Ο Μητσοτάκης παίζει το χαρτί της «θεσμικής εκτροπής»

ο-μητσοτάκης-παίζει-το-χαρτί-της-θεσμ-793855

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στο τραπέζι το χαρτί της «θεσμικής εκτροπής» σε όλα τα μέτωπα – από τη Novartis έως το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνει η συμφωνία των Πρεσπών -, το Μαξίμου απαντά δια συστάσεων υπομονής και ψυχραιμίας που παραπέμπουν σε αποκαλύψεις, κι ενδεχομένως και σε πολιτικές εκπλήξεις, και η επόμενη εβδομάδα διαγράφεται καταλυτική για τους όρους με τους οποίους κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πάνε στην τελική αναμέτρηση έως τις εκλογές.

Πρόκειται για την εβδομάδα κατά την οποία θα μπει σε πλήρη εφαρμογή ο σχεδιασμός και των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς τόσο στο σκάνδαλο Novartis, όσο και στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Και πρόκειται επίσης για την εβδομάδα η οποία θα σφραγιστεί από δύο στοιχεία – την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού και την άφιξη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Ως προς το πρώτο σκέλος, οι πληροφορίες φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα έτοιμο να στείλει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις – μηνύματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε επαναδιαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας. Ως προς το δεύτερο, η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου, η οποία ανακοινώθηκε και επισήμως χθες, έχει ως βασικό πρόταγμα το μακεδονικό: Στόχος της θα είναι η ενθάρρυνση της ταχείας κύρωσης και εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, κι εδώ και δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της καγκελαρίας ότι το Βερολίνο «στηρίζει εμφατικά» την συμφωνία.

Μέσα σ’ αυτό το κάδρο, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει την ολοκληρωτική άρνηση και σύγκρουση σε όλα τα πεδία, με αιχμή τις καταγγελίες για «θεσμική εκτροπή» της κυβέρνησης. Η εν λόγω τακτική εφαρμόζεται ήδη στο θέμα της Novartis όπου, με πρόσχημα την υπόθεση Μανιαδάκη και τις συστάσεις Πολάκη προς συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, η ΝΔ καταγγέλλει επιχείρηση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και διακηρύσσει ότι το κράτος δικαίου τελεί υπό απειλή. Το tweet με τις εν λόγω καταγγελίες που ανέβασε στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεικνύεται από στελέχη της ΝΔ ως η αφετηρία… διεθνοποίησης του αφηγήματος της «θεσμικής εκτροπής», ενώ στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Πέραν τούτων, γαλάζιες διαρροές θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «μελετά» το ενδεχόμενο να θέσει το ζήτημα και στην συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ η κλιμάκωση της συγκεκριμένης τακτικής της ΝΔ θα έρθει με την στοχοποίηση και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπό «μελέτη» τελεί και η πιθανότητα να ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να ζητήσει την παρέμβασή του στο θέμα της Δικαιοσύνης και όχι μόνον. Ειδικότερα, οι σχεδιασμοί της ΝΔ προβλέπουν επέκταση των καταγγελιών περί «θεσμικής εκτροπής» και στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να προχωρήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας και κοινοβουλευτικής «ανοχής» μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση. Το γαλάζιο επιχείρημα εδώ είναι πως, σε αυτήν την περίπτωση, θα χαθεί η δεδηλωμένη, καθώς η εντολή διακυβέρνησης που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο του 2015 αφορούσε την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία πλέον θα πάψει να υφίσταται.

Ενώπιον αυτού του σχεδιασμού, οι πληροφορίες θέλουν τον μεν Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να μην κινείται ούτε σπιθαμή πέραν των προβλέψεων του συντάγματος, και ο νοών νοείτω», το δε Μαξίμου να θεωρεί δεδομένη την κυβερνητική ευστάθεια ανεξαρτήτως του τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος.

Τόσο το Μαξίμου, άλλωστε, όσο και κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν την «πολεμική έξαρση» της ΝΔ σε «αγωνία και πανικό» ενώπιον των αποκαλύψεων για την Novartis. Εξ ου και η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση συνοψίζεται σε χαμηλούς τόνους ως προς το έργο της Δικαιοσύνης – με έμφαση στην ανεξαρτησία της – και σε σταθερή ανάδειξη των αναπάντητων ερωτημάτων για πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

‘Οσο για το θέμα των Πρεσπών, από το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν με νόημα ως κρίσιμο διάστημα εξελίξεων το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου. Με την επισήμανση ότι «εάν κάποιος έχει λόγο να ανησυχεί για το πολιτικό του μέλλον, αυτός δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας»….

Γράφει η Νικόλ Λειβαδάρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook