικρό κορίτσι το οποίο τραγουδούσε τον ύμνο της Ουκρανίας, περιγράφοντας ότι εμείς θα …πεθάνουμε αλλά αντιστεκόμαστε. Δεν θα παραδοθούμε στους Ρώσους», δήλωσε η κ. Μίλα η οποία στέλνει το μήνυμα ότι « πιστεύει στην Αλήθεια και στη Δικαιοσύνη. Αυτοί που έκαναν το κακό θα πρέπει να τιμωρηθούν. Η αλήθεια θα κερδίσει», κατέληξε η ίδια.

Η κ. Ελένη, εισαγγελέας στην Ουκρανία, μαζί με την 9χρονη Αναστασία

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook