Ο Μητοτάκης δεν είναι Θάτσερ, να μη γίνει ο Κουφοντίνας Μπόμπι Σαντς

ο-μητοτάκης-δεν-είναι-θάτσερ-να-μη-γίνε-703627

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τις παραμέτρους που πρέπει να λάβει υπόψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το θέμα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ επαναλαμβάνει πως σε ένα Κράτος Δικαίου ο νόμος ισχύει για όλους.

Διάβασα την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για τον Κουφοντίνα. Διάβασα και την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την παραθέτω ολόκληρη:

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα, υπό το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα». Ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του..

Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν.

Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ. Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησής του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει και εκβιάζει.

Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατη ιατρική φροντίδα.

Προνομιακή μεταχείριση όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης προτάσσει τον κίνδυνο για τη ζωή του φυλακισμένου και επικαλείται τη βασική αρχή του ανθρωπισμού. Η βασική επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού διαπνέεται από το δόγμα νόμος και τάξη και λέει «όχι στον εκβιασμό» του Κουφοντίνα. Και οι δύο στάσεις είναι ευεξήγητες. Απευθύνονται σε διαφορετικό εκλογικό κοινό.

Είναι κατανοητό ότι ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται σε συντηρητικούς έως ακραίους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν μπορούν να διανοηθούν κάν ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Κουφοντίνα. Εξοργίζονται με τη στάση του, τη θεωρούν εκβιαστική και θέλουν η κυβέρνηση να τηρήσει άκαμπτη έως το τέλος στάση, αδιαφορώντας για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να επέλθει το μοιραίο.

Όμως: ο πρωθυπουργός μπορεί να εκλέγεται από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, αλλά από την εκλογή του και μετά (πρέπει να) είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», έστω κι αν αυτό είναι κλασικό κλισέ. Αλλά ακόμα κι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σκεφθεί έτσι, καλό είναι να λάβει υπόψη του, πριν να είναι αργά, τις εξής παραμέτρους του θέματος και από καθαρά χρησιμοθηρική (για τον ίδιο, την κυβέρνηση και το κόμμα του) σκοπιά.

Πρώτον, η αναφορά του στην άρνηση μεταμέλειας του Κουφοντίνα ουδόλως αποτελεί δικαιολογητικό λόγο για την εκδικητική στάσης της κυβέρνησης απέναντί του. Είναι σαν να υπονοεί ότι, αν ο φυλακισμένος δηλώσει μεταμέλεια, θα ικανοποιηθεί το αίτημά του. Όμως, ο νόμος δεν απαιτεί κάτι τέτοιο. Και οι νόμοι ισχύουν για όλους, απεχθείς και αμετανόητους εγκληματίες. Καθετί διαφορετικό είναι απαράδεκτο.

Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι (σαν την) Μάργκαρετ Θάτσερ. Δεν βρισκόμαστε στη μακρινή δεκαετία του ’80, όταν η «σιδηρά κυρία» άφησε τον απεργό πείνας Μπόμπι Σαντς να πεθάνει. Και πρέπει να λάβει υπόψη του ότι ο Μπόμπι Σαντς έχει γραφτεί με φωτεινά γράμματα στην Ιστορία, η Θάτσερ το αντίθετο. Επομένως, ακόμα και για την προσωπική του υστεροφημία, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να αποτρέψει το θάνατο του Κουφοντίνα και να μην τον μετατρέψει σε Μπόμπι Σάντς .

Τρίτον, ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το ενδεχόμενο ο θάνατος του Κουφοντίνα να δημιουργήσει μια νέα γενιά τρομοκρατών και η χώρα να επανέλθει σε καταστάσεις που αποτελούν, εδώ και πολλά χρόνια, παρελθόν. Ελπίζω στο περιβάλλον του πρωθυπουργού να βρίσκονται νουνεχείς άνθρωποι, οι οποίοι θα του επισημάνουν τον κίνδυνο και θα τον προτρέψουν να αλλάξει στάση. Πάντως, ο κ. Χρυσοχοίδης κάτι περισσότερο ξέρει από αυτά…

Τέλος, ο πρωθυπουργός ας μην διαβάζει και ακούει τι λένε οι της Αριστεράς. Ας προσέξει τι λένε άνθρωποι υπεράνω υποψίας, φιλελεύθεροι, οι οποίοι έχουν διαφορετική ματιά. Ας διαβάσει αυτό που γράφει ο https://www.news247.gr/giorgos-kaminis:

«Η Δημοκρατία τιμωρεί, αλλά δεν εκδικείται. Αν η κυβέρνηση είχε τη στοιχειώδη πολιτική φρόνηση να ακολουθήσει αυτήν την αρχή, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ύψιστο αγαθό σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι η ανθρώπινη ζωή. Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί ο θάνατος από απεργία πείνας ενός ανθρώπου, έστω και κοινού δολοφόνου, καθώς και η αναγωγή του σε στρεβλό σύμβολο αγωνιστικότητας. Η εγκληματική δράση της 17 Νοέμβρη και του ίδιου του Κουφοντίνα ανήκει, ευτυχώς, στην ιστορία· πλήρως απαξιωμένη χάρη σε δραστικές ενέργειες της δημοκρατίας μας. Ας μην την επαναφέρουμε στο προσκήνιο εξαιτίας ασυγχώρητων λαθών».

Επιμύθιον: ας μην επιμείνει ο πρωθυπουργός στην άκαμπτη στάση, είναι λάθος. Και ας προσέξει αυτή τη ρήση του Τζον Κένεντι: «Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνον αν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε».

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

4 thoughts on “Ο Μητοτάκης δεν είναι Θάτσερ, να μη γίνει ο Κουφοντίνας Μπόμπι Σαντς

  1. Τι καθόμαστε και ασχολουμαστε. Βάση τις ισχυουσας νομοθεσίας ο εν λόγω ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ σε 5-6 μήνες θα είχε δικαίωμα να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης και αυτή αργά ή γρήγορα τα επόμενα 4-5 χρόνια θα ερχόταν. Αυτοί είναι οι νόμοι!
    Επομένως η μόνη διαιξοδος της Αγίας οικογένειας είναι να τον ξεκανει τώρα που μπορει.
    Όταν έχουμε φτάσει σε σημείο να συγκρίνουμε τον Μητσοτάκη με τη Θάτσερ και την Ελλάδα με την Τουρκία είναι ένα μείζον θέμα. Γιατί σήμερα είναι το θέμα Κουφοντινα αυριο θα είναι ένα άλλο που θα μας αφορά όλους.
    Ας μετακινηθεί ο Κουφοντίνας εκεί που λέει ο νομος, κι ας ξαναλλαξει μετά. Επίσης χωρίς μεταμέλεια κατε εμε (αν και άσχετος) θεωρω αδιανόητο να αποφυλακιστεί ο οποιοσδήποτε.
    Αλλά προς Θεου μην καταλυουμε τους νόμους. Καθώς είναι βέβαιο ότι ο κρατουμενος δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα για να προσφυγει στη Δικαιοσυνη. Και φυσικά ήταν παράτυπη η μεταγωγή του στο Δομοκό. Νομίζω η ανακοίνωση του Κιναλ ότι μπλέξανε και βαλαν τρικλοποδιά στο δικό τους νόμο τα λέει όλα.

    1. μελος του ΙΡΑ ηταν. Ενοπλη στρατιωτικη οργανωση ηταν.
      Επισης ο Κουφοντινας ανελαβε την ευθυνη για τις πραξεις της 17Ν. Δεν τους σκοτωσε ολους.
      Αλλα τι σχεση εχει οταν και οι δυο ηταν απεργοι πεινας; Παρα πολλοι δε συμφωνουσαν με τη δραση του ΙΡΑ. Δε σημαινει ομως οτι οποιος στηριξε το δικαιωμα στη ζωη και στο δικαιο του Μ.Σ συναινουσε με τις πραξεις τις οργανωσης.
      Το ιδιο και τωρα. Αλλο ζητουμε την τηρηση ενος νομου κι αλλο υποστηριζουμε την τρομοκρατικη οργανωση.
      Καλο ειναι να βγειτε απο τον γυαλινο κοσμο και να δειτε την σφαιρικη εικονα.
      2021 κι ενα κρατος ωθει στον θανατο εναν καταδικασμενο κρατουμενο! Οταν οι λογοι για τους οποιους κανει την απεργια πεινας ειναι βασιμοι νομικα (δες ανακοινωση Συνηγορου το Πολιτη, του Θ. Σοφου, της Ι. Κουρτοβικ αλλα και της Ενωση Εισαγγελεων και το κειμενο που υπογραφουν 1000αδες νομικοι).

  2. Μου αρέσει πολυ αυτό που συμβαίνει στο Ελληνικό γίγνεσθαι, κοινώς ο καθένας να περναει αυτό που θέλει όπως θέλει γιατί το θέλει και το πιστευει και κάνει και τους άλλους να το πιστεψουν, αρχαία τέχνη η ρητορική και Κάθ’αυτα Ελληνική δυστυχώς όμως παντα την χρησιμοποιούμε για να βγάλουμε τα μάτια μας μεταξυ μας γιατί ως γνωστόν καθότι είμαστε και παντογνωστες και ξέρουμε τα παντα και δεν χρειάζεται να μας το πει κάποιος άλλος γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα από τους άλλους..
    Δυστυχώς δεν βάζουμε μυαλό και με τις πρακτικες μας θα κάνουμε άλλον έναν ιδεολόγο-δολοφονο, ήρωα, στραβά αρμενίζουμε και θα βουλιάξουμε, ένα κράτος έρμαιο στα παθη και στις εμμονές αριστερών και δεξιων, δυστυχώς δεν μας αρέσουν οι νόμοι αλλά τους θέλουμε όμως μόνο για τους αλλους, αγάπη γι’αυτον τον τόπο δεν υπάρχει μόνο για ουτοπίες κουμουνιστικιες πλασματικες χωρίς δυνατότητα υπαρξης..
    Δεν καταλαβαίνουν αυτά τα κοντοφθαλμα οζά ότι σε όποια πλευρα κι αν είναι το ίδιο συμφέρον υπερασπιζονται, όταν δεν αγαπάς το σπίτι σου λογικό είναι ότι θα πεσει να σε πλακωσει.
    Θα ήθελα να γράψω πολλα ακόμη αλλά δεν με παιρνει ο χώρος για να ξεσπάσω να εκφράσω το πονο μου όταν βλέπω να αγωνίζονται για έναν φονιά, για τα δικαιώματα, για λεφτά, τοποθετήσεις στο δημόσιο αλλά ποτε για την υποχρέωση και τον σεβασμό προς τους άλλους ποτέ για τα πραγματικα κοινά συμφέροντα, μόνο παραταξιακα, κομματικα, ξεφτίλες..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook