Ο Μητσοτάκης επιμένει στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και βλέπει άνοιγμα του τουρισμού – Τι είπε στο Bloomberg

ο-μητσοτάκης-επιμένει-στο-πιστοποιητ-1138586

Παρά τις προειδοποιήσεις και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), που επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων να μειώνουν τη μετάδοση του κορονοϊού, και τις επιφυλάξεις τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε για μια ακόμη φορά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συμφωνήσουν «σε ένα κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg και τον δημοσιογράφο John Micklethwait, ο πρωθυπουργός, που εμμένει να σχεδιάζει άνοιγμα του τουρισμού χωρίς να υπάρχει ακόμη πραγματική εικόνα για την πορεία της πανδημίας, υποστήριξε ότι «το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg, εν όψει του καλοκαιριού, και με δεδομένο ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θα θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, τι είδους σύστημα θα εφαρμοστεί γι’ αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί και αν θα υπάρξουν συμφωνίες όπως αυτή που επίκειται με το Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας».

Όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει «στο ίδιο πλαίσιο στο οποίο συμφωνήσαμε επί της αρχής και με το Ισραήλ. Θα γίνεται αποδεκτό αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με στόχο να διευκολύνουμε τα ταξίδια από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Και ελπίζω πως κάποια στιγμή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει».

Υποστήριξε δε ότι για τον ίδιο «δεν είναι λογικό να μη διευκολύνουμε τα ταξίδια- στον βαθμό βέβαια που θα νιώθουμε άνετα να καλωσορίσουμε αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί», ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε, «το πιο πιθανό σενάριο είναι πως θα τους ζητείται μια μορφή αρνητικού τεστ».

Υποστήριξε ότι ο ίδιος βλέπει «πως πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα. Και πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι οι πολίτες τους επιθυμούν να ταξιδέψουν και θέλουν να διευκολύνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών».

«Ανοίξαμε τον τουρισμό μας και πέρσι και το κάναμε με απόλυτα ασφαλή τρόπο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «και μάλιστα πέρσι το καλοκαίρι, δεν είχαμε στη διάθεσή μας τα εργαλεία που έχουμε σήμερα. Δεν υπήρχε το εμβόλιο και σε ό,τι αφορά τα τεστ, είχαμε περιορισμένο αριθμό στην διάθεσή μας. Τώρα έχουμε και την προστασία του εμβολίου αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ, πράγμα που είναι βέβαια εξαιρετικά σημαντικό όταν επιχειρείς να ανοίξεις τη χώρα στον τουρισμό».

Εμβολιασμοί για να αποφύγουμε την πίεση στο ΕΣΥ

Όσον αφορά την Ελλάδα και την πορεία της διαδικασίας εμβολιασμού, παραγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα λόγω της απουσίας εμβολίων και του γεγονότος ότι παραμένει αδιευκρίνιστο πώς θα κινηθούν οι παραδόσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες, λόγω των δεδηλωμένων καθυστερήσεων, είπε πως «ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού», επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «προχωράμε τη διαδικασία εμβολιασμού με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το λοκντάουν θα είναι το τελευταίο.

Υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «χτίζουμε ένα εμβολιαστικό τείχος. Δεν εμβολιάζουμε χωρίς προτεραιότητες. Εμβολιάζουμε τους πιο ευάλωτους, τα άτομα που είναι πιθανότερο να χρειαστούν κλίνη ΜΕΘ ή και να χάσουν τη ζωή τους. Πάντα η πρόκληση ήταν να μην υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Εμβολιάζουμε κατά προτεραιότητα ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο σύστημα υγείας. Και αυτό θα έχει ορατά αποτελέσματα από τον Μάρτιο. Και σίγουρα έχουμε και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα του καιρού».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος και με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Μάρτιος θα είναι καλύτερος μήνας για το λιανεμπόριο. «Δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά ανεργίας ως αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Στόχος μας είναι πάντα να διατηρούμε την παραγωγική βάση της οικονομίας άθικτη, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται», είπε.

Επίσης, υποστήριξε ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό για τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο, με πολύ πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Ελπίζω λοιπόν πως μετά τον Φεβρουάριο, που θα είναι δύσκολος, ο Μάρτιος θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων ένας καλύτερος μήνας».

Καλύτερη χρονιά το 2021

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2021 «θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Πιστεύω ότι έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές στην Τουρκία ότι οι εξελίξεις σε διμερές επίπεδο θα επηρεάσουν επίσης την ευρύτερη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός, αλλά πιστεύω ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων, εφόσον είναι αξιόπιστη, μπορεί να αναγκάσει κράτη να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό ελπίζω ότι θα συμβεί όσον αφορά την Τουρκία».

Επίσης εκτίμησε ότι αφότου ενεργοποιήθηκε το μοντέλο των διερευνητικών επαφών «έχουμε δει κάποιους μήνες με χαμηλότερη ένταση, κάτι που ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτο, και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Βάσει γεωγραφίας θα είμαστε πάντοτε γείτονες με την Τουρκία. Έχουν υπάρξει περίοδοι πολύ καλών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι κάποια ζητήματα δεν έχουν λυθεί».

efsyn.gr

2 thoughts on “Ο Μητσοτάκης επιμένει στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και βλέπει άνοιγμα του τουρισμού – Τι είπε στο Bloomberg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook