Ο Μητσοτάκης τα λέει. Η αγέλη ακούει;

ο-μητσοτάκης-τα-λέει-η-αγέλη-ακούει-1233244

Δύο εξόχως ενδιαφέρουσες φράσεις στο πρωθυπουργικό μήνυμα για το άνοιγμα των σχολείων

Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δική του απόφαση ανοίξανε εν μέσω έξαρσης της «Όμικρον» τα σχολεία, Λογικό ήταν να κάνει ανάρτηση στα social media για να ευχηθεί «καλή αρχή». Το μήνυμα του όμως είχε δύο ενδιαφέροντα σημεία-φράσεις που … ζητούν ερμηνεία και ανάλυση.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα». Αυτή είναι η πρώτη επίμαχη «ατάκα». Ακούγεται ως μία καθησυχαστική εκτίμηση για το τι θα συμβεί στα σχολεία. Αυτό όμως αν ξεχάσουμε ότι προέρχεται από τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης που έχει «κάνει επιστήμη» το να μετατρέπει τα πάντα σε «success story».

Ακόμη και τώρα που Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων στον πλανήτη και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε καταγεγραμμένους θανάτους από Covid ως ποσοστό του πληθυσμού, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «πετύχαμε». «Η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους» δηλώνει αυτάρεσκα στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι λοιπόν αν «μεταφράσουμε» σωστά την πρωθυπουργική εκτίμηση που λέει ότι «θα υπάρξουν κάποια προβλήματα», καταλήγουμε στο ότι μάλλον…θα γίνει «της κακομοίρας». Όπως ακριβώς έγινε στα τέλη Δεκέμβρη όπου η κυβέρνηση μας καθησύχαζε ότι «έχουμε χρόνο» για την μετάλλαξη «Όμικρον» και όταν εμφανίστηκαν τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, έτρεχε και δεν έφθανε.

Η δεύτερη πολύ ενδιαφέρουσα φράση στο μήνυμα του πρωθυπουργού είναι αυτή που λέει πως «τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας». Εδώ οφείλουμε να ψάξουμε βαθιά «τι εννοεί ο ποιητής».

Μια εύλογη εικασία που θα μπορούσε να γίνει είναι πως η αναφορά έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σχετίζεται, ας πούμε, με την θεωρία των ανοιχτών κοινωνιών του Κάρλ Πόπερ. Άλλωστε οι αντιλήψεις του εν λόγω φιλοσόφου είναι απολύτως συβατές με τον νέο-φιλελευθερισμό, αν δεν αποτελούν βασική «κολώνα» του ιδεολογικού του υπόβαθρου.

Από την άλλη όμως ο Κάρλ Πόπερ αν και διακήρυξε με παρρησία ότι οι απόψεις του Κάρλ Μάρξ είναι εχθρικές απέναντι στις «ανοιχτές κοινωνίες» της ελευθερίας (και της ελεύθερης αγοράς), παραμένει ένας κοινωνικός στοχαστής. Έτσι το να διδαχθεί κάτι τέτοιο στα σχολεία θα συνιστούσε μια έμμεση ενασχόληση με τις κοινωνικές επιστήμες. Πράγμα που η Νίκη Κεραμέως δεν θα άφηνε ποτέ να συμβεί. Η κοινωνιολογία ως γνωστόν είναι «κομμουνιστική» επιστήμη και κάνει κακό στους νέους.

Έτσι λοιπόν οφείλουμε να αναζητήσουμε αλλού την ερμηνεία της φράσης του πρωθυπουργού. Με δεδομένο ότι χθες βρέθηκαν 15 με 16 χιλιάδες κρούσματα ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό τότε επαγωγικά οδηγούμαστε στο εξής: Ο μόνος τρόπος να συνδεθεί άμεσα το άνοιγμα των σχολείων με το άνοιγμα της κοινωνίας είναι η …διασπορά του ιού: Κολλάνε οι πάντες και τα πάντα, «πήζουν» νοσοκομεία και ΜΕΘ, αλλά η επέκταση του Covid 19 θα σταματήσει αφού δεν θα έχει που αλλού να πάει. Έτσι η αγορά (δηλαδή η κοινωνία στην κυβερνητική γλώσσα) ανοίγει. Με απλά λόγια, ανοσία της αγέλης.

Όποιος έχει κάποια απορία να σηκώσει το χέρι του…

Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος

2 thoughts on “Ο Μητσοτάκης τα λέει. Η αγέλη ακούει;

  1. Κούλη – Δεν είμαστε ηλίθιοι, απλά πιστεύαμε ότι θα είχατε τα α@#δ*α να πείτε:
    Τα κάναμε μπάχαλο με τα μέτρα που πήραμε από την αρχή της covid 19, το μόνο που μας μένει είναι η ανοσία της αγέλης!

    Δυστυχώς όμως αποδείξατε για μια φορά ακόμα ότι φοράτε παντελώνια για να κρυώνουν τα μπούτια σας – και όσοι καταλάβουν, κατάλαβαν!!

  2. Εσείς οι δημοσιογράφοι γράφετε πράγματα
    τα οποία είναι πάνω από οποιαδήποτε λογική.Η ανοσία της αγέλης έχει επιτευχθεί από την στιγμή που έχει εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου πληθυσμού και τα κρούσματα δεν παίζουν καμία σημασία.Δηλαδη τι θα γίνει,θα παιρνουνται μέτρα όλη μας τη ζωή, μην κολλήσουμε?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook