Ο Μητσοτάκης είπε αυτό που φοβάται: Μήπως γίνει δευτεραγωνιστής…

ο-μητσοτάκης-είπε-αυτό-που-φοβάται-μήπ-1654655

Μέσω της συνέντευξής του στον Σταύρο Θεοδωράκη, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ο φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι προσεχείς εκλογές μπορεί να ανατρέψουν τις μέχρι πρότινος βεβαιότητες

Καλό είναι τις συνεντεύξεις των πολιτικών να τις βλέπουμε ολόκληρες. Και μετά όποιος αντέχει να τις διαβάζει ολόκληρες, για να βγάλει καλύτερα συμπεράσματα.

Από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη η μοναδική προφανής είδηση ήταν η επιβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Μα, θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Δηλαδή, οι πρώτες εκλογές να γίνουν στις 2 Ιουλίου και οι δεύτερες (αν χρειαστούν) μέσα στον Αύγουστο; Όχι, δεν θα μπορούσε. Είναι αυτονόητο το γιατί. Μια τέτοια εξωφρενική απόφαση θα ξεσήκωνε θύελλα, την οποία ο πρωθυπουργός θα ήταν αδύνατο να διαχειριστεί. Και όμως επί μέρες έγιναν «αναλύσεις» επί «αναλύσεων» πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο.

Με βασικό «επιχείρημα» ότι οι θερινές εκλογές ευνοούν τη ΝΔ, γιατί δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν οι νέοι, οι οποίοι είτε θα έχουν πάει διακοπές είτε για δουλειά μακριά από τον τόπο που ψηφίζουν. Πρόκειται, φυσικά, για αστειότητες. Γιατί θα ήταν τόσο πασιφανής και προκλητική μια τέτοια μεθόδευση, που θα γυρνούσε μπούμερανγκ στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Αυτή ήταν η μοναδική, προφανής, είδηση της συνέντευξης. Όλα τα άλλα- η επίμονη προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών για τα Τέμπη, η αδύναμη επιχειρηματολογία για το «βαθύ κράτος» και τα παρόμοια- είναι χιλιοειπωμένα, έχουν αναλυθεί και σχολιαστεί επαρκώς.

Υπάρχει κάτι άλλο μέσα σε αυτό που είδαμε και ακούσαμε το βράδυ της Τρίτης στις οθόνες μας; Κατά τη γνώμη μου, μια επιβεβαίωση: του φόβου που διακατέχει τον κ. Μητσοτάκη ότι την επομένη των εκλογών ο ίδιος μπορεί να μην είναι πρωταγωνιστής.

Από πού συνάγεται αυτό; Από όσα είπε για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ότι, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενάμιση χρόνο στη θέση αυτή, δεν έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. «Δυο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Βεβαίως, η «υπενθύμιση» αυτή εξυπηρετεί τη στρατηγική της αυτοδυναμίας, που έχουν ο ίδιος και το κόμμα του. Τι λέει ο Μητσοτάκης; Ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας είναι πολύ δύσκολος («ο Ανδρουλάκης αρνείται να με συναντήσει, πώς λοιπόν να συνεργαστούμε;»), επομένως – λέει στους ψηφοφόρους – «δώστε μου αυτοδυναμία να ξεμπερδεύουμε».

Αυτή είναι η προφανής ανάγνωση. Κατά βάθος, ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά έναν φόβο του: ότι οι προσεχείς εκλογές μπορεί να ανατρέψουν τις μέχρι πρότινος βεβαιότητες. Και είτε να μη μπορέσει ο ίδιος να είναι ξανά πρωθυπουργός είτε – ακόμα χειρότερα – να σχηματίσουν κυβέρνηση σημερινοί αντίπαλοί του.

Το τελευταίο ενδεχόμενο φαίνεται πολύ δύσκολο, μπορεί να γίνει πράξη αν η ΝΔ δεν είναι πρώτο κόμμα. Μέχρι τώρα αυτό αποκλειόταν. Μέχρι τώρα. Ο φόβος για «κυβέρνηση άλλων» υπάρχει. Και θα ενισχυθεί αν συνεχιστεί η καθοδική πορεία των ποσοστών της ΝΔ.

Αν συνεχιστεί, ο νυν πρωθυπουργός θα βρεθεί σε μια κατάσταση ανάλογη με αυτήν που υπονοεί η ρήση του παλιού προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν: «Μη φοβάσαι να δεις αυτό που βλέπεις»…

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook